VELIKA GRČKA TURA

PUTOVANJE: 8 dana / 7 noćenja

Redovna linija Zagreb – Atena, prijevoznik AegeanAirlines

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan: LET ZA ATENU

Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije leta. Prijava (check-in) na direktni let za Atenu. Po dolasku transfer do hotela te smještaj. Noćenje.

2. dan: ATENA

Doručak. Danas ćemo istražiti Atenu, kolijevku europske civilizacije. Proći ćemo pored neoklasičnih zgrada sveučilišta, akademije i knjižnice prije nego što stignemo do stadiona, koji je obnovljen 1896. prema originalnom planu za moderne Olimpijske igre. Dolaskom na Trg Sintagma, vidjet ćemo kraljevsku palaču i današnji parlament. Ispred palače stoji Spomenik nepoznatom vojniku, gdje dva vojnika (Evzoni) neprekidno stoje na straži. Već dvadeset i pet stoljeća, panoramom ovog grada dominira stijena Akropolisa. Popeti ćemo se uzbrdo i posjetiti Akropolu s njenim glavnim zgradama: Propileje, Hram Atene Nike, Erehteion i veličanstveni Partenon. U nastavku slijedi vožnja prema gradu Karditsi. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

3. dan: METEORA

Nakon doručka diviti ćemo se visoko uzdignutim stijenama. Meteora je uključena na UNESCO-v popis svjetske baštine. Meteora (“viseći u zraku” ili “u nebesima iznad”) jedan je od najvećih i najvažnijih kompleksa istočno-pravoslavnih manastira u Grčkoj. Šest manastira izgrađeno je na prirodnim stupovima od pješčanog kamena, na sjeverozapadnoj ivici ravnice Tesalije. Ti manastiri predstavljaju jedinstveno umjetničko postignuće i jedan su od najmoćnijih primjera arhitektonske transformacije  u mjesto povlačenja, meditacije i molitve. Povratak u hotel, večera i noćenje.

4. dan: DELFI

Doručak. Krećemo na slikovitu vožnji kroz prekrasne pejzaže središnje Grčke, prema podnožju planine Parnas, koja dominira lokacijom Delfija i dolinom ispod nje. Svjedočite zadivljujućem ambijentu ostataka Delfija koji još uvijek skrivaju dio čarolije drevnog orakula. Uživajte u posjetu arheološkom području hodajući uz Sveti put, pored prekrasnih malih riznica do hrama boga Apolona. Nastavit ćemo s razgledavanjem do obližnjeg muzeja s izvanrednom zbirkom zavjetnih darova i kipova, uključujući svjetski poznatog Vozača kočije. Nastavljamo vožnjom prema Itei. Smještaj, večere i noćenje.

5. dan: OLIMPIJA

Nakon doručka, vožnjom duž sjeverne obale Peloponeza otkriti ćemo Olimpiju, rodno mjesto Olimpijskih igara i vječni simbol mira i suradnje među narodima svijeta. U poznatom arheološkom nalazištu i diviti ćemo se Hramu Zeusa, u kojem je nekad bio Zeusov kip od zlata i slonovače (jedan od Sedam klasičnih čuda starog svijeta), te originalnom stadionu i Bouleuterionu, jedinstvenima u povijesti, gdje su se natjecatelji nekad zaklinjali na poštivanje pravila. Nastavljamo šetnjom do  svjetski poznatog Arheološkog muzeja Olimpije gdje možete pronaći, među brojnim neprocjenjivim eksponatima, mramorne kipove iz Hrama Zeusa i jedinstven kip Hermesa, izrađene od strane drevnog grčkog kipara Praksitela. Nastavljamo vožnjom do slikovitog sela Lagadia. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

