MEKSIKO – 12 DANA ZRAKOPLOVOM – 15.02. – 26.02.2024.

MEKSIKO

12 DANA ZRAKOPLOVOM

15.02. – 26.02.2024.

GARANTIRANI POLAZAK

Vrijednost više: u cijenu aranžmana uključeni izleti i ulaznice po programu, moguća doplata za dva dodatna izleta po želji

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan: ZAGREB – ISTANBUL

Sastanak putnika u zračnoj luci u Zagrebu dva sata prije leta. Prijava na let. Polijetanje zrakoplova Turkish Airlines za Istanbul u 20:00/21:00 sat. Dolazak u Istanbul u 00:10 sati sljedeći dan.Satnice leta iskazane su na dnu programa.

2. dan: ISTANBUL – MEXICO CITY

Dolazak u Istanbul malo iza ponoći. Nastavak putovanja na liniji Turkish Airlines TK184 za Mexico city u 02:15 sati – let Istanbul -Mexico City traje 14 sati.Noćni let s obrocima na letu. Predviđeni dolazak u Mexico city u 8:10 sati. Nakon carinskih formalnosti organizirani prijevoz do hotela. Doručak u hotelu -smještaj u hotel moguć tek od 15 sati.Razgled glavnog trga Zocalo, posjet katedrali (najvećoj na kontinentu) te šetnja  kraj Predsjedničke palače u kojoj se nalaze murali Diega Rivere, supruga poznate slikarice Fride Kahlo. Posjet Muzeju antropologije koji se nalazi na Aveniji Reforma, a u njemu je najnevjerojatnija arheološka i etnografska baština (ulaznica u cijeni). Predlažemo odlazak na večeru. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

 3. dan: MEXICO CITY –XOCHIMILCO, COYOACAN I CASA AZUL, doručak i ručak (izlet traje 8 sati)

Doručak. Vožnja autobusom do Xochimilca, čiji naziv u prijevodu znači „polje cvijeća“ i skup je kanala koji postoje još od vremena prije dolaska Španjolaca. Vožnja brodićem po kanalu. Ručak (u cijeni aranžmana). Nastavak izleta prema Coyoacanu, raskošnoj četvrti koja još uvijek čuva kolonijalnu arhitekturu s kućama obojanim jarkim bojama. Prvo ćemo posjetiti popularni muzej Fride Kahlo, tzv. „Plavu kuću“ (ulaznica u cijeni) gdje ćete vidjeti životni prostor i njezine osobne predmete. Slobodno vrijeme možete provesti na trgu Garibaldi, popularnom okupljalištu „mariachi“ bendova  i najboljem mjestu u gradu za čuti ovu vrstu glazbe. Povratak prema hotelu. Noćenje.

 4. dan: MEXICO CITY –TEOTIHUACAN – GOSPA OD GUDALUPE – MEXICO CITY, doručak i ručak (izlet traje 10 sati)

Doručak. Ujutro prvo krećemo autobusom do 42km udaljenog Teotihuacana, što u prijevodu znači „Mjesto na kojem ljudi postaju bogovi“. Ovaj lokalitet jedan je od najznačajnijih u Americi zbog monumentalne arhitekture i snažnog vjerskog i političkog utjecaja koji je imao nad drugim gradovima. Posjetit ćemo piramide Sunca i Mjesecate prošetati Avenijomsmrti. Nakon pauze za ručak (u cijeni aranžmana) degustacija tekile te odlazak u poznato svetište Gospe od Guadalupe. Ova bazilika druga je najposjećenija bazilika nakon Sv.Petra u Vatikanu i najznačajnije svetište Meksika. Šetnja svetištem i slobodno vrijeme za razgled bazilike. Povratak u hotel. Noćenje.

 5. dan: MEXICO CITY – MÉRIDA – CELESTUN FLAMINGO I KROKODILI, ručak(izlet traje 8 sati)

Bez doručka. Odjava iz hotela i odlazak prema zračnoj luci. Prijava na let za Méridu, let traje cca 2 sata. Po dolasku u Méridu uputitćemo se prema Celestun rezervatu, ukrcati se na brod i kroz 90 minuta vožnje uživati u pogledu na predivne flamingose. Vidjet ćemo i krokodile, proći kraj tunela mangrova, nakon čega se možete i okupati. Pauza za ručak (u cijeni aranžmana). Slobodno vrijeme u Celestunu za opuštanje i uživanje na plaži. Odlazak u hotel u Méridi. Smještaj. Noćenje.

