MAROKO – 10 dana zrakoplovom iz Zagreba

MAROKO

12.11 – 21.11.2023.

10 dana zrakoplovom iz Zagreba

Doživite sjaj kraljevskih gradova Maroka autentične arhitekture, istražujte čudesne vrtove, šarene sukove, raznolikosti krajolika i kulture te toplu gostoljubivost stanovnika. Osjetite šarm gradića Chefchaouena, plavog bisera Maroka i zavirite u povijesne tajne starih kasbi na ovom uzbudljivom putovanju.

MARAKEŠ – AIT BEN HADDOU – OUARZAZATE – SLAPOVI OUZOUD – BENI MELLAL – FES – MEKNES – VOLUBILIS– CHEFCHAOUEN – RABAT – CASABLANCA

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan ZAGREB – ISTANBUL – MARAKEŠ

Sastanak putnika u 07.15  kod šaltera središnjih informacija. Preuzimanje putnih dokumenta i osnovnih informacija od pratitelja putovanja te prijava na let TK 1054 u 09.15 za Istanbul s dolaskom u 13.25. Nastavak putovanja letom TK 621 u 19.10. Dolazak u Marakeš u 22.25. Transfer u hotel na noćenje.

 2. dan MARAKEŠ

Doručak. Marakeš je turističko središte Maroka u velikoj oazi podno gorja Atlas. Posebno je atraktivna očuvana stara urbanistička jezgra s karakterističnom arhitekturom islamskih gradova, koja se nalazi na popisu UNESCO-ve baštine. Grad je osnovan u 11. st., a u srednjem vijeku bio je jedno od glavnih kulturnih i vjerskih središta islamskoga svijeta. Iz tog doba ostali su klasični primjeri islamske gradnje, kao gradske zidine (poslije nadograđivane), gradska vrata Bab Agnau i džamija Kutubija s minaretom od 70 m iz 12. st. koji dominira gradom te mauzolej članova dinastije Saadi iz 16. st. Razgledavanje obuhvaća još i palaču Bahia, židovsku četvrt Mellah i Plavu sinagogu i berbersku ljekarnu. Posjet botaničkom vrtu Majorelle kojega je dizajnirao francuski umjetnik Jacques Majorelle u prvoj polovini 20. stoljeća. Simbol grada je prostrani trg Jemma el Fna gdje se i danju i noću okupljaju stanovnici i turisti da bi nešto pojeli, kupili ili promatrali razne predstave koje se tu odvijaju. Slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.

Fakultativno: u večernjim satima predlažemo folklorni show Fantasia s večerom u restoranu Chez Ali.

3. dan MARAKEŠ  – AIT BEN HADDOU – OUARZAZATE – MARAKEŠ     

Doručak. Fakultativni cjelodnevni izlet ili po želji ostanak u gradu.

Vožnja prema pustinjskim predjelima do jedne od najpoznatijih atrakcija Maroka, kasbe Ait Ben Haddodu koja je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine, dragulj predsaharskih berberskih naselja građenih od zbijene zemlje i glinene opeke. Uske uličice i prolazi ovog urbanog labirinta vijugaju oko uglavnom nenastanjenih kuća, iza kojih je višestoljetna povijest i koje prkose prolasku godina. Ait Ben Haddodu bio je nekada važna stanica na karavanskim putovima, a u novija vremena stekao je slavu kao kulisa za mnoge poznate filmove (Aleksandar Veliki, Gladijator, Dragulj Nila, Game of Thrones su samo neki od njih).

Dolazak u Ouarzazate koji nosi titulu „vrata pustinje”, jer južno od grada počinje nepregledna Sahara. Grad su osnovali Berberi, zaslužni za njegovu jedinstvenu arhitekturu koja privlači brojne turiste svojim atraktivnim izgledom. Obilazak kasbe Taourirt iz 17. stoljeća, kompleksa izgrađenog u cijelosti iz nabijene zemlje, danas važnog nacionalnog povijesnog spomenika. Nedaleko grada je veliki kompleks filmskih studija, Atlas Film Studios gdje su snimani mnogobrojni kultni filmovi. Nakon obilaska studija u kojima će vam se mnoge kulise učiniti poznate i podsjetiti vas na filmove koje ste davno gledali povratak u Marakeš.

Slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.

4. dan – MARAKEŠ – SLAPOVI OUZOUD – BENI MELLAL – FES

Nakon doručka odlazak iz Marakeša i vožnja do atraktivnih slapova Ouzoud u selu Tanaghmeilt. Nekoliko slapova spušta se kaskadno s visine od 110 metara i ulijevaju se u klanac rijeke El Abid u blizini gorja Srednjeg Atlasa, u pokrajini Azilal. Nastavak putovanja središnjim dijelom Maroka, uglavnom poljoprivrednim krajem  do grada Beni Mellal u podnožju planine Jbel Tassemita. Grad je osnovan u 17. stoljeću, no danas je to uglavnom moderan industrijski grad i važno transportno središte preko kojeg se izvoze lokalni poljoprivredni proizvodi, uglavnom naranče, masline i smokve. Po dolasku u Fes smještaj u hotel. Večera i noćenje.

5. dan – FES – MEKNES – VOLUBILIS – FES

Doručak. Odlazak u Meknes, jedan od kraljevskih gradova koji je svoje zlatno doba kao vladarska prijestolnica doživio početkom 18. st. kada ga je izgradio sultan Moulay Ismail i opasao ga velikim zidinama i utvrdama s monumentalnim gradskim vratima Bab Mansoura. Razgledavanje grada i mauzoleja Moulaya Ismaila, koji se nalazi unutar njegove bivše kasbe iz 18. st. te umjetnog jezera Sahrij Swani gdje se još mogu vidjeti ostaci kraljevskih konjušnica. Nastavak putovanja do Volubilisa, ostataka grada iz rimskih vremena na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Grad je bio izgrađen u plodnom poljoprivrednom području gdje su se uglavnom uzgajale masline i procvat doživljava u 1. i 2. st. kad se grade velebni hramovi, slavoluk, javne zgrade i vile bogataša s podnim mozaicima. U 3. st. pada u ruke lokalnih plemena te, iako je bio nastanjen još nekoliko stoljeća, gubi na važnosti, a u 11. st. su ga napustili i posljednji stanovnici. Povratak u Fes i slobodno vrijeme.

Večera i noćenje u hotelu.

6. dan FES – CHEFCHAOUEN

Doručak. Fes je drugi najveći grad Maroka i jedan od četiri kraljevska grada, ujedno i prva povijesna prijestolnica s kraja 8. st. Grad je vjersko i kulturno središte zemlje. U nekim njegovim dijelovima još uvijek se živi tradicionalnim načinom života kao i u minulim stoljećima. Grad je osnovan na obali rijeke Fes i ubrzo se razvio u jedan od najvećih gradova u svijetu početkom 12. st. te postao važan znanstveni i obrazovni centar toga doba. Procvat grada trajao je sve do 16. st. kad pada pod tursku vlast, a sjedište kraljevstva se premješta u Marakeš. Velika medina starog dijela grada, najveća na svijetu, upisana je u UNESCO-vu listu svjetske baštine, a u gradu još uvijek postoji medresa  (islamska obrazovna ustanova) koja je neprekidno aktivna od 9. st. U pratnji vodiča šetnja i razgled znamenitosti: utvrda Borj Nordu, Kraljevska palača, džamija Al-Karaouiyine i mauzolej Idrissa II., fontana Nejjarine, medresa Bouanania i židovska četvrt Mehah-Nedina. Poslijepodne odlazak u Chefchaouen, biser Maroka. Po dolasku smještaj u hotel, večera i noćenje.

7. dan CHEFCHAOUEN – RABAT

Doručak. Chefchaouen, omiljeni turistički gradić smjestio se u podnožju planinskog lanca Rif. Čuven je po svojim plavo obojenim ulicama i zgradama zbog čega ga zovu  “Plavi biser Maroka”. Postoji mnogo različitih teorija zašto je Chefchaouen plav no nitko ne zna pouzdano. No bez obzira što se ne zna razlog mještani i dalje nanose svježi sloj plave boje na svoje kuće otprilike dva puta godišnje. Šetnja duž šarmantnih uskih uličica starog dijela grada u različitim nijansama plave boje do središnje medine u pratnji vodiča, a potom slobodno vrijeme za samostalno istraživanje ili kupovinu suvenira. Polazak prema Rabatu. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

