SLAVONSKA ČAROLIJA

4 dana autobusom

PROGRAM PUTOVANJA

1.DAN: SLAVONSKI BROD – ĐAKOVO – KARANAC

Polazak ispred škole u jutarnjim satima prema dogovoru. Vožnja turističkim autobusom prema Slavoniji. Dolazak u Slavonski Brod. Po dolasku u grad, obilazak grada sa lokalnim turističkim vodičem, posjet Brodskoj tvrđavi, nakon razgleda ručak u restoranu. Te nastavak puta za Đakovo. Po dolasku u grad, odlazak do Đakovačke Ergele, razgled Pastuharne uz stručno vodstvo, razgled Đakovačke katedrale uz stručno vdostvo.  Po završetku razgleda nastavak puta za Karanac. Dolazak na imanje „Baranjska kuća“ , smještaj u sobe, večera, noćenje.

2. DAN: KARANAC – KOPAČKI RIT – KARANAC

Doručak. Nakon doručka odlazak prema Parku prirode. Dolazak u Park prirode „Kopački rit“, sastanak sa lokalnim vodičem, te slijedi obilazak Parka prirode: prezentacija o Parku prirode Kopački rit, posjet izložbi o flori i fauni Parka, šetnja šetnicom „Bijelog lopoča“, vožnja brodom.Ručak u restoranu. Nakon ručka učenici će na imanju „Baranjska kuća“ učiti kako se priprema zimnica: kuhanje ajvara, pekmeza ili slično (ovisno o raspoloživosti sezonskih namirnica) nakon što su ih sami izradili, ponijeti će domaće proizvode kući. Večera. Noćenje.

3. DAN: KARANAC – OSIJEK – KARANAC

Doručak. Nakon doručka odlazak prema Osijeku, dolazak u centar grada Osijeka, sastanak sa licenciranim lokalnim vodičem, te slijedi obilazak grada: u sklopu obilaska grada razgled Muzeja Školjki koji ima zanimljivu zbirku najveću u Europi, slijedi Tvrđa – utvrđeni dio grada iz 18. stoljeća koji skriva zanimljive priče i legende poput one o generalu Johannu Stephanu von Beckersu koji je gradio gradske zidine kako bi obranio grad od Osmanskog carstva. U Tvrđi ćete imati priliku uživati u nekim od najvrjednijih primjeraka barokne arhitekture u Hrvatskoj poput zavjetnog kipa Sv. Trojstva. Prolaskom kroz pojas velikih parkova i perivoj Kralja Tomislava doći ćete u secesijsku četvrt s monumentalnim zgradama poput Poštanske palače. Paralelni put prema glavnom trgu vodi vas uz rijeku Dravu, a laganom šetnjom promenadom doći ćete do kon-katedrale Sv. Petra i Pavla. Dovršena 1898., druga je po visini crkva u Hrvatskoj, a sa svojim 90 metara visokim tornjem i danas je najviša zgrada u Osijeku. Nakon obilaska grada, slijedi ručak u restoranu. Nastavak prema rijeci Dravi, te prelazak rijeke „kompom“ – skelom te posjet staroj vodenici-mlinu/brodu, upoznajemo se sa mlinarskim obrtom i kako je to nekada radilo. Po završetku programa, povratak za Karanac, slobodno, te večera, noćenje.

4. DAN: KARANAC

Doručak. Nakon doručka slijedi posjet seoskom muzeju starih zanata “Ulica zaboravljenog vremena“. U “Ulici zaboravljenog vremena” se nalazi mlin na kojem se melje kukuruzno brašno, kovačeva kuća građena na tradicionalan baranjski način – blatom i pljevom te ledara u kojoj se nekada čuvao led s Dunava, a iznad nje nalazi se vidikovac s kojeg se pruža pogled na cijelo selo Karanac, Baranjsku planinu i predivne vinograde. Zanimljivost Ulice leži u tome da je paralelna sa ulicom koja je prije gotovo 80 godina nosila ime “Obrtnička ulica”, gdje se nalazilo preko 30 majstora i zanatlija, a među njima i Geza Borbaš koji je 1905. godine napravio prvi kulen, zbog čega je kulen izvorno baranjski proizvod. Cilj Ulice zaboravljenog vremena je prikazati posjetiteljima  sve zanate koji su ili postaju zaboravljeni, te ih vremenom ponovno oživjeti. Nakon posjeta muzeju, odlazak u prirodu: šetnja baranjskom “planinom” – označena staza kroz polja, vinograde, surduke i dijelom šumom  (staze duge od 5 – 15 km ). Trajanje šetnje i obilazak je prema dogovoru sa grupom. Nakon programa odlazak na ručak. Nakon ručka odlazak sa imanja, vožnja autobusom, te dolazak na mjesto polaska u večernjim satima.

CIJENA ARANŽMANA PO UČENIKU: na upit

Cijena aranžmana uključuje:
  • prijevoz udobnim turističkim autobusom,
  • voditelja putovanja,
  • profesore u prtanji – pedagoški nadzor,
  • 3 polupanisona (doručak-večera) na imanju „BARANJSKA KUĆA“/Karanac,
  • 2 x ručak na imanju „BARANJSKA KUĆA“/Karanac,
  • 2 x ručak u restoranu,
  • licenciranog vodiča za razgled Slavonskog Broda,
  • posjet Brodskoj tvrđavi,
  • razgled Đakovačke katedrale uz stručno vdostvo,
  • radionica: priprema zimnice,
  • posjet seoskom muzeju starih zanata “Ulica zaboravljenog vremena“,
  • šetnja baranjskom “planinom” uz vodstvo,
  • obilazak Đakovačke ergele: ulaznice + stručno vodstvo,
  • razgled PP Kopački rit: Ulaznice + stručno vodstvo lokalnog vodiča,
  • razgled grada Osijeka sa licenciranim vodičem,
  • razgled Muzeja Školjki: ulaznice + stručno vodstvo,
  • vožnja „Kompom/skelom“,
  • posjet vodenici/mlinu: ulaznice + stručno vodstvo,
  • troškove organizacije i realizacije aranžmana.

Za ovo putovanje vrijede Uvjeti putovanja za učenike turističke agencije ZAGORKA tours.

Maturalna putovanjaOsnovne škole