6. dan: MÉRIDA – IZAMAL – CENOTE SAAMAL – VALLADOLID, doručak i ručak, (izlet traje 9 sati)

Doručak. Polazak prema čarobnom gradu: Izamal, ili Pueblo Mágico, što je posebna oznaka koju je meksička vlada dala ovom gradu zbog njegove bogate tradicije. Poznat kao „Brdski grad“ jer u svojoj urbanoj zoni ima nekoliko arheoloških ostataka koji se nalaze na padinama brda. Tijekom šetnje proći ćemo kraj samostana Sv.Antonija i Kinich Kakmo piramide. Prije španjolske okupacije, Izamal je vjerojatno bio jedan od najvećih gradskih centra Maya u sjevernom dijelu Yucatana. Na putu prema Valladolidu, ručak (u cijeni aranžmana) u staroj meksičkoj hacijendi: Hacienda Selva Maya. Nakon ručka kupanje u jednom od najljepših tzv.podzemnih bazena (cenota)na Yucatanu. Nastavljamo prema hotelu u Valladolidu, smještaj. Slobodno vrijeme u šarmantnom gradu, u kojem nećete naći hotelske lance ili Uber,umjesto toga pronaći ćete trgovine, ulične prodavače i restorane koje uglavnom služe lokalnom stanovništvu. Povratak u hotel. Noćenje.

7. dan: VALLADOLID –CHICHEN ITZA –CANCÚN, doručak (izlet traje 8 sati)

Doručak. Odlazak prema Chichen Itzi i posjet lokalitetu koji se smatra jednim od novih 7 svjetskih čuda: na ovom mjestu koje je UNESCO proglasio svjetskom baštinom prošetat ćemo i uz vodstvo samih Maya (lokalni vodiči su starosjedioci) vidjeti: Dvorac ili piramida Kukulcan, gdje se svake godine tijekom proljetnog ekvinocija pojavljuje „pernata zmija“, igralište na kojem su se igrale društvene igre, opservatorij, Hram ratnika i još mnogo toga. Ulaznica u cijeni. Ručak (u cijeni). Slobodno vrijeme te odlazak prema Cancúnu. Smještaj u hotel. Noćenje.

8. dan:CANCÚN

Doručak. Slobodan dan za uživanje na plaži, šetnji Cancúnom ili odmor u hotelu. Noćenje.

9. dan: CANCÚN – fakultativno odlazak na izlet TULUM I CENOTE CASA TORTUGA s ručkom

Doručak. Po želji odlazak na izlet (9:00-17:00) Tulum i Cenote Casa Tortuga, doplata za izlet pri rezervaciji aranžmana. Tulum je još jedan od lokaliteta starih Maya, udaljen 90 minuta vožnje od Cancúna. Njegova ljepota je u njegovom položaju – na samoj obali mora. Prošetat ćemo ovim nekadašnjim značajnim gradom koji je služio i kao jedna od najvažnijih mayanskih luka, i s njegovih zidina napraviti neke od najljepših fotografija. Ručak (u cijeni izleta). Nakon ručka, uživat ćemo u bistrim vodama Cenota Tortuga. Dva sata vođena tura u 4 različite „cenote“: Wisho, Bell, Tres Zapotes i Jaguar Cenote. Povratak u hotel. Noćenje.

10. dan: CANCÚN – fakultativno odlazak na izlet ISLA MUJERES s ručkom

Doručak. Po želji odlazak na izlet (08:00-18:00), doplata za izlet pri rezervaciji aranžmana. Odlazak brodom do otoka Isla Mujeres iz marine Cancún. Na putu do tamo napravit ćemo stanku za snorkling na El Farito Coral grebenu.Za ljubitelje plaže, možete uživati u beach klubu i kupanju. Ručak (u cijeni izleta) u Isla Mujeres Beach Clubu. Nakon ručka slobodno vrijeme za kupnju suvenira. Doplata na licu mjesta 15USD po osobi za pristanišnu pristojbu. Povratak katamaranom u marinu Cancúna. Transfer do hotela. Noćenje.

 11. dan: CANCÚN–ZRAČNA LUKA

Doručak. Odjava iz hotela i slobodno vrijeme do transfera u zračnu luku Cancún. Prijava na let Turkish Airlines TK184 u 14:45 za Istanbul. Let iz Cancúna do Istanbula traje oko 12 sati.