8. dan RABAT – CASABLANCA

Doručak i razgledavanje kraljevskog grada Rabata koji je danas glavni politički i administrativni centar Maroka. Stari dio grada opasan zidinama smjestio se uz obalu, a njegovo središte je medina. Osim starog dijela grada u razgledavanje je uključen obilazak kasbe Oudaya iz 17. st , Hassanova kula iz 12. st. koja je trebala biti dio nedovršene džamije, paviljon od bijelog mramora okrunjen zelenim pločicama u mauzoleju marokanskoga sultana Muhameda V. te dvorište i vanjski dio Kraljevske palače (Mechouar). Slobodno vrijeme do polaska za Casablancu, lučki grad i glavno gospodarsko i financijsko središte zemlje s uglavnom novijim gradskim četvrtima, Razgledavanje velebne novije džamije Hasan II, najveće atrakcije u gradu koja može primiti preko 20 000 vjernika u molitvenoj dvorani. Šetnja promenadom Ain Dhiab – Anfa uz plaže, trgovačke centre i barove.. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

Fakultativno, u dogovoru s vodičem, u večernjim satima odlazak do promenade Ain Diab u kojoj je mnoštvo barova otvoreno cijelu noć, među njima i čuveni Rick’s Café uređen u stilu bara iz kultnog filma Casablanca.

9. dan CASABLANCA – ISTANBUL

Doručak. Nastavak razgledavanja znamenitosti grada u pratnji vodiča: Trg Mohameda V. i Trg  Ujedinjenih naroda, središnja tržnica, Habbous četvrt (medina Casablance) i rezidencijalna četvrt Anfa te slobodno vrijeme. Transfer na aerodrom, prijava na let TK 618 s polaskom u 15.30 i dolaskom u Istanbul u 22.10. Noćenje u hotelu u Istanbulu.

10. dan ISTANBUL – ZAGREB

Ranije ustajanje, doručak te transfer na aerodrom. Prijava na let TK 1053 za Zagreb s polaskom u 8.15. Dolazak u Zagreb u 08.25 po lokalnom vremenu.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U 1/2 SOBI:

Cijena po osobi:

First minute: 1.440 € (10.843,20 kn)

Redovna cijana: 1.470 € (11.069,91 kn)

Cijena obuhvaća:

– prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi

– aerodromske takse

– 5 polupansiona u hotelima 4* prema programu putovanja

– 3 noćenja s doručkom u hotelu 4* u Marakešu

– 1 noćenje s doručkom u hotelu 3* u Istanbulu

– uslugu pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku

– uslugu lokalnog vodiča na engleskom jeziku na cijelom putovanju

– sve prijevoze prema programu klimatiziranim turističkim autobusom

– ulaznice za lokalitete i razgledavanja navedena u programu

– 2 male boce vode dnevno po osobi u autobusu

– troškove organizacije putovanja

U cijenu nije uračunato:

– doplata za jednokrevetnu sobu 210 € (1,581,30 kn)

– napojnice lokalnom vodiču i vozaču (7 $ po danu – plaćanje na licu mjesta)

– putno osiguranje

Fakultativno:

– izlet Ait Ben Haddodu – Ouarzazate   45 €

– folklorni show Fantasia s večerom (Marakeš) 55 €

Izleti se prijavljuju u poslovnici, a plaćaju na licu mjesta

Minimalni broj putnika u grupi: 20

Hrvatski građani ne trebaju vizu za Maroko. Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju. Prilikom rezervacije putovanja potrebno je dostaviti kopiju putovnice.

Napomene:

– Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Maroka te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju.
– Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.
– Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kad to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
– Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos određuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe, izdaju se za sve putnike u jednom danu.
– U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata ili tečaja u iznosu većem od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

Za navedeni aranžman vrijede Opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete Ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima.

Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

Korisna web stranica  www.visitmarocco.com

 

MAROKO

Položaj: sjeverozapad Afrike, na obalama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora

Površina: 446.550 km2

Broj stanovnika: oko 37.900.000 (67% Arapi, 31% Berberi)

Glavni grad: Rabat

Jezik: arapski, berberski

Religija: Islam 99%,

Novčana jedinica: marokanski dirham (MAD)

Napon struje: 220V (nije potreban adapter)

Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach partneri

Pozivni broj : +212

Klima: sjever Maroka ima sredozemnu klimu, a jug pustinjsku. Najugodnije razdoblje u godini za posjet Maroku je period listopad/prosinac te ožujak/svibanj kad su prosječne dnevne temperature oko 25°C.

Odjeća i obuća: preporučujemo laganu pamučnu odjeću i udobnu obuću. Za večernje sate u višim područjima te u pustinji treba toplija odjeća, jer se temperatura noću jako snizi.

Hrana i piće: marokanska kuhinja je raznolika. Piti isključivo flaširanu vodu. Popularno piće je čaj od mente poslužen s mentinim lišćem u čašama. Alkohol se obično poslužuje u hotelima i restoranima namijenjenim stranim posjetiteljima

MarokoMediteran