TUNIS – KORISNE INFORMACIJE

 

O ZEMLJI

Kao najsjevernija točka afričkog kontinenta Tunis se nalazi između Alžira na zapadu i Libije na istoku. Oko 1300 km predivne obale označava sjevernu i istočnu granicu ove lijepe zemlje. Krajolik je izuzetno zanimljiv, te putujući zemljom otkrivate planine, plodne doline i jug kojeg prekriva pustinja.

Površina: 163.610 km2

Stanovništvo: 10,5 milijuna stanovnika

Glavni grad: Tunis

Službeni jezik: arapski

Pozivni broj: +216

KLIMA

Tunis je u sredozemnoj suptropskoj zoni. Ljeta su vruća i suha, a to razdoblje traje već od kraja travnja pa sve do kraja listopada. Ona saharska područja, jug Tunisa imaju samo 2 godišnja doba: dugo ljeto i poneko kišno doba (vrlo rijetko). Ostala područja imaju projeće i jesen iako puno kraće od onih u Europi.

ODJEĆA I OBUĆA

Dok ste u Tunisu možete se odjevati kako želite, jer je Tunis jedna od najliberalnijih arapskih zemalja, no trebate imati u vidu da je to ipak arapska zemlja i bilo bi poželjno prilagoditi se zemlji u kojoj trenutno boravite.

HRANA I PIĆE

Hrana je jako raznovrsna, svakako kušajte tunike specijalitete.

Voda je uglavnom pitka, no najbolje je piti flaširanu vodu koja je svugdje dostupna. U restoranima su dostupna gazirana pića i bezalkoholno pivo, a alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima.

SIGURNOST

Posjetitelji Tunisa uvijek su dobrodošli i uvijek su toplo i srdačno primljeni. No prilikom kretanja po velikim gradovima, bazarima gdje su velike gužve, treba paziti na svoje stvari, dokumente, novac itd.

VREMENSKA RAZLIKA

UTC +1

Vremenska razlika između Tunisa i Hrvatske je 1 sat.

Primjer:  Hrvatska 09:00 sati / Tunis  08:00 sati

Čim sletite u Tunis, podesite svoje satove.

JEZIK

Služebni jezik: arapski

Većina stanovništva priča i francuski jezik, sami kažu da im je to drugi maternji jezik.

VALUTA

Službena valuta u Tunisu je: Tuniški dinar TND

1 TND dijeli se na 1000 milima.

NOVAC

Na ovo putovanje ponesite i dovoljno gotovine. Na većini mjesta trebat će Vam prije gotovina, a karticama možete plaćati u shopping centrima i ponekim restoranima. Ukoliko se spremate u kupovinu u njihovim Medinama svakako će Vam trebati gotovina.

Od valuta je najbolje uzeti Euro, jer ima nešto bolji tečaj i lakše ih je zamijeniti. Dobro je imati veće denominacije naovčanica, ali i nešto sitnih Eura kod sebe za napojnice, na Zračnoj luci i prema potrebi.

MOBILNI TELEFONI I INTERNET

Operateri: Tunisie Telecom, Orange Tunisie, OOREDOO

Internet je dostupan svugdje, no ponekad na nekim lokacijama može biti nešto sporiji.

ELEKTRIČNA ENERGIJA

U ovoj zemlji koristi se napon  od 220 volti, a utičnice su iste kao i kod nas (sa 2 rupe).

CJEPIVA

Za Tunis nema obaveznih cjepiva. Za sve ostale informacije možete se savjetovati sa Zavodom za javno zdravstvo.

ZDRAVLJE I HIGIJENA

Preporučamo ponijeti toaletni pribor, vlažne maramice, kreme za zaštitu od sunca, te nešto od tableta protiv Dijareje (preporučamo Seldiar).

MediteranTunis

8 danaVelika tuniška tura