PLANINSKA BAJKA ZERMATTA ŠVICARSKA

Polazak:  03.07.-07.07., 18.09.-22.09.2024.

Oduševite se Zermattom i slikovitim stazama uz nezaboravan pogled na Matterhorn: obiđite stazu 5 jezera, doživite vožnju Gornergrat željeznicom, uživajte u pogledu sa KleinMatterhorna – 3883 m/nv na čak 38 vrhova iznad 4000 m/nv (pogled seže čak i do Mt. Blanca), te na 14 ledenjaka…

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN: ZAGREB –ZERMATT

Okupljanje grupe u 03.35 h na Autobusnom kolodvoru Zagreb (peroni 502-506). Nakon upoznavanja sa pratiteljem putovanja, polazak 03.50 h prema Švicarskoj. Vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju (uz mogućnost polaska u Karlovcu i na Vratima Jadrana), uz usputna zaustavljanja prema potrebi grupe, sve do Švicarske. Odlazak do gradića Täsch, gdje ćemo izaći iz autobusa, uzeti svoju prtljagu i sjesti na vlak koji će nas odvesti do Zermatt-a, grada koji je raj za planinare i skijaše. Smješten je u podnožju slikovitog Matterhorna, vrha poznatog i pod nadimkom ”Toblerone vrh” – upravo je vrh Matterhorn (4.478 m/nv) poslužio kao model za poznatu švicarsku čokoladu. Svaki komad čokolade je trokutastog oblika, dok je na samom omotu nacrtan vrh Matterhorn. Kako bi zaštitili grad od nepotrebnog onečišćenja koji bi zaklonio pogled na veličanstveni Matterhorn, grad je ”car free” zona, te upravo iz tog razloga u grad idemo vlakom. Vožnja je veoma kratka, svega 12 minuta. Odlazak prema hotelu. Noćenje.

2. DAN: ZERMATT

Doručak. Današnji dan je predviđen za trekking jednom od najljepših staza u Zermattu: staza 5 jezera. Zajednički odlazak do postaje gondole Sunnegga, a potom do Blauherd  (2.584 m/nv) – odakle ćemo krenuti u obilazak staze. Staza je duga cca 9,8 km, tehnički je veoma jednostavna međutim zahtjeva kondiciju. Staza obuhvaća obilazak 5 slikovitih jezera: Stellisee, Grindjisee, Grünsee, MoosjiseeandLeisee. Svako od ovih jezera je različito i jedinstveno prema obliku, boji i veličini. Prvo ćemo posjetiti jezero Stellisee, sa kojeg se pruža jedinstveni pogled na Matterhorn. Staza će nas dalje voditi od jezera do jezera, praćena pogledom na Matterhorn. Nakon obilaska svih jezera, slobodno vrijeme za okrijepu. Okupljanje grupe i odlazak prema hotelu. Zajednički odlazak od jednog od omiljenih ”viewpoint-a”uZermattu, sa kojeg se pruža spektakularan pogled na Matterhorn. Povratak u hotel. Noćenje.
VAŽNO: ukupna dužina staze je 9,8 km, tehnički nezahtjevna staza (uspon svega 165 m visinske razlike), ali potrebna je kondicija.

3. DAN:  ZERMATT – GORNERGRAT

Doručak. Danas odlazimo na vožnju vlakom, koja će nas uz predivan pogled prema Zermattu i Matterhornu odvesti sve do vrha Gornergrat, do 3100 m/nv. Po dolasku, slobodno vrijeme za uživanje u nezaboravnom pogledu prema vrhovima koji dosežu visine veće od 4000 m/nv, glečeru Gornergrat i najpoznatijem švicarskom vrhu Matterhorn. Kraća zajednička šetnja do samog vrha te šetnja kratkom kružnom stazom i potom kraće slobodno vrijeme za kupnju suvenira ili kavu uz ovaj jedinstveni pogled. Uspon do 3100 m/nv  je bio više nego jednostavan, ali sada nas očekuje silazak s planine – pješice. Prva točka je jezero Riffelsee, sa kojeg se pruža predivan pogled na Matterhorn. Dalje ćemo nastaviti stazom koja će nas dovesti do sljedeće postaje – Riffelberg. Tu ćemo napraviti kraću pauzu za ručak. Ovdje se nalazi i hotel Riffelberg – najstariji planinski hotel u Zermattu, koji je izgrađen još 1855. godine. Od Riffelberga prema Riffelaplu (staza cca 3,5 km) ćemo nastaviti ”Mark Twain stazom” – stazom koju je Mark Twain odabrao za svoj uspon na Gornergrat 1878. godine, i kasnije opisao u knjizi ”ClimbingtheRiffelberg”, u kojoj je na svoj specifično duhovit način komentirao svoje alpinističko iskustvo… Ova staza je specifična i zbog otvorenog pogleda – pruža nesmetani pogled na Matterhorn i na okolne vrhove. Po dolasku na Riffelalp, ući ćemo u vlak, kojim ćemo se spustiti natrag u Zermatt. Slobodno vrijeme za odmor. Noćenje.
VAŽNO: ukupna dužina staza cca 9,5 km, tehnički nezahtjevno, ali potrebna je kondicija.

4. DAN:  ZERMATT – KLEIN MATTERHORN (MATTERHORN GLACIER PARADISE)

Doručak. Danas nas očekuje odlazak na  3 883 m/nv – MatterhornGlacierParadise. Od hotela ćemo se prošetati prema postoji gondole , te ćemo gondolom otići sve do postaje Schwarzee (2583 m/nv), odakle ćemo se stazom uputiti sve do TrocknerSteg (2939 m/nv). Staza je ukupne dužine 6,6 km, tehnički nije zahtjevna, međutim ipak je riječ o konstantnom usponu sve do 2939 m/nv što zahtjeva jako dobru kondiciju! Ujedno, ovo je mjesto na kojem ćemo biti najbliže Matterhornu, i doslovno se naći licem u lice s ovim veličanstvenim vrhom Staza je ujedno i poučnog karaktera – posjetiteljima nudi uvid u fenomen topljenja ledenjaka, odnosno pokazuje što ledenjak koji se otapa ostavlja za sobom, kako djeluje na biljni i životinjski svijet. Uz stazu se nalaze i brojne poučne table koje pričaju fascinantnu priču o povlačenju ledenjaka FurggandTheodul, koji su se od 1850.godine povukli za više od 3 km. Po dolasku na TrocknerSteg, ući ćemo u gondolu koja će nas odvesti sve do 3883m/nv. KleinMatterhorn je vrh Peninskih Alpa i najviše mjesto u Europi do koje se može doći žičarom ili gondolom. S ove lokacije se pruža veličanstveni pogled na čak 38 vrhova iznad 4000 m/nv (pogled seže čak i do Mt. Blanca), te na čak 14 ledenjaka. KleinMatterhorn je ujedno i ljetni skijaški kamp švicarske skijaške reprezentacije ali i brojnih svjetskuh skijaških reprezentacija, skijalište koje privlači ljubitelje zimskih sportova i za vrijeme ljetnih mjeseci ali i lokacija sa koje brojni planinari i alpinisti kreću na ”osvajanje” Breithorna (4164 m/nv). Po izlasku iz gondole, kratko ćemo prošetati hodnikom i ući u lift unutar planine koji će nas odvesti sve do platforme s križem na vrhu i foto točke s koje se pruža jedinstveni pogled. Slobodno vrijeme za fotografiranje, kavu u longe baru, obilazak ”Ledene palače” ili uživanje u pogledu koji ostavlja bez teksta… Povratak gondolom do postaje Furi, odakle ćemo se prošetati do hotela. Noćenje.

5. DAN: ZERMATT – ZAGREB

Doručak. Odjava iz hotela. Okupljanje grupe i odlazak vlakom prema mjestu Täsch, gdje ćemo se ukrcati u autobus i krenuti za Zagreb. Slijedi ugodna Italijom, Slovenijom, Hrvatskom uz kraća usputna zaustavljanja prema potrebi grupe. Dolazak na mjesto polaska je predviđen u večernjim satima.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U 1/2 SOBI:

DATUM:  03.07.-07.07., 18.09.-22.09.2024.

CIJENA PO OSOBI: 995,00 €

Za rezervaciju je potrebno izvršiti plaćanje akontacije u iznosu 80,00 € po osobi , dok se ostatak plaća najkasnije do 14 dana prije polaska na putovanje.

CIJENA UKLJUČUJE: prijevoz turističkim autobusom visoke turističke kategorije, trošak peronizacije AK Zagreb,  noćenja u dvokrevetnim sobama u hotelu 3* u Zermattu na osnovi noćenja s doručkom , vožnju gondolama (Zermatt-Blauherd, Sunnega-Zermatt; Zermatt-Schwarzee, TrockenerSteg-MatterhornGlacierParadise-Zermatt), vožnju vlakom Zermatt – Gornergrat, Riffelalp – Zermatt, vožnju vlakom Tasch – Zermatt – Tasch, licencirane voditelje putovanja (2), sve razglede prema programu te troškove jamčevine, organizacije, prodaje i realizacije, PDV

CIJENA NE UKLJUČUJE: fakultativne sadržaje, boravišnu pristojbu, troškove osobnih narudžbi, sve ne navedene troškove, skretanje s rute, policu od otkaza putovanja (27,86 € / osoba), sve navedeno pod ”obvezna doplata”, policu od nezgode + putno osiguranje (za Švicarsku), doplatu za jednokrevetnu sobu

OBAVEZNA DOPLATA:

– boravišna pristojba: 4,00 CHF / osoba / noć

DOPLATA ZA JEDNOKREVETNU SOBU  (4 noćenja) : 100,00 €

VAŽNA UPUTA ZA IZLET:

– udobna sportska odjeća,
– udobna i kvalitetna sportska obuća,
– dovoljna količina vode + obrok (sendvič, energetske pločice,…).
– VAŽNO: zbog specifičnog terena (šumovito, neravno i sklisko na pojedinim dijelovima), ovaj izlet nije primjeren za osobe koje slabije hodaju i za osobe sa smanjenom pokretljivošću
– PREPORUKA: putno zdravstveno osiguranje + osiguranje od posljedica nesretnog slučaja za Švicarsku (45,51 € / osoba – rekreativno bavljenje sportom)
– Uplatom izleta potvrđujete da ste pročitali program, posebne napomene i da ispunjavate zdravstvene, fizičke i tehničke preduvjete za sigurno sudjelovanje.

INFORMACIJE:

– Rezervaciju izleta je potrebno potvrditi uplatom akontacije. Rezervacije zaprimamo pisanim putem (mailom) ili osobnim dolaskom u poslovnicu agencije.
– Sjedala u autobusu se popunjavaju prema redoslijedu prodaje.
– Realizacija putovanja ne ovisi o promjeni vremena te se putovanje ne otkazuje u slučaju promjenjivih i kišnih vremenskih uvjeta!
– Za otkaze izleta (što uključuje zamjenu datuma odlaska ili zamjenu za drugi izlet) zbog promjene vremenske prognoze ili iz razloga što ju netko ne smatra idealnom za odlazak izlet primjenjuju se otkazni rokovi.
– U slučaju da netko od putnika nije u mogućnosti putovati, može putovati druga osoba samo je potrebno u agenciju pisanim putem (mailom) dostaviti navedene promjene.
– Završne informacije o polasku se šalju pisanim putem (mailom), do 48h prije polaska na izlet.
– Garantiramo povrat uplaćenih sredstava u punom iznosu u roku 1 radnog dana od otkaza putovanja od strane agencije.
– Za otkaze putovanja od strane putnika vrijede otkazni rokovi navedeni u Uvjetima putovanja, te Vas ljubazno molimo da iste pročitate! Kotizacija se ne vraća u slučaju bolesti niti se prebacuje na drugi izlet zbog izvršenih obveza prema prijevozniku. Savjetujemo uplatu osiguranja od otkaza putovanja.

MINIMALAN BROJ PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 35 (u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo otkaza putovanja ili promjene cijene).

** preporuka putno osiguranje!

NAPOMENE:

– Službena valuta Švicarske je CHF (švicarski franak). Plaćanje je moguće i u eurima (na većini mjesta), uz povrat novca u službenoj valuti te karticama. Zamjenu euria u franke možete obaviti u RH.
– Provjerite mogućnost ugovaranja roaming paketa sa teleoperaterom prije putovanja za Švicarsku!
– Za otkaze putovanja od strane putnika vrijede otkazni rokovi navedeni u Uvjetima putovanja, te Vas ljubazno molimo da iste pročitate! Ukoliko želite uplatiti policu Osiguranja od otkaza (u tom slučaju ostvarujete pravo na povrat), molimo da nas kontaktirate!
– Turistička agencija prilikom organizacije i realizacije putovanja poštuje pravila i propise ”Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu” kojim je između ostalog definirano vremensko zaustavljanje na odmorištima, dnevni odmor vozača, kao i maksimalno zauzeće autobusa u danu te Vas molimo na razumijevanje i suradnju!
– Sukladno članku 14. odluke o uređenju prometa (Službeni glasnik Grada Zagreba 21/14) na stajalištima javnog prijevoza dopušteno je stajanje samo autobusima trgovačkog društva kojemu je Grad povjerio obavljanje poslova javnog prijevoza putnika.
– Završna obavijest o putovanju se šalje 48 sati prije polaska na put (broju sjedala, imenu i kontaktu voditelja putovanja).
– Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili za osobe koje zahtijevaju korištenje WC u autobusu.
– Agencija ne odgovara za izgubljene, oštećene ili otuđene osobne stvari putnika / ostavljene u prijevoznom sredstvu / destinaciji!

Upute i Opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Kupnjom putovanja prihvaćate navedene uvjete, stoga Vas molimo da ih pozorno pročitate.. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, http://www.mvep.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji države u koju se putuje. Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda provedbe programa.

AutobusomEuropska putovanja