12. dan ISTANBUL – ZAGREB

Dolazak u zračnu luku Istanbul u 10:35 sati. Prijava na let za Zagreb u 19:00 sati. Dolazak u Zagreb u 19:10 sati po lokalnom vremenu. Po želji možemo u Istanbulu organizirati odlazak do grada, šetnju i ručak.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U 1/2 SOBI:

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: FM 2.780 € (20.945,91 KN) / RC 2.860 € (21.548,67 KN)

Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu

Rok za prijavu: 7 dana prije puta ili dok ima mjesta

Minimalan broj putnika: 20  /  Maksimalan broj putnika: 30

Cijena uključuje:

 • zrakoplovnu karta na relaciji Zagreb – Istanbul – Meksiko City – Cancun – Zagreb, ekonomska klasa (Turkish Airlines)
 • zrakoplovnu kartu na relaciji Mexico City –Merida, ekonomska klasa, lokalni prijevoznik
 • zrakoplovne pristojbe
 • uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 30 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
 • na domaćem letu uključena samo jedna prtljaga, 15 kg po osobi, sve iznad toga se naplaćuje prema cjeniku zrakoplovnekompanije o čemu ćete biti obaviješteni prije polaska u završnom pismu
 • 9 noćenja prema programu u hotelima 3*/4*, doručak prema programu,
 • prijevoz klimatiziranim privatnim autobusom, 1 prtljaga po osobi do 24 kg + ručna prtljaga
 • razgled Tempo Mayor Mexico City i ulaznica za Muzej antropologije
 • izlet u Xochimilco, ulaznica za muzej Frida Casa Azul i razgled Coyoacana, Mexico city
 • izlet i ulaznica u Teotihuacan, posjet Bazilici de Guadalupe, Mexico City
 • izlet do flamingosa i krokodila, Mérida
 • posjet gradu Izamal i Cenote Saamal, Valladolid
 • posjet Chichen Itza
 • četiri ručka prema programu
 • lokalnog vodiča na engleskom jeziku
 • sve ulaznice prema programu
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

Cijena ne uključuje:

 • doplatu za jednokrevetnu sobu 890 EUR (6.705,71 kn), obvezna doplata ako osoba spava sama u sobi
 • obavezna doplata na licu mjesta 50 USD po osobi za napojnice vozačima i lokalnim vodičima
 • ulaznice za objekte i muzeje koji se samostalno posjećuju tijekom razgledavanja
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • visitor tax, po osobi (iznad 4 godine starosti) 14€, on line plaćanje VISITAX system, točna obavijest u završnom pismu,
 • jednodnevni izlet Tulum i Cenote Casa Tortuga (lokalni vodič, prijevoz, ručak, ulaznice za cenote), po osobi 100 eur (753,45kn), plaćanje u poslovnici prilikom rezervacije aranžmana, min 16 putnika za realizaciju izleta
 • jednodnevni izlet katamaranom Isla Mujeres Trimaran (lokalni vodič, prijevoz, ručak), po osobi 110 eur (828,80 kn), plaćanje u poslovnici prilikom rezervacije aranžmana, min 10 putnika za realizaciju izleta, na ovom izletu se posebno na licu mjesta doplaćuje 15 usd po osobi za pristajanje u Marine Park
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

Popusti i doplate:

 • trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni, sobe sa odvojenim krevetima na upit

Informacije o avio prijevozniku: Turkish Airlines

15.02.2024.

TK105615FEB      ZAGIST                  20:0000:15*sljedeći dan

TK 18416FEB       ISTMEX                 02:1508:10

TK 18425FEB       CUN IST                14:4510:35* sljedeći dan

TK105525OCT     ISTZAG                  19:0019:10

VAŽNE INFORMACIJE

 • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja Turkish Airlines objavljenom u 2023. godini i podložna su promjeni.
 • Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačan iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
 • Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
 • Završno pismo dostavljamo Vam e-mailom najkasnije72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom mjestu i vremenu sastanka putnika, vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja i sl.).
 • Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta u USD ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje, osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
 • Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
 • Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
 • Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

MEKSIKO

SLUŽBENO IME: Sjedinjene Meksičke Države

DRŽAVN OUREĐENJE: predsjednička savezna republika

GLAVNIGRAD: Ciudad de México, oko 9 mil stanovnika (2020.)

MEĐUNARODNA ZRAČNA LUKA: Aeropuerto Internacional de la Ciudad de México, poznati kao Benito Juárez International Airport

JEZIK: španjolski(službeni)

RELIGIJA: katolici82.7%,evangelisti5.2%,pentekostalci1.6%,Jehovinisvjedoci1.4%,nereligiozno4.7%(2010.)

VREMENSKARAZLIKA: Centralno Standardno Vrijeme (Hrvatska12:00=Meksiko(Mexico)05:00)

NOVