“OKO UČKE” vila poletila

Maturalno putovanje – 5 dana autobusom

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN: RIJEKA – TRSAT – KASTAV – LOVRAN

Polazak ispred škole u jutarnjim satima prema dogovoru. Vožnja prema Rijeci. Dolazak u RIJEKU, sastanak sa licenciranim vodičem, te slijedi: šetnja poznatim riječkim Korzom koji je glavna gradska šetnica, žila kucavica i ogledalo samoga grada, katedrala Sv. Vida, Gradski toranj, Gradska tržnica, Trg Ivana Koblera, Riječki kazalište…Nastavak puta prema TRSATU, obilazak Svetišta Majke Božje Trsatske mjesta osobitog vjerskog i kulturnog događanja i Trsatske gradine koja veličanstveno dominira iznad grada. Odlazak u restoran na ručak, kraća pauza iza ručka, te nastavak puta prema Kastvu. U zaleđu Rijeke na 365 metara visokome brijegu nalazi se KASTAV, sinonim je za bogatu povijest, geografsku raznolikost, zanimljivu arhitekturu i jedinstvenu turističku ponudu. Šetnja gradom, uz mnoštvo zanimljivosti: Kastavski kaštel, hotel interesantnog imena, legenda o kapetanu Morelliju…Odlazak iz Kastva za Lovran, dolazak u hotel, smještaj u sobe. Večera. Noćenje.

2. DAN: OPATIJA – LOVRAN – MOŠĆENICE

Doručak u hotelu. Nakon doručka odlazak prema  OPATIJI. Po dolasku u grad slijedi razgled sa licenciranim vodičem: hrvatska ulica slavnih, Opatijski portić, umjetnički paviljon Juraj Šporer, crkva Sv. Jakova, djevojka sa galebom, hotel Kvarner, šetalište Lungo mare, Villa i park Angiolina. Nastavak puta prema LOVRANU, dolazak do centra grada, te obilazak grada sa licenciranim vodičem: crkva Sv. Jurja, Gradska kula, Istočna gradska vrata, motiv Mediteranske arhitekture, Reljef Sv. Jurja, „Mustaćon“… Po završetku razgleda odlazak u hotel na ručak. Nakon ručka nastavak puta prema MOŠČENICAMA. Ovaj srednjovjekovni utvrđeni gradić uz Brseč, Veprinac i Kastav nekada davno u povijesti činili su dobar obrambeni sustav Kvarnerskog zaljeva. Svaki kutak ovoga gradića podsjeća Vas na njegovu bogatu prošlost. Obilazak grada i staroga gradskog mlina za masline koji se na lokalnom dijalektu naziva toš. Po završetku razgleda, slobodno poslijepodne za kupanje, zabavu i druženje. Večera. Noćenje.

3. DAN: VEPRINAC – PARK PRIRODE UČKA

Doručak u hotelu. Nakon doručka odlazak prema VEPRINCU. Ovo predivno mjestašce ima pogled na cijeli Kvarner. Po dolasku na Veprinac, posjet Etno zbirci koja se nalazi u općinskoj kući „komunšćici“, razgled uz vodstvo. Nastavak puta prema PARKU PRIRODE UČKA. Slijedi šetnja planinarskom stazom (ukupno trajanje ca. 4-5 sati) „Poklon-Vojak“ do vidikovca Vojak, gdje se pruža jedinstven i čaroban pogled na Istru i na Kvarner. Popnite se na kulu koja se nalazi na 1400 n/m visine i uživajte u pogledu. Nakon šetnje stazom odlazak u restoran na ručak. Povratak do Visitor centra Poklon, te slijedi obilazak muzejskog postava uz stručno vodstvo djelatnika PP Učka, upoznavanje sa prirodnom i kulturnom baštinom Učke i Ćićarije. (Grupa od 40-45 učenika dijeli se na 2 manje grupe, dok je jedna u muzeju druga ima pauzu, te se kasnije zarotiraju). Povratak u hotel. Slobodno poslijepodne. Večera. Noćenje.

4. DAN: ŠUŠNJEVICA – PLOMIN – LABIN – RABAC

Doručak u hotelu. Vožnja autobusom prema mjestu ŠUŠNJEVICA. Doček grupe ispred Ekomuzeja „Vlaški puti“. Obilazak muzeja uz stručno vodstvo, učenici se uz najnovija tehnička dostignuća upoznaju sa kulturom, običajima i Vlaškim jezikom. Slijede zanimljive priče o Vlaškom jeziku i njihovoj povijesti, tko su bili, čime su se bavili i kako su govorili. Nakon toga slijedi zanimljiva zabavna igra „Kontrabandiera“ i „Financa“ u kojoj se učenici dobro zabave i puno nauče. Nastavak puta prema PLOMINU. Uz pogled na Plominski zaljev tu su i druge znamenitosti toga grada: crkivca  sv. Jurja iz 11. St., gradski bedem, kasnogotička župna crkva Blažene Djevice Marije, šetnja kroz gradić uz stručno vodstvo. Iz ovoga gradića put se nastavlja prema LABINU mjestu koje se smjestilo na brdašcu visokom 320 metara, tu se spaja bogatstvo arhitekture, kulture i povijesti. Ulazak kroz Porta Sanfior – glavna gradska vrata Sv. Flora, šetnja gradom koji odiše duhom prošlosti i daje jednu posebnu atmosferu. Nastavak puta za RABAC,  po dolasku u grad odlazak u restoran na ručak, te slobodno vrijeme za kupanje i druženje. Povratak iz Rapca u hotel. Večera. Noćenje.

5. DAN: HUM – ROČ – KOTLI – BUZET

Doručak u hotelu. Nakon doručka odlazak prema unutrašnjosti Istre, koja je bogata poviješću, zanimljivom arhitekturom i narodnim običajima. Dolazak u HUM. Da bi ušli u najmanji grad na svijetu prolazi se kroz bakrena vrata na kojima su urezana 12 medaljona, kalendar istarskog seljaka, koji prikazuje prizore iz seoskog života po mjesecima, a iza vrata čeka toranj visok 22 metra, gradska lođa i županski stol gdje se bira „Župan na leto dan“ – poseban narodni običaj, slijedi priča o tome… Vožnja  Alejom glagoljaša te dolazak u ROČ gradić na brdu opasan zidinama, šetnja kroz grad i razgled replike Gutenbergove glagoljske tiskarske preše. Put se nastavlja prema KOTLIMA, ovo mjesto je danas zaštićena ruralna sredina, kroz mjesto protječe rijeka Mirna koja mu daje posebnu čar. Obilazak mjesta i staroga mlina. Put se nastavlja prema BUZETU, dolazak u  restoran na ručak. Nakon ručka povratak pream školi i mjestu polaska. Dolazak pred školu u večernjim satima.

CIJENA ARANŽMANA PO UČENIKU: na upit

Cijena uključuje:
 • Prijevoz udobnim turističkim autobusom,
 • Voditelja putovanja,
 • Pedagošku pratnju profesora,
 • 4 x polupansion: večera, noćenje, doručak u hotelu,
 • 5 x ručak u restoranu,
 • Licenirani vodič za razglede: Rijeke, Trsata, Kastva, Opatije, Lovrana, Plomina, Rapca, Huma i Roča,
 • Razgledi gradova prema programu putovanja,
 • Ulaznica za Etno zbirku u Vaprincu,
 • Ulaznica za Ekomuzej „Vlaški puti“, stručno vodstvo i organizacija igre,
 • Stručno vodstvo djelatnika PP Učka,
 • Razgledi prema programu u PP Učka:
 • Staza „Vela Draga“
 • Visitor centar Poklon,
 • Edukativni postav „Oko Učke.

Maturalna putovanjaOsnovne škole