PORTUGAL – A LUZ MÁGICA DO OCEANO

MAGIČNA SVJETLOST OCEANA

GARANTIRANI POLAZAK!

Posebni zrakoplov Croatia Airlinesa  iz Zagreba!

5 dana/4 noćenja

Porto – Aveiro – Coimbra – Tomar – Fatima – Batalha – Óbidos- Lisabon

Datum putovanja: 29.12.2023. – 2.1.2024.

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan: ZAGREB – PORTO

Sastanak putnika u Zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije polaska. Ukrcaj na izravni charter let za Porto s odletom u 11:30 sati. Po slijetanju u 13:35 ukrcaj u autobus i panoramski razgled, autobusom i pješice, Porta-grada bogate povijesti i suvremene arhitekture sa živopisnom povijesnom jezgrom unutar romaničkih zidina iz XIV st. pod zaštitom  UNESCO. Vožnja prekrasnom suvremenom avenijom Boa Vista, uz provokativno zdanje Casa da Musica poznatog arhitekta Rema Kolhasa, potom Centar suvremene umjetnosti Fundacão Serralves,  utvrda São Francisco Xavier,novo rezidencijalno naselje Matosinhos uz obalu Atlanika, potom vožnja duž plaža te rijeke Douro prema starom središtu grada: katedrala, srednjovjekovne zidine, pogled s gornje razine mosta na rijeku i Porto, pa Burza, Crkva sv. Franje iz XIII st.- najbogatije ukrašena crkva u Portugalu. Porto je neraskidivo vezan uz rijeku Douro gdje u priobalnoj  četvrti Ribeira smješten i dojmljivi most Luis I projektiran učenikom  Eiffelove škole Theophileom Seyrigom. Vožnja pored  Gradske vijećnice. Smještaj u hotel. Predlažemo predvečernju šetnju s pratiteljem putovanja do nedalekog kolodvora São Bento i četvrti Ribeira, središta noćnog života, gdje u nekoj od tipičnih taverni uz rijeku možete probati portugalske specijalitete i vina. Noćenje.

2. dan: PORTO – AVEIRO – COIMBRA

Zajutrak. Odjava iz hotela. Stvari ostaviti na recepciji. Šetnja preko mosta do vidikovca nekadašnjeg samostana Serra de Pilar s pogledom na cijeli Porto. Mogućnost kraće vožnje panoramskom žičarom iznad rijeke, koja kreće  s te točke i eventualni posjet vinskom podrumu radi degustacije čuvenih vina porto, koja su proslavila Porto i dolinu rijeke Douro s vinogradima. Slobodno vrijeme za degustaciju tipičnih proizvoda portugalske gastronomije (pata negra) u  Villa Nova de Gaia i eventualnu vožnju brodom. Oko 13:00 sati, ukrcaj u autobus i  kraća vožnja do Aveira (80 km-60 min), gdje ćemo pogledati čuvene plaže, živopisne šarene ribarske kućice i prošetati slikovitim središtem grada. Oko 16:30  nastavljamo prema Coimbri (140km-1h 50min) najstarijem sveučilišnom središtu Portugala . Vozimo se preko rijeke Mondego uz drevni samostan Santa Clara a Velha, s kojim je vezana čuvena ljubavna priča kralja Pedra I i Done Ines de Castro, pješački most Pedro i Ines, potom uz srednjevjekovne zidine do Gornjeg grada, lokalno vođeni razgled pješice: zgrada prvog sveučilišta u Potugalu-Universdade  iz XIII st. s tornjevima i baroknom bibliotekom,samostan Santa Cruz, stara romanička katedrala Sé Velha. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme u barovima i restoranima bogatom Donjem gradu. Noćenje.

