MAROKO VELIKA TURA

NOVA GODINA

10 dana zrakoplovom

*** Hoteli 4*, svi izleti uključeni u cijenu, bez doplata na putovanju, posjet prekrasnom plavom gradu Chefchaounenu!

***Polupansion u svim hotelima u Maroku

*** Razgled Filmskih setova, lokacija snimanja Gladijatora, Kraljevstva Nebeskog, Ben Hura, Potrage za Zelenim Dijamantom, uključena ulaznica u filmski studio!

PROGRAM PUTOVANJA:

0. dan ZAGREB – ISTANBUL, 26.12.2023.

Sastanak putnika s pratiteljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija dva sata prije leta. Prijava na let kompanije Turkish Airlines TK1054 i polijetanje zrakoplova za Istanbul u 09:15 sati Dolazak u Istanbul u 13:25 sati. Transfer i smještaj u hotel. Nakon kraćeg odmora idemo upoznati grad. Upoznavanje sa javnim gradskim prijevozom te polazak na prvo upoznavanje s turskom prijestolnicom – Trg Taksim i Ulica oslobođenja –  IstiklalCaddesi u kojoj se nalaze mnogobrojne trgovine, klubovi i restorani. Orijentacijski razgled centra Istanbula te slobodno vrijeme za uživanje u nekom od velikog broja pubova ili barova uz tradicionalnu nargilu. Povratak u hotel organizirano ili samostalno po želji putnika. Noćenje.

1. dan ISTANBUL – CASABLANCA, 27.12.2023.

Doručak. Transfer prema zračnoj luci u Istanbulu. Prijava na let kompanije Turkish Airlines TK617 i polijetanje zrakoplova za Casablancu u 11:00 sati. Dolazak u Casablancu u 13:50 sati po lokalnom vremenu. Nakon obavljenih graničnih formalnosti, slijedi odlazak u panoramsko razgledavanje ekonomskog i industrijskog središta Maroka: Rezidencijalna četvrt Anfa  – vožnja obalom „La Corniche“ gdje ćemo vidjeti i najveću džamiju na svijetu, posvećenu kralju Hassanu II ( izvana ), a koja prima čak 25 000 vjernika te ima 210 metara visok minaret što ga čini najvišim minaretom na svijetu – trg Muhameda V.  – Trg Ujedinjenih naroda, primjer marokanske secesijske arhitekture. Odlazak u hotel. Večera. Preporučamo odlazak u Ricks Bar, repliku bara iz poznatog Hollywoodskog filma „ Casablanca “ sa Humprehey Bogartom u glavnoj ulozi. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan CASABLANCA – RABAT – CHEFCHAOUEN, 28.12.2023.

Doručak. Odlazak prema džamiji Hassana II ( Ulaznica uključena ), organizirani ulazak u džamiju uz pravi doživljaj ove velebne građevine i remek djela arhitekture. Nakon razgleda polazak prema glavnom gradu Maroka, Rabatu, te ujedno i političkom središtu Maroka. Razgled Kraljevske palače (izvana) i Hasanovog tornja,minareta nedovršene džamije Yakubaal-Mansoura i mauzoleja Muhameda V., marokanskog sultana i kralja, koji je zaslužan za neovisnost ove države. Nakon razgleda slijedi kraća vožnja do tvrđave ( kasbe ) Oudayas, koja je izgrađena u vrijeme vladavine dinastije Almohada. Šetnja uskim uličicama stare tvrđave uz prekrasan pogled na more. Kraće slobodno vrijeme za čaj te polazak prema polazak prema biseru Maroka, gradu sa svih marokanskih razglednica, Chefchaouenu. Grad je to poznat po specifičnoj španjolsko – maurskoj arhitekturi, te prepoznatljivim kućama obojenim u plave boje. Kasni dolazak u Chefchaouen. Odlazak u hotel te prijava. Večera. Noćenje..

3. dan CHEFCAHOUEN – VOLUBILIS – MEKNES – FES, 29.12.2023.