6. dan: EPIDAURUS, MYCENAE, CORINTH CANAL

Doručak. Slijedi posjeta važnom UNESCO-ovom svjetskom, kulturnom dobru Svetištu Asklepija u Epidauru. Ovo mjesto posvećeno je bogovima iscjeljenja Apolona, Asklepija (boga medicine) i Higije (božice zdravlja). Svjetski poznati teatar jedan je od najbolje očuvanih spomenika antike na svijetu. Teatar s izvanrednom akustikom može primiti 14.000 gledatelja i svako ljeto oživljava s Festivalom Epidaura, kada se ovdje se izvode drevne komedije i tragedije. Mikena je bila jedan od najvećih kulturnih centara antičke Grčke. Mikenska civilizacija odigrala je važnu ulogu u razvoju klasične grčke kulture. Grad je neraskidivo povezan s Homerovim epovima, Ilijadom i Odisejom, koji su utjecali na europsku umjetnost i književnost više od tri tisućljeća. Po dolasku ćemo prošetati po gradskim zidinama i proći ispod Lavlje kapije kako bismo ušli u mikensku akropolu. Na lokaciji je šest kraljevskih grobnica, otkrivenih od strane E. Schliemanna 1876. godine. Ogromne ciklopske zidine koje okružuju akropolu, izvanredni su primjer ljudske kreativne genijalnosti. Nastaviti ćemo s posjetom poznatoj svodnoj grobnici nazvanoj “Blago Atreusa”, najsjajnijoj i najbolje očuvanoj svodnoj mikenskoj grobnici. U nastavku idemo preko Korintskog kanala, koji povezuje Egejsko i Jonsko more. Vidjet ćemo i Istmos gdje su nekada brodovi vučeni preko kopna s jednog mora na drugo. Kasnije poslijepodne nastavljamo prema Ateni. Smještaj u hotel i noćenje.

7. dan: ATENA

Nakon doručka idemo u Nacionalni arheološki muzej,  najveći muzej u Grčkoj s jednom od najvećih zbirki antičkih predmeta na svijetu. Nakon toga ćemo posjetiti  Plaku, stari dio Atene. Spomenici različitih era oblikovali su sliku ovog kvarta, i očiti su dokazi da srce grada tu kuca kroz stoljeća, od antike do danas. Nekoliko kilometara izvan Atene, urbani pejzaž ustupa mjesto jedinstvenom pogledu na more. Ova predivna obala s zeleno-plavom vodom i stjenovitim uvalama obiluje šetnicama i marinama. Posjetit ćete Cap Sounion, za koji se vjerovalo da je dom Posejdona, “Boga mora”. Na vrhu poluotoka, na južnom najudaljenijem dijelu Attike, možete se diviti se ostacima Hrama Posejdona, jednog od najljepših spomenika Grčke i preteče veličanstvenih spomenika Atene. Povratak u hotel i noćenje.

8. dan: POVRATAK U ZAGREB

Nakon doručka slobodno vrijeme do transfera za zračnu luku. Potom slijedi prijava (check-in) na direktni let za Zagreb. Povratak u Zagreb.

Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih fakultativno podložan je promjenama prema procjeni pratitelja/voditelja putovanja, a ovisi o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata, trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.

Mjesta koja ćete posjetiti:

Efez: U antičko doba bio je jedan od najvećih i najvažnijih grčkih gradova u Maloj Aziji. U njemu se nalazilo jedno od sedam svjetskih čuda, Artemidin hram. Efez se danas smatra jednim od najvećih arheoloških nalazišta u svijetu i jednom od najpoznatijih atrakcija Turske.

Regija Pamukkale: turski “Pamučna palača”, čuvena po svojim snježno bijelim terasama iz vapnenca. Te formacije nastale su djelovanjem termalne vode posebno bogate vapnencom. U povoljnom utjecaju te vode na zdravlje uživali su već i stari Rimljani. Danas su Pamukkale dio UNESCO-ve svjetovne kulturne baštine i omiljena turistička destinacija.

Antički grad Hierapolis prostire se iznad bajkovitih termalnih terasa. Poznat je po izuzetno dobro očuvanom teatru iz 2. stoljeća, te ostacima rimskih termi, Apolonovoga hrama i gradskih vrata.

Antalija
, jedan od najljepših gradova turske rivijere nalazi se u podnožju gorja Taurus. Svoje posjetitelje privlači predivnim pIažama, prirodnim ljepotama i brojnim kulturnim spomenicima.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U 1/2 SOBI:

Termini i cijene:

 

Termin

30.9.-7.10.2024. 6.11.-13.11.2024.
Redovna cijena 1299€ 1199 €
First minute cijena 1199 € 1099 €

 

* Cijene su izražene u € po osobi u dvokrevetnoj standard sobi.