3. dan COIMBRA – TOMAR – FATIMA – BATALHA – ÓBIDOS – LISABON 

Zajutrak. Odjava iz hotela. Nastavak puta do slikovitog templarskog grada Tomar (80 km-60 min), uz rijeku Nabão. Portugal je bio jedina europska država koja nije zatrla templarski red, omogućivši mu egzistenciju pod krinkom Reda Krista. Lokalno vođenje Templarske utvrde iz XII st. pod zaštitom UNESCO(ulaznice se plaćaju na licu mjesta), prekrasan je primjer manuelinske arhitekture, s poznatom kapelom «Charola» izgrađenom po uzoru na crkvu Isusovog groba u Jeruzalemu. Nastavljamo put do obližnje Fatime (cca 25 km-40 min), jednog od najpoznatijih hodočasničkih mjesta na svijetu. Na mjestu posljednjeg ukazanja nalaze se bazilika i Capela das Apariçoes, gdje ćemo se kraće zadržati. Potom slijedi  kratka vožnja do samostana Batalha ( ulaznice se plaćaju na licu mjesta) (15 km-25 min) prvog u Portugalu izgrađenog u stilu visoke gotike s prekrasnim manuelinskim klaustrima i čuvenim Capelas Imperfeitas. Batalhu je utemeljio kralj João I nakon velike portugalske pobjede u dinastičkom sukobu s Kastiljom 1385.godine i u kapelama su grobnice utemeljitelja, članova njegove uže obitelji, te svih kasnijih portugalskih kraljeva dinastije Avis do Manuela I. Posljednja postaja na našem putu prema Lisabonu bit će atmosferični gradić Óbidos (70 km- 50 min), tradicionalni  vjenčani poklon portugalskim kraljicama.  Uske, strme uličice  s bijelim pročeljima ukrašenim modrom bojom i cvijećem teofila i bugenvilija nose i danas vidljiv damski pečat negdašnjih uglednih gospodarica grada a prepune su malih restorana i kafeterija – izvrstan  dekor za ugodan putni predah. Radoznali mogu  prošetati gradskim zidinama iz XII st .s kojih se pruža odličan pogled.Kupovina suvenira u mnogobrojnim suvenirnicama po slikovitim ulicama, a preporučuje se i kušanje lokalnog likera Ginjinha. Dolazak u Lisabon (90km-75 minuta) do 19:00. Kraće stajanje na vidikovcu uz Parque Eduardo VII, gdje je spomenik čuvenoj pjevačici Amaliji Rodriguez. Smještaj u hotel. Orijentacijska šetnja s pratiteljem putovanja do trga Rossio, oko kojega, u Baixi i ulici Porta de Santo Antão ima mnogo zanimljivih restorana i drugih sadržaja, a na obližnjiem trgu Praça do Comercio je doček Nove godine. Noćenje.

Opcija: U večernjim satima, transfer na FADO večer u tipičnom restoranu s tradicionalnom predstavom fada – portugalske «šansone», koja karakterističnom melodijom i lirikom pjeva o moru i životu siromašnih, u kojoj se izmjenjuju osjećaji tuge, boli, nostalgije, sreće i ljubavi

4. dan: LISABON – SRETNA NOVA GODINA

Zajutrak. Panoramski razgled grada autobusom i pješice: vožnja do EXPA s kraćom šetnjom od kolodvora Oriente do Oceanarija, vožnja obalom Teja pored tipičnih četvrti Graça i Alfama, pogled na Casa dos Bicos – gradsku palaču iz XVI st sagrađenu u renesansnom stilu za osvajača Goe, Afonsa de Albuquerque,potom trg Praça do Comercio, Alcantara, gradska vijećnica i nastavak do Belema gdje se nalazi Padrão dos Descombrimentos, spomenik posvećen svim slavnim portugalskim moreplovcima i njihovim otkrićima, kratko zaustavljanje kod Torre de Belem uz rijeku Tagus, na listi svjetske baštine UNESCO, odakle je Vasco da Gama isplovio na putovanje do Indije. Nastavak vožnje do simbola Lisabona, samostana Sv. Jeronima iz XVI st., pod UNESCO zaštitom. U crkvi  su sahranjeni kralj Manuel i njegovog sin João III te njihove supruge i slavni moreplovac Vasco da Gama. Završavamo naš razgled u Alfami ispred katedrale- Sé i obližnje crkve sv Antonia Lisabonskog. Poslijepodne , predlažemo odlazak u šetnju elegantnom Avenidom da Liberdade, koja je u 19 st. bila omiljena promenada lisabonske elite, do slikovitih četvrti Chiado i Bairro Alto s restoranima i barovima.

5. dan: LISABON – SINTRA-CABO DA ROCA – CASCAISS -ESTORIL – LISABON

Zajutrak. Odjava iz hotela.

Slobodno vrijeme za odmor, šetnju, posjet muzejima i upoznavanje s bogatom gastronomskom ponudom Lisabona. Predlažemo odlazak javnim prijevozom (metropolitana) do paviljonskog kompleksa EXPO 1998. u Parque das Nacoes, gdje se nalazi shopping centar Vasco da Gama i gdje možete posjetiti  Oceanarij, jedan od najvećih na svijetu. Radoznali se mogu  uputiti čuvenim tramvajem br 28 s Trga Moniz, u šetnju Gornjim gradom i do Castela São Jorge s pratiteljem putovanja te u posjet poznatoj tržnici Mercado da Ribeira na Alcantari.gdje možete uživati u ribi, rakovima i drugim morskim specijalitetima .  U 16:00 ukrcaj u autobus sa stvarima,  15 minutni transfer do zračne luke u Lisabonu, prijava na posebni charter let za Zagreb u predvečerje.  Odlet zrakoplova u 18:30 sati. Dolazak u Zagreb u 22: 35

Opcija: poludnevni izlet autobusom u Sintru, na Cabo de Roca te Estoril i Cascaiss 08:00-14:30 . U Sintri će se posjetiti ljetna rezidencija portugalskih kraljeva Palácio Nacional de Sintra (45 min, ulaznice, lokalni vodič), zatim kraća vožnja (20 min) do najzapadnije točke europskog kontinenta Cabo da Roca i obližnjih mondenih ljetovališta Cascais i Estoril. U Sintri i Cascaisu je predviđen kraći odmor

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U 1/2 SOBI:

FIRST MINUTE CIJENA vrijedi za uplate do 45 dana prije putovanja ili do popunjenja kapaciteta.

Uključene pristojbe zračnih luka!

Datum putovanja First minute cijena Redovna cijena
29.12.2023.-2.1.2024. 910 € / 6.856,40 kn 960 € / 7.233,12 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu: 250 €/ 1.883,63 kn

Popust za dijete (infant) do 2 godine ukoliko ne koristi sjedalo u zrakoplovu i ležaj u hotelu: 80 %

Popust za djecu od 2 do 12 godina na pomoćnom ležaju: 20 %

Popust za odraslu osobu na pomoćnom ležaju: 5 %

FAKULTATIVNI IZLETI ( uplata prilikom rezervacije aranžmana):

  • FADO novogodišnja večera u tri slijeda s uključenim pićem (vino) u četvrti Alfama s uključenim povratnim transferom – 120 € / 904,14 kn
  • Sintra – Cabo da Roca – Estoril – Cascaiss – 55 € / 414,40 kn

(minimum 20 prijavljenih)

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz posebnim zrakoplovom Zagreb – Porto i Lisabon – Zagreb, zrakoplovne pristojbe, 13 kg predane prtljage i 8 kg ručne prtljage dimenzija 55 x 40 x 23 cm, smještaj u hotelu Boavista Bessa 4* u Portu u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV na osnovi jednog noćenja s doručkom, smještaj u hotelu Astoria 3* u Coimbri u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV na osnovi jednog noćenja s doručkom, smještaj u hotelu Turim Avenida 4* u Lisabonu u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV na osnovi dva noćenja s doručkom,  pratitelja putovanja, boravišne pristojbe u hotelima, transfer od zračne luke u Portu, transfer do zračne luke u Lisabonu, sve razglede i izlete prema programu, službene vodiče u Coimbri i Tomaru te troškove organizacije i prodaje.

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu navedene kao uključene, karte javnog prijevoza, fakultativne sadržaje te troškove osobnih narudžbi.

Red letenja:

29DEC                  ZAG-OPO            11:30     13:35

02JAN                   LIS-ZAG             18:30     22:35

NAPOMENE:

Red letenja za izvanredne (charter) letove podložan je promjeni i u vrlo kratkom roku prije polaska na put. Organizator može promijeniti redoslijed obilazaka tijekom razgleda, ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilazaka tijekom razgleda.

MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 35

GRANIČNE FORMALNOSTI ZA ULAZAK U PORTUGAL

Državljanima Republike Hrvatske potrebna je valjana osobna iskaznica ili putovnica za ulazak u Portugal. Strani državljani dužni su sami se informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju, u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili ambasadi zemlje u koju se putuje.

Preporučujemo putno osiguranje jedne od osiguravajućih kuća.

Nova godinaPrigodna putovanja