EGIPATSKA VELIKA TURA UZ POSJET ALEKSANDRIJI 27.12.-04.01.2025.

EGIPATSKA VELIKA TURA UZ POSJET ALEKSANDRIJI

Krstarenje Nilom od Luksora do Asuana

Datum novogodišnjeg putovanja:  27.12.-04.01.2025.

Vrijednost više: umjesto cjelonoćnog putovanja vlakom, u cijenu je uključen

zrakoplovni prijevoz Asuan – Kairo

Tijekom ture: hoteli 5* s polupansionom, brod 5* s punim pansionom, ulaznice uključene u cijenu!

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan  ZAGREB – HURGADA

Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb s voditeljem putovanja 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji Turkish airlinesa TK1056 u 19.55h. Po dolasku u Istanbul oko 00.15h, slobodno vrijeme u zračnoj luci do nastavka puta za Hurgadu letom TK702 u 02.05h. Nakon slijetanja u 03.45h obavljanje graničnih formalnosti te transfer do hotela 5*. Smještaj i noćenje.

2.dan HURGADA – LUKSOR

Doručak. Slobodno za odmor, kupanje ili šetnju poznatim ljetovalištem na obalama Crvenog mora. U popodnevnim satima slijedi vožnja autobusom prema Luksoru, nekadašnjoj Tebi, koja je jedno vrijeme bila prijestolnica starog Egipta. Po dolasku posjet hramu u centru Luksora koji je posvećen Tebanskoj trijadi Amona, Mut i Konsa.  Slijedi ukrcaj na brod 5*. Smještaj u kabine i večera.

3.dan LUKSOR – DOLINA KRALJEVA – KARNAK – ESNA

Doručak. Odlazak u razgled obližnje Doline kraljeva na zapadnoj obali Nila. Tu se nalaze grobnice 63 egipatska faraona, a među njima je i grobnica faraona Tutankamona, jedina neopljačkana i tada prepuna blaga s kojim je faraon otpraćen u zagrobni život. Slijedi razgled terasastog hrama kraljice Hatšepsut  te Memnonovih kolosa koji su stajali na ulazu u nekad monumentalni hram Amenofisa III. Povratak prema Luksoru te obilazak čudesnog hramskog kompleksa u Karnaku na istočnoj obali Nila, vjerskom centru starog Egipta, s hramovima posvećenim egipatskim bogovima od kojih je najveći Amonov hram dužine 355 m. Hram je Alejom sfingi povezan s hramom u Luksoru. Povratak na brod, ručak te isplovljavanje prema Edfu. Plovidba preko riječne rampe (ustave) u Esni. Večera.

4.dan EDFU – KOM OMBO – ASUAN

Nakon doručka, razgled hrama boga Horusa (sa sokolovom glavom) u Edfu, najočuvanijeg egipatskog hrama sagrađenog u doba Kleoptare, zadnje vladarice Egipta. Ručak na brodu. Slijedi plovidba prema Kom Ombu. Po dolasku razgled dvostrukog hrama posvećenog bogu Sobeku s krokodilskom glavom i bogu Horusu sa sokolovom glavom. Večera i noćenje na brodu te plovidba prema Asuanu.

5.dan ASUAN – fakultativno Abu Simbel

Prije zore, uz doručak za ponijeti slijedi fakultativni izlet autobusom do Abu Simbela te razgled monumentalnog hrama Ramzesa II, najvećeg egipatskog vladara. Za one koji ostaju, doručak te uživanje na brodu. Povratak na ručak. U popodnevnim satima vožnja po Nilu feluccama, tradicionalnim egipatskim brodicama na jedra, kao i odlazak na fakultativne izlete u obližnje Nubijsko selo i hram Philae. Večera i noćenje na brodu.

6.dan ASUAN – UNUTARNJI LET KAIRO

Doručak. Slijedi razgled Asuanske visoke brane, primjer gradnje monumentalnih razmjera. Brana sadrži 18 puta veću količinu materijala od one koja se koristila u Velikoj piramidi, Khufu. Brana na stijeni preko rijeke Nil dovršena je 1970. godine, a visoka je 111 metara. Nastavak do Nedovršenog obeliska. Asuan je bio izvor najboljeg granita drevnog Egipta, korištenog za izradu statua i ukrašavanje hramova, piramida i obeliska. Veliki nedovršeni obelisk u sjevernim kamenolomima pružio je dragocjen uvid u to kako su ti spomenici nastali, iako cijeli postupak izgradnje još uvijek nije u potpunosti jasan. Osim natpisa, dovršene su tri strane osovine, duge gotovo 42 metra. S 1168 tona težine, ispunjeni obelisk bio bi najteži komad kamena koji su Egipćani ikad stvorili. Ručak. Transfer do zračne luke te slijedi let prema Kairu. Po dolasku, Slijedi smještaj u hotel, večera i noćenje.

7.dan KAIRO – PIRAMIDE I SFINGA – NACIONALNI ARHEOLOŠKI MUZEJ

Doručak. Vožnja do platoa Gize gdje se nalaze 3 veličanstvene piramide Keopsova (Kufuova ili Velika), Kefrenova i Mikerinova te tajanstvena Sfinga (ulaznica za plato uključena, a po želji na licu mjesta se plaća ulazak u piramidu). Ove građevine svakako su među najstarijim i najpoznatijim građevinama na svijetu, građene u razdoblju 2620 – 2500 g prije Krista. Slijedi posjet najstarijem Egipatskom Muzeju na Trgu El-Tahrir koji sadrži najopsežniju kolekciju drevnih egipatskih umjetnina na svijetu, preko 136 tisuća eksponata prebogate egipatske kulture. Tu se između ostalog nalazi i sadržaj grobnice faraona Tutankamona, a svakako je najblistavija njegova zlatna maska. Za kraj slijedi posjet najvećem bazaru u Africi – bazar Khan El Khalili gdje možete iskušati svoje vještine kupnje i cjenkanja s lokalnim trgovcima. Večera i noćenje.

8.dan KAIRO – ALEKSANDRIJA

Doručak. Slijedi odlazak prema Aleksandriji. Ime je dobila po  Aleksandru Velikom a grad brzo postao jedan od najvećih gradova u helenističkom svijetu, po veličini i bogatstvu odmah iza Rima. Danas je najveća egipatska luka, drugi grad po veličini u Egiptu i važno industrijsko središte. Nekada je grad bio kamenim nasipom povezan s otočićem Farom, na kojem je Sostrat iz Knida oko 280. pr. Kr. sagradio najstariji poznati svjetionik istog imena Far (Pharos) visok 135 m, jedno od sedam čuda antičkoga svijeta. Danas svjetionika više nema, ali je na tom mjestu izgrađena 1480. g. veličanstvena utvrda Qaitbey. Razgled unutrašnjosti utvrde te panoramski pogled na cijelu Aleksandriju. Također, grad je bio poznat po Aleksandrijskoj knjižnici  koja je bila najveća u antičko vrijeme, a 2002.g. je u blizini izgrađena jednako tako impresivna nova knjižnica Biblioteca Alexandrina kapaciteta čak 8 mil. knjiga, koju ćemo kratko panoramski razgledati izvana. Slijedi posjet katakombama Kom el-Shuqqafa iz 2. st. koje su savršen primjer aleksandrijske fuzije egipatskih i grčko-rimskih stilova. Postavljene su na nekoliko razina komora koje su spojene spiralnim stubama. Uz usputni vanjski panoramski razgled džamije Abu Alabbas slijedi razgled ostataka rimskog Serapeuma i trijumfalnog stupa Pompejev pilar koji je jedan od najvećih monolitskih stupova ikad podignutih, postavljen u čast Dioklecijanu 292. godine. U popodnevnim satima smještaj u hotel. Večera i slobodno do noćnog polaska za zračnu luku gdje treba biti cc 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova TK697 u 03.30h.

9.dan ISTANBUL – ZAGREB

Dolazak u Istanbul u 06.55h. Nastavak puta za Zagreb letom TK1053 u 08.15h, s dolaskom u 08.25h.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U 1/2 SOBI:

  Cijena po osobi u 1/2 sobi Cijena za 1/1 sobu
FM cijena

Redovna cijena

2290 eur

2370 eur

2790 eur

2870 eur

* First minute cijene su važeće do popunjenja određenog broja mjesta

Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijeni (303 eur, promjenjivo do puta).

Treći ležaj: za odrasle nema popusta, za djecu do 12g. popust  350 eur

Cijena aranžmana je rađena na bazi minimum 20 putnika i uključuje: prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb-Istanbul-Hurgada-Aleksandrija-Istanbul-Zagreb (1 kom prtljage do 23kg i 1 kom ručne prtljage do 8 kg), lokalnog vodiča na engleskom jeziku, 1 noćenje s doručkom u htl 5* u Hurgadi, 4 puna pansiona na brodu 5* tijekom plovidbe Luksor-Asuan, unutarnji let Asuan-Kairo i 2 polupansiona u htl 5* u Kairu i 1 polupansion u htl 5* u Aleksandriji, sve transfere po programu modernim klimatiziranim autobusom, razglede i ulaznice prema programu, voditelja putovanja na hrvatskom jeziku tijekom cijelog putovanja, troškove organizacije putovanja.

 

Cijena ne uključuje: po želji doplata za paket putnog osiguranja, obavezne doplate na licu mjesta – za napojnice 45 USD, za troškove ulazne egipatske vize 25 USD koja se ishodi u egipatskoj zračnoj luci (putovnica mora vrijediti min 6 mjeseci od ulaska u Egipat i imati 2 prazne stranice za vizu, kopiju dostaviti u agenciju)

Fakultativna ponuda u Asuanu (obavezna rezervacija u agenciji, plaćanje na licu mjesta – min. 10 putnika): Hram Philae 45 eur; Nubijsko selo 40 eur; Abu Simbel autobusom 140 eur

Informacije o letu, prijevoznik Turkish airlines:

Polazak 27 .12.-04.01.2025.

ZAG IST 19:55 00:15        IST HRG 02:05 03:45

HBE IST 03:30 06:55        IST ZAG 08:15 08:25

Važna napomena: napojnice i viza se plaćaju isključivo u USD, a izleti isključivo u EUR!

Obratite pozornosti da dolari moraju biti ne starijeg izdanja od 2006. g.

NAPOMENA: Avio prijevoznik zadržava pravo promjene vremena leta te sukladno tome Agencija zadržava pravo djelomične promjene programa. Kategorizacija hotela i brodova odgovara lokalnoj egipatskoj kategorizaciji i ne podudara se s kategorizacijom ostalih država.

PLAĆANJE: 40% akontacije prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 30 dan prije puta ili u ratama.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * *

Upute i Opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske: www.mvep.hr. Cijene zrakoplovnih pristojbi podložne su promjeni i važeće su na dan izdavanja zrakoplovne karte. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda izvedbe programa. Za vaše bezbrižno putovanje preporučamo Vam uplatu putnog osiguranja.

EgipatMediteran