FM cijene vrijede do popune slobodnih kapaciteta.

Dokumenti potrebni za putovanje:

Za putovanje  u Grčku (prijava na check-in) potrebna Vam je važeća osobna iskaznica ili putovnica. Ulaskom hrvatskog zračnog prostora u Schengen, od 26. ožujka 2023. godine svi putnici koji na hrvatske aerodrome dolaze iz prostora Schengena imaju status domaćeg putnika i ne prolaze kontrole po izlasku iz aviona (na povratku iz Grčke).

Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost osobne iskaznice / putovnice. Ako ste državljanin druge zemlje, provjerite treba li vam viza za ulazak u Grčku.

Predviđena vremena letova*:

30.9.2024. ZAG-ATH  19:05 – 21:55

7.10.2024. ATH-ZAG 17:20-18:20

 

6.11.2024. ZAG-ATH  18:30 – 21:20

13.11.2024. ATH-ZAG 16:45-17:45

Avio-prijevoznik: AegeanAirlines

 

*Vremena polazaka zrakoplova navedena su prema redu letenja objavljenom za 2024. godinu i podložna su promjenama.

Promjena imena na avio-karti moguća je uz doplatu sukladno uvjetima avio kompanije

Cijena uključuje:

 • Povratni direktni let sa zrakoplovnim pristojbama Zagreb – Atena prijevoznik Aegean Airlines, uključena prtljaga: 1 kom ručne (max 8 kg) + 1 kom predane (max 23 kg)
 • Smještaj u hotelima 3/4*:
  • 3 noćenja s doručkom hotel Candia, Atena ili sl.
  • 2 noćenja s doručkom hotel Mouzaki Palace, Mouzaki ili sl.
  • 1 noćenja s doručkom hotel Kalafati, Itaea ili sl.
  • 1 noćenja s doručkom hotel Maniatis Resort, Lagadia ili sl.
 • Prijevozi i transferi u udobnom turističkom autobusu
 • Ulaznice: Akropolis, Meteora, Delfi, Olimpija, Epidaurus, Mikenska akropola, Nacionalni arehološki muzej Atena, Sounion
 • Pratitelja grupe na hrvatskom ili slovenskom jeziku te lokalnog vodiča na izletima
 • Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevno osiguranje prema propisima

Cijena ne uključuje:

 • Ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja a za koje u programu nije izričito navedeno da su uključene
 • Fakultativni izlet
 • Dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode
  (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • Obaveznu doplata za turističku taxu na destinaciji
 • Paket putnog osiguranja (preporuka)
 • Napojnice za lokalne vodiče i vozače
 • Doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezno ako osoba putuje sama)

Obavezna doplata po osobi:

 • Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezno ako osoba putuje sama): 170 €po osobi

Dodatne usluge uplaćuju se u agenciji prilikom rezervacije:

 • Doplata za 6 večere: 99 € po osobi (piće nije uključeno u cijenu)

Doplate na destinaciji:

 • Obavezna doplata za turističku taxu (plaćanje direktno u hotelu, ovisi o kategoriji hotela): od cca 1,50do 7,00 EUR po osobi, na noć
 • Napojnice za vodiče i vozače: preporučena napojnica 25 € po osobi

Napomene:

Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Vremena polazaka zrakoplova podložna su promjenama.

Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima.

Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.

Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Odgovornog organizatora te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja Odgovornog organizatora. O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 20 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja.
Paket aranžmani u organizaciji Odgovornog organizatora nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.

Molimo da se o preporukama za putovanja u informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

 

Prijave/rezervacije zaprimamo do popune slobodnih mjesta.
U roku od 3 dana od prijave kupac uplaćuje 45% vrijednosti aranžmana, a preostali dio je dužan platiti 45 dana prije polaska. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma.

Najmanji broj putnika po polasku: 25

Opći uvjeti i upute za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju ili uplatom akontacije suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

Europska putovanjaGrčkaMediteranZrakoplovom