VELIKA TUNIŠKA TURA – 8 dana zrakoplovom

VELIKA TUNIŠKA TURA

8 dana zrakoplovom

DATUM PUTOVANJA: prema dogovoru sa grupom

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN: LJUBLJANA – TUNIS

Dvosatni let prema Tunisu. Slijetanje u zračnu luku Tunis u poslijepodnevnim satima, autobusni transfer i smještaj u hotelu El Mouradi Gammarth 5*. U kasnim poslijepodnevnim satima odlazak do idiličnog gradića umjetnika Sidi Bou Said gdje ćemo se prepustiti romantici i veličanstvenim panoramskim pogledima prema Kartagi i Tunisu te uživati u atmosferi ovog plavo-bijelog gradića koji mnoge podsjeća na grčki otok Santorini. Povratak u hotel, večera i noćenje.

2. DAN: TUNIS centar – KARTAGA

Nakon doručka krećemo u centar moderne i živopisne tuniške prijestolnice, glavni grad Tunis. Prošetat ćemo novim –  francuskim dijelom grada sve do starog arapskog dijela – medine, gdje se nalaze brojne trgovine i suvenirnice i gdje ćete imati priliku okušati se u vještini cjenkanja. Slobodno vrijeme za kupovinu. Nakon ručka slijedi razgled ostataka jednog od najvećih gradova antičkog svijeta Kartage koju su nekad nazivali biser Mediterana. Ruševine Kartage koje su danas pod zaštitom UNESCO-a, otkrit će vam zanimljivu prošlost i ispričati priču o princezi Elisi i velikom vojskovođi Hanibalu. Na području Kartage posjetit ćemo brdo Byrsa odakle i potječe Kartaga i odakle se pruža fantastični panoramski pogled na grad Tunis i Antonijeve terme koje su nekad bile jedne od najvećih termi u rimskom carstvu. Povratak u hotel, večera i noćenje.

3. DAN: TUNIS muzej BARDO – DOUGGA – HAMMAMET

Doručak. Jutarnji posjet muzeju Bardo jednom od najvažnijih muzeja na Mediteranu i po svojoj zbirci drugom na afričkom kontinentu. Smješten je u nekadašnjoj turskoj palači i sadrži jednu od najvećih zbirki rimskih mozaika na svijetu. Nakon posjeta muzeju nastavljamo put prema mjestu Dougga. U blizini ćemo napraviti pauzu za ručak. Dougga je jedno od najljepših arheoloških nalazišta koje je od 1997.g.zaštićeno od UNESCO-a kao svjetska baština. Svakako vrijedi vidjeti ruševine kazališta, koje je nekada moglo primiti do 3.000 gledatelja, Saturnov hram, hram božice Junone i mnoge druge zanimljivosti. Slijedi vožnja do mjesta Hammamet. Smještaj u hotelu El Mouradi El Menzah 4*, večera i noćenje.

4. DAN: HAMMAMET – KAIROUAN – TOZEUR

Nakon doručka krećemo prema jugu Tunisa. Prvo zaustavljanje napravit ćemo u svetom gradu Kairouan, koji je osnovan u 7.stoljeću. Za mnoge muslimane Kairouan je četvrti najsvetiji grad na svijetu a poznat je i po prekrasnim ručno izrađenim tepisima. Nakon razgleda (razgled izvana) džamije Oqba ibn Nafaa i bazara tepiha, nastavit ćemo vožnju prema jugu i putem se zaustaviti za ručak. U poslijepodnevnim satima dolazimo u mjesto Tozeur, koje je poznato kao najveća oaza palmi datulja u zemlji. Mogućnost obilaska pustinjskog zoološkog vrta i predstave s gmazovima, zanimljivog povijesnog muzeja Dar Zamen na otvorenom u oazi palmi datulja i muzeja Dar Cheriat, tipične tradicionalne arapske kuće (uz nadoplatu). Smještaj u hotelu El Mouradi Tozeur 4*, večera i noćenje.

5. DAN: TOZEUR – CHOTT EL JERID – DOUZ

Nakon ranog doručka odlazimo na fakultativni izlet (uz nadoplatu) s terenskim vozilima do gorskih oaza Chebike i Tamerze, nedaleko od  granice s Alžirom i do samog srca gorja Atlas gdje ćemo uživati u pogledu na prekrasnu prirodu; slapovi, kanjoni, izvori vode i palme datulja. Naši džipovi će nas odvesti na staru off road stazu Pariz-Dakar, gdje ćemo tijekom zanimljive i adrenalinske vožnje otkriti čari Sahare. Usred pustinje vidjet ćemo i »svemirsko selo«,  kulise koje su ostale od snimanja poznatog filma Ratovi zvijezda. Na ručak ćemo se vratiti u hotel u Tozeur, a nakog toga nastavljamo put put prema slanom jezeru Chott el Jerid, koje je najveća slana depresija u sjevernoj Africi. Jezero se potpuno osuši u ljetnim mjesecima i posebna je atrakcija. U mjesto Douz koje je poznato po nazivu »Vrata Sahare« stići ćemo u poslijepodnevnom satima i smjestiti se u hotel El Mouradi Douz 4*. Po želji imat ćete priliku doživjeti pustinju na malo drugačiji način – na devinim leđima (fakultativno, uz nadoplatu). Večera i noćenje u hotelu

6. DAN: DOUZ – MATMATA – EL JEM – SKANES

Doručak. U jutarnjim satima pustinjska ruta nas vodi do planine Matmata poznate kao Mjesečeva pokrajina. Posjetit ćemo tipičnu berbersku podzemnu kuću, koja se zove trogloditska kuća, gdje neki Berberi (izvorni stanovnci Tunisa) još uvijek žive u svojoj kulturi i jeziku. U Matmati ćemo kušati neke od njihovih specijaliteta; domaći kruh, maslinovo ulje i med, te se osvježiti čajem od mente. Na putu prema sjeveru zaustavit ćemo se za ručak i poslijepodne stići u mjesto El Jem, gdje ćemo vidjeti jedan od najvećih i najbolje očuvanih rimskih amfiteatara. Šetnja amfiteatrom odvest će nas u daleku prošlost i vrijeme kad su se gladijatori borili u areni. Ruševine su po zaštitom Svjetske kulturne baštine od 1979.godine. U večernjim satima ćemo stići u Skanes, turističko mjesto u blizini grada Monastir. Smještaj u hotelu El Mouradi Skanes 4*, večera i noćenje.

7. DAN: MONASTIR – SOUSSE – CAP BON – TUNIS

Nakon doručka posjetit ćemo grad Monastir, gdje ćemo vidjeti najstariji arapski ribat ili tvrđavu u Magrebu. U Monastiru je rođen prvi predsjednik neovisnog Tunisa, Habib Bourguiba, kojeg mještani zovu ocem modernog Tunisa. Rezgledat ćemo mauzolej njegove obitelji, koji svojim izgledom podsjeća na džamiju. Zatim slijedi vožnja do grada Sousse (treći grad po veličini u državi) i do medine. Slobodno vrijeme za kupovinu. Slijedi ručak, a nakon ručka vožnja do područja zvanog Cap Bon ili Rajski vrt, koje je izuzetno bogato agrumima, maslinama i vinovom lozom. Zaustavit ćemo se u dvorcu Bachus kako bi degustirali njihova najbolja vina. U večernjim satima povratak prema hotelu. Smještaj u hotelu El Mouradi Gammarth 5*. Večera i noćenje.

8. DAN: TUNIS – LJUBLJANA

Rani doručak. Slijedi transfer do zračne luke Tunis, te let za Ljubljanu.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: na upit

CIJENA UKLJUČUJE

Povratnu zrakoplovnu kartu na relaciji Ljubljana-Tunis-Ljubljana, zrakoplovne i sigurnosne, pristojbe, transfere prema programu, sedam polupansiona u hotelima 4*/5*  (lokalna kategorizacija), 6 x ručak u lokalnim restoranima za vrijeme ture, lokalnog vodiča, pratitelja putovanja na hrvatskom ili slovenskom jeziku, organizaciju i izvedbu putovanja.

DOPLATE:

Moguće doplate kod prijave: jednokrevetna soba

Moguće doplate – fakultativni izleti na destinaciji:

  • Dan 4. (pustinjski zoo, povijesni muzej Dar Zamen, muzej Dar Cheriat) – 15 eur
  • jeep safari (planinske oaze Chebika in Tamerza + off road) – 45 eur
  • jahanje deva – 15 eur
Obvezne doplate na destinaciji:
  • hotelske takse – cca. 8 eur
  • napojnice – 20 eur
NAPOMENA:

Organizator putovanja zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa što ne utječe na sadržaj programa. Fakultativni izleti i obavezne doplate plaćaju se pratitelju putovanja na licu mjesta.

Minimalan broj prijavljenih putnika za realizaciju programa: 12

MediteranTunisTure