Doručak. Ujutro slijedi šetnja čarobnim uličicama ovog grada gdje ćete imati mogućnost osjetiti pravu vibru ovog grada. Šetnja medinom i šarmantnim ulicama obojanim plavom nijansom. Uživanje u pitoresknim uličicama plavog grada. U dogovoreno vrijeme polazak prema Volubilisu( Ulaznica uključena ), nekadašnjem rimskom gradu s izvrsno očuvanim mozaicima iz tog razdoblja, jasnim pogledom na Corso i Decumano, gdje ćete dobiti dojam kakav je bio život u tipičnom rimskom gradu. Nakon razgleda arheološkog lokaliteta uz lokalnog vodiča, idemo prema gradu Meknesu,  koji je svoje zlatno doba kao vladarska prijestolnica doživio u početku 18. stoljeća kada ga je izgradio sultan MoulayIsmail, poznat i kao „marokanski Versailles“. Nekoliko godina prije njegove smrti dovršena je gradnja iBabMansoura, poznatih marokanskih gradskih vrata koja se smatraju i najljepšima na sjeveru Afrike, s prekrasnim mozaikom. Razgledat ćemo umjetno jezeroSahrijSwani gdje su vidljivi i ostaci kraljevskih konjušnica i mauzoleja ( razgled izvana )MoulayaIsmaila, te poznatog glavnog gradskog trga El Hedim. Slijedi polazak za Fes, uz dolazak u grad u kasnim večernjim satima. S obzirom da nam većina putnika kažu da je baš Fes pravi Maroko, vodje vas čekaju pravi ritmovi i mirisi Maroka. Po dolaski  slijedi smještaj i prijava u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan FES, 30.12.2023.

Doručak. Nakon doručka odlazak na organizirani razgled FES-a. Ovaj marokanski kraljevski grad nosi naziv „Meka zapada“. Fes je, uz tp što mu tepaju da je najmarokanskiji grad, ujedno i drugi po veličini grad u Maroku ( Veća je jedino Casabalnaca) i jedan od četiri “kraljevska grada” Maroka uz Rabat, Marrakech i Meknes. Osnovao ga je MoulayIdriss tijekom 8. stoljeća i u prošlosti je bio glavni grad nekoliko dinastija. Sastoji se od tri dijela, Medina Fesa, Fes-Jddid i Ville Nouvelle (Novi grad). Prvo ćemo u Fes elJdidu razgledati Kraljevsku palaču (izvana) te se prošetati starom židovskom četvrti gdje ćemo vidjeti i sinagogu. Potom, ulazak u srednjovjekovnu medinu Fes el Bali kroz vrata BabBoujloud, te šetnja bučnim, šarolikim uličicama soukova – tržnica u kojoj su na svakom uglu izvješeni tepisi, kožne rukotvorine, tradicionalan i moderan nakit, začini, biljke, ulje. Fes je također grad specifičnih mirisa, s obzirom da se u starom gradu nalaze neka od najpoznatijih marokanskih postrojenja za proizvodnju kože. Razgled sveučilišta Medresa Attarine( Uključena ulaznica ) te nastavak šetnje do trga Ej Najjarine s istoimenom fontanom. Vidjeti ćemo sveučilište al-Karaouin iz 9. stoljeća koje je ujedno i najstarija aktivna medresa (islamska obrazovna ustanova) – Džamija al-Karaouin – mauzolej Idrissa II (izvana). Poslijepodne slobodno vrijeme za istraživanje starog grada. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

5. dan FES – IFRANE – BENI MELAL – MARRAKECH, 31.12.2023. SRETNA NOVA GODINA!

Doručak. Nakon doručka ćemo se uputiti prema Marrakechu, a put nas vodi preko Srednjeg Atlasa, poznatog po prekrasnim cedrovim šumama. Kraće zaustavljanje u gradiću Ifrane, važnom ljetovalištu, ali ujedno i najpoznatijem marokanskom skijalištu, u koje zimi dolaze mnogobrojni marokanski, ali i europski turisti. Pauza za ručak tokom puta. Nastavak vožnje, preko Beni Melala, središta marokanskog poljodjelstva. Kraće zaustavljanje te dolazak u Marrakech u predvečernjim satima. Smještaj u hotel. Večera. Po želji grupe, navečer odlazak grupe taksijem ili pješke na Jemma El-Fna, najpoznatiju tržnicu Afrike, miks mirisa, okusa i zvukova koji je onaj istinski, pravi doživljaj Maroka. Uživanje u lokalnoj kuhinji, čaju ili pak šetnja soukovima uz obavezno cjenkanje i kupnju suvenira. Za one hrabrije, možete se i slikati sa zmijom ili majmunom oko vrata. Povratak u hotel. Mogućnost dočeka Nove Godine na otvorenom ili u hotelu. Noćenje.

6. dan MARRAKECH, 01.01.2024.

Doručak. Današnji dan posvećen je „Biseru juga“, kako nazivaju grad Marrakech. Najupečatljiviji je stari dio grada – medina, koji se zbog svoje atraktivnosti i značaja našao na popisu svjetske baštine UNESCO-a, a upravo u tom labirintu malih ulica satkana je sva čar i ljepota ovog grada. Krećemo sa razgledom uz pratnju vodiča: Džamiju Koutoubia, koju smatraju jednom od najljepših arhitektonskih dostignuća grada a sa svojih 77 metara je ujedno i najčešći motiv s razglednica Marrakecha – Palača Bahaia, kompleks u kojem se nalaze brojne građevine, paviljoni i vrtovi, a posebno su impresivni raskošni mramorni podovi i oslikani zidovi. ( Ulaznica uključena ) – centralni gradski trg Jemma El Fna, koji vrvi životom i neobičnim prizorima, a ujedno je i mjesto gdje možete probati mnoge marokanske delicije, obzirom da se svake večeri trg pretvori u najveći restoran na otvorenom. Ovdje ćete naići na krotitelje zmija i majmuna, žonglere, akrobate, muške plesače, živopisno odjevene prodavače te orijentalne pripovjedače. Uz trg se smjestila i velika tržnica – souk, na kojoj možete kupiti doslovno sve, a cjenkanje je nezaobilazno. Marrakech ima najveće natkrivene tržnice u Maroku u kojima se nude razni poznati i nepoznati začini, predmeti i odjeća od kože, šarene tradicionalne svjetiljke i brojne rukotvorine.  – šetnja starim gradom Marrakech. Potom odlazak do vrtova Menare, prekrasnih vrtova sa jezerom u sredini, koje je na ovom području uspostavio kralj Abdal-Mu’min još u 12. stoljeću. Poslijepodne slobodno za uživanje u Marrakechu uz povratak na tržnicu JemmaelFna. Večera. Noćenje.

7. dan MARRAKECH – OURZAZATE – FILMSKI STUDIO – AIT BEN HADDOU – MARRAKECH, 02.01.2024.

Rano ustajanje. Doručak. Vožnja preko Visokog Atlasa, jednog od najspektakularnijih prirodnih ljepota Maroka. Predivni prizori pratiti će nas gotovo cijelim putem, a na jedom mjestu prelazimo planinu prelazimo na visini od čak 2100 metara”. Rijeka je ovdje urezala brojne kanjone, ali zadnjih 600 m zaista je očaravajuće – sunce dno klanca, ponegdje široko samo 10 m, sa stijenama koje se uzdižu više od 160 metara u zrak, osvijetli tek u jutarnjim satima. Tokom vožnjećemo vidjeti i neka od najstarijih berberskih naselja u Maroku, te doživjeti prekrasne crvenkaste nastambe koje se stapaju sa pustinjom i crvenkastim dojmom planine Atlas. Nastavak ” Putem tisuću kasbi “ do mjesta Ouarzazate, gdje ćemo se prošetati starim Ksarom, te vidjetikasbuTaourirt( Izvana ). Nakon kasbe, odlazimo u jedan od najpoznatijih Hollywoodskih Filmskih Studija( Ulaznica uključena ).Kraljevsko Nebesko, Ben Hur, 10 zapovijedi, Lawrence od Arabije, Dragulj s Nila, Aleksandar Veliki… svi ovi filmovi snimani su upravo na ovoj lokaciji, a mi ćemo uz lokalnog vodiča razgledati neke od rekvizita preostalih nakon snimanja. Potom, put nas vodi u malo berbersko seoce Ait Ben Haddou. Selo je najpoznatije po filmu Gladijator, te prekrasnoj kasbi koja se nalazi na brdu. Kasni povratak u Marrakech. Večera. Noćenje.

8. dan MARRAKECH – ESSAOUIRA – MARRAKECH, 03.01.2024.

Doručak. Nakon doručka, slijedi vožnja do grada Essaouira – ili kako se prije zvala Mogador, koji se nalazi na zapadnoj obali Maroka. Essaouira je mali, uspavani gradić koji je u posljednje vrijeme dobio na značaju kao kao filmska kulisa popularne serije Game ofThrones. Nakon dolaska, idemo u razgled Essaouire uz pratnju vodiča. Vidjeti ćemo gradske bedeme, koje 1760. sagradio francuski vojni arhitekt TheodoreCornut kako bi zaštitili luku od napadača, a danas daju Essaouiri prepoznatljiv izgled sa medinom zatvorenom između njih. Potom idemo u šetnju do ribarske tržnice te gradske luke. Slobodno popodne u Essaouiri za uživanje u ovom primorskom gradu. Povratak u Marrakech u večernjim satima. Večera u hotelu. Noćenje.

9. dan MARRAKECH – ISTANBUL, 04.01.2024.

Doručak. Danas ćemo imati slobodan dan za razgled bisera Maroka, te uživanje u lokalnoj kuhinji, čaju i nargilama. Svakako još jednom odlazimo na Jemma El Fna te uživamo u mirisima i zvukovima Marrakecha. U poslijepodnevnim satima slijedi transfer prema zračnoj luci te prijava na let kompanije Turkish Airlines TK622 i polijetanje zrakoplova za Istanbul u 23:15 sati. Dolazak u Istanbul u 06:05 sati po lokalnom vremenu.

10. dan ISTANBUL – ZAGREB, 05.01.2024.

Nastavak leta za kompanijom Turkish Airlines TK1053 za Zagreb. Polazak zrakoplova u 08:15 sati po lokalnom vremenu. Dolazak u Zračnu luku Zagreb u 08:25 sati po lokalnom vremenu. Kraj programa.

***Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih opcionalno tj. fakultativno je podložan promjenama prema procjeni pratitelja a ovise o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata o trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama. 

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U 1/2 SOBI:

26.12.2023. – 05.01.2024. – GARANTIRANI POLAZAK!
HOTELI 4* EUR HRK
FIRST MINUTE CIJENA 1.390 10.472,96
REDOVNA CIJENA 1.440 10.849,68
ZRAKOPLOVNE PRISTOJBE
(obavezna doplata prilikom rezervacije aranžmana)
265 1.996,64
UKUPNO
(FM CIJENA + ZRAKOPLOVNE PRISTOJBE)
1.655 12.469,60
NADOPLATA ZA 1/1 SOBU
(plaćanje isključivo u eurima prije putovanja)
200 1.506,90

Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn

PREDVIĐENI HOTELI

HOTEL & SPA OUM PALACE CASABLANCA 4*

Hotel se nalazi u poslovnoj četvrti Casablance, samo nekoliko minuta pješice od Medine. Posjeduje dva restorana i svojim gostima nudi smještaj s 4 zvjezdice s besplatnim bežičnim pristupom internetu (WiFi). Smještajne jedinice su klimatizirane i individualno uređene. Sve sobe su opremljene SAT TV-om, radnim stolom i vlastitom kupaonicom. Gosti u sklopu restorana Volubilis hotela OumPalace mogu uživati u jelima iz tradicionalne marokanske kuhinje dok u sklopu restorana Al Yacout mogu uživati u jelima iz međunarodne kuhinje. Spa obuhvaća hamam i saunu te razne tretmane opuštanja i ljepote.

HOTEL PARADOR CHEFCHAOUEN 4*

Hotel je lociran u Medini Chefchaouen, na samo 2 minute pješke od Kasbah i 5 minuta hoda od vodopada Ras Elma. Gosti se mogu opustiti uz vanjski bazen na ležaljkama na terasi. Sobe su jednostavno uređene i sadrže TV ravnog ekrana sa SAT programima i vlastitu kupaonicu s tušem; također imaju pogled na planinu i staru Medinu. Svako jutro se gostima poslužuje kontinentalni doručak, a u sklopu restorana, gosti mogu kušati lokalne i međunarodne specijalitete. Besplatan WiFi je dostupan u svim dijelovima hotela.

ILI

HOTEL DAR BA SIDI & SPA CHEFCHAOUEN

Hotel pansionskog tipa je lociran u Chefchaoueneu, 13 km od trga OuttaHammam i 12 km od Rasel Ma te svojim gostima nudi smještaj sa sezonskim vanjskim bazenom. Gostima su na raspolaganju zajednički salon i terasa. Pansion nudi marokanski restoran. Smještajne jedinice su opremljene TV-om ravnog ekrana, vlastitom kupaonicom i besplatnim kozmetičkim potrepštinama, a neke sobe imaju i balkon. Svakog jutra se poslužuje kontinentalni švedski (buffet) doručak.

HOTEL L’ESCALE FES 4*

Hotel je lociran u Fesu te je opremljen besplatnim pristupom internetu WiFi i restoranom. Sve sobe su klimatizirane i opremljene TV-om ravnog ekrana te vlastitom kupaonicom; pojedine sobe imaju terasu ili balkon. Acima Essaada Fes se nalazi na 1 km od hotela dok je trgovački centar (Fes) udaljen 3,1 km.

WAZO HOTEL MARRAKECH 4*

Hotel Wazo nalazi se u Marakešu u regiji Marrakech-Tensift-Haouz, na 4,1, km od vrtova Majorelle, te ima spa i fitness-centar. Hotel sadrži vanjski bazen otvoren tijekom cijele godine i dječje igralište, a gosti mogu uživati ​​u obroku u restoranu. U cijelom je hotelu Wazo dostupan besplatan WiFi. Svaka je soba u ovom hotelu klimatizirana i ima TV ravnog ekrana. Sve sobe sadrže vlastitu kupaonicu s kadom ili tušem. Dostupni su ogrtači, papuče i besplatan kozmetički pribor.

ILI

HOTEL BLUE SEA LE PRINTEMPS MARRAKECH 4*

Hotel se nalazi u Marakešu i svojim gostima nudi vanjski bazen i restoran. Dostupan je besplatni WiFi. Svaka soba ima klimatizacijski uređaj i mini-bar. Gostima su na raspolaganju zajednički salon i skladište prtljage. Hotel je udaljen 3,5 km od trga Marrakech Plaza i 700 m od željezničkog kolodvora u Marrakechu.

RED LETENJA – podložan promjeni VRIJEME LETA
TK 1054 ZAG-IST 09:15 13:25
TK 617 IST-CMN 11:00 13:50
TK 622 RAK-IST 23:15 06:05
TK 1053 IST-ZAG 08:15 08:25

 

 • Iznos je promjenljiv do dana izdavanja zrakoplovnih karata
 • Cijena aranžmana se odnosi na jednu osobu
 • Za ovo putovanje potrebna je važeća putovnica minimalno 6 mjeseci od ulaska u zemlju
 • Prije rezervacije putovanja obavezno provjerite vašu putnu dokumentaciju kao i trenutno važeću viznu regulativu.
 • Organizator zadržava pravo na promjenu redoslijeda programa
 • Fakultativni izleti će se održati ukoliko se skupi dovoljan broj zainteresiranih
 • Rok prijave: Do popunjenja kapaciteta ukoliko nije određen vremenski period
 • Potrebno je minimalno 20 putnika kako bi se putovanje održalo
 • Prijevoznik je Turkish Airlines

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • Prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi
 • Transfere autobusom zračna luka – hotel – zračna luka
 • Sve prijevoze autobusom lokalnog prijevoznika prema programu
 • Težina prtljage: 1 komad prtljage do 23 kg koji se predaje i 1 komad ručne prtljage koji možete sa sobom ponijeti u putničku kabinu, maksimalne težine 8 kg i zbroja dimenzija do 115 cm (55x40x20)
 • 1 noćenje u Istanbulu – hotel koji dodjeljuje Turkish Airlines/ime na checkin desku ( *** S obzirom da koferi ostaju na aerodromu zbog vezanog leta, preporučamo ponijeti osnovne stvari za spavanje u ruksaku, tj. ručnoj prtljazi )
 • 8 noćenja na bazi polupansiona u Maroku
 • 1 noćenje na bazi polupansiona ( doručak + večera ) u Casablanci u hotelu 4*
 • 1 noćenje na bazi polupansiona ( doručak + večera ) u Chefchaouenu u hotelu 4*
 • 2 noćenja na bazi polupansiona ( doručak + večera ) u Fesu u hotelu 4*
 • 4 noćenja na bazi polupansiona ( doručak + večera ) u Marrakechu u hotelu 4*
 • Ulaznica za Džamiju Hassana II
 • Ulaznica za arheološki lokalitet u Volubilisu
 • Ulaznica za filmski studio u Ourzazateu
 • Ulaznicu za Palaču Bahia u Marrakechu
 • Ulaznicu za medresu Attarine u Fesu
 • Pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku tijekom cijelog putovanja
 • Lokalne vodiče na engleskom jeziku
 • Sve razglede prema programu
 • Jamčevno osiguranje, troškove organizacije i realizaciju putovanja

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • Pristojbe zračnih luka i naknadu za izdavanje zrakoplovne karte koje se obavezno plaćaju prilikom rezervacije aranžmana  265 € / 1.996,64 kn – iznos je promjenljiv do dana izdavanja zrakoplovnih karata
 • Nadoplata za jednokrevetnu sobu 200 € / 1.506,90 kn (plaćanje isključivo u eurima prije putovanja, obavezno ukoliko osoba boravi sama u sobi)
 • Ulaznice za lokalitete i objekte koji se posjećuju, a nisu navedeni u cijeni aranžmana
 • Obroke koji nisu uključeni u cijenu
 • Sve što nije navedeno pod cijena uključuje
 • Osnovne napojnice – (uobičajene i očekivane napojnice od strane vozača, lokalnih vodiča, nosača prtljage – cca 5 – 10 eura/dan

POPUSTI I DOPLATE

 • Doplata za 4 ručka u lokalnim restoranima dok smo na turi 65 € / 489,74 kn ( dani 2,3,5,6 – plaćanje isključivo u eurima prije putovanja)
 • Popust na treću osobu u trokrevetnoj sobi: 30 € / 226,04 kn

VAŽNA NAPOMENA

 • Rezervacija putovanja je moguća isključivo uplatom akontacije ili dijela iznosa. Usmena rezervacija putovanja nije moguća,
 • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja i podložna su promjeni,
 • Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte,
 • U slučaju izvanrednih (charter) letova, red letenja je podložan promjeni i u vrlo kratkom roku pred polazak na put,
 • Završno pismo vam dostavljamo mailom 48 sati prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom vremenu polaska (leta), kontakt i ime pratitelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.),
 • Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta,
 • Fakultativni program će se održati isključivo ukoliko se ispune trenutno zahtijevani uvjeti pružatelja usluge na terenu,
 • Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa,
 • Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

KORISNE INFORMACIJE

 • Službeno ime: Kraljevina Maroko
 • Geografski položaj: sjeverozapad Afrike, na obalama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora
 • Površina: 446.550 km2
 • Broj stanovnika: oko 36.000.000
 • Glavni grad: Rabat
 • Jezik: arapski, francuski
 • Religija: muslimani 98%, kršćani 1%, židovi 1%
 • Vremenska razlika: -1 sat zimi / -2 sata ljeti
 • Novčana jedinica: marokanski dirham (MAD), 1 USD = oko 8,45 MAD
 • Kupovina: vuneni tepisi, proizvodi od kože, poludrago kamenje, fosili iz Sahare, drvene rezbarije, lončarski proizvodi, proizvodi od mjedi, svila, ručno izvezena odjeća, srebrni i zlatni nakit, začini.
 • Odjeća i obuća: Preporučamo laganu pamučnu odjeću svijetlih boja i udobnu obuću. Za večernje sate u višim područjima te u pustinji ponesite toplu odjeću jer se temperatura noću jako snizi. Ukoliko putujete u razdoblju od prosinca do ožujka, ponesite nepromočivu i toplu odjeću. Topless je zabranjen. U džamijama nije dopušteno nošenje kratkih hlača i odjeće bez rukava.
 • Hrana i piće: Marokanska kuhinja vrlo je raznolika. Lokalni specijaliteti: harira – tradicionalna juha od slanutka s rezancima, tajines – meso kuhano s povrćem posluženo u glinenoj posudi, kebab, hout – riblji gulaš, djajamahamara – pile punjeno bademima, grožđicama i couscousom, bastilla – golub kuhan u tijestu s orasima i medom. Piti isključivo flaširanu vodu. Popularno piće je čaj od mente poslužen s mentinim lišćem u čašama. Alkohol se obično poslužuje u hotelima i restoranima namijenjenim stranim posjetiteljima. Konzumacija alkohola u kafićima je zabranjena.
 • Napon struje: 220V (nije potreban adapter)
 • Cijepljenje: nije potrebno
 • Viza: nije potrebna
 • Mobilne mreže: VIPnet, T-Mobile i Tele2 partneri
 • Pozivni broj zemlje: +212
 • Korisna web stranica: www.visitmorocco.com
 • Klima: Sjever Maroka odlikuje sredozemna klima, unutrašnjost zemlje stepska. Na krajnjem jugu klima je pustinjska. Najugodnije razdoblje u godini za posjet Maroku je period od listopada do prosinca te od ožujka do svibnja kada se prosječna temperatura zraka kreće oko 24°C. Ljeti se prosječna temperatura zraka u Marrakeshu i Fezu kreće oko 38°C. U obalnim gradovima kao što su Casablanca, Rabat i Tangier, iako s nešto povišenim stupnjem vlažnosti zraka, temperatura se kreće od 27 do 29°C.

PROTOKOLI KOJI SE PRIMJENJUJU PRILIKOM ULASKA I BORAVKA U MAROKU USLIJED PANDEMIJE VIRUSA SARSCoV-2 I BOLESTI COVID-19

 • Marokanske vlasti su ukinule nadzor nad mjerama sprječavanja širenja zaraze pri ulasku u zemlju.
 • Nije više potrebno predočavati nalaze PCR testiranja niti potvrde o cijepljenju.

*Mjere podložne promjenama do polaska.

Više na poveznici OVDJE.

PROTOKOLI KOJI SE PRIMJENJUJU PRILIKOM ULASKA I BORAVKA U REPUBLICI TURSKOJ USLIJED PANDEMIJE VIRUSA SARSCoV-2 I BOLESTI COVID-19

Sva ograničenja ulaska u Tursku vezana uz Covid-19, koja su do sada bila na snazi, ukinuta su 1. lipnja 2022. godine. Za ulazak u zemlju više nije potrebno predočiti negativni nalaz PRC testa, brzi antigenski test na SARS-CoV-2 ili potvrdu o cijepljenju/oporavku od COVID-19.

Više na poveznici OVDJE.

INFORMACIJE O POVRATKU HRVATSKIH DRŽAVLJANJA U HRVATSKU PRILIKOM PRELASKA ZRAČNIH GRANICA REPUBLIKE HRVATSKE

***Prilikom povratka u Hrvatsku točnije prelaska hrvatske granice svi putnici su dužni predočiti samo osobnu iskaznicu/putovnicu kao nekad. Za državljane EU među koje spada i Hrvatska više nema nikakvih Covid restrikcija, karantena niti dodatne dokumentacije prilikom povratka u Hrvatsku.

*  Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

Nova godinaPrigodna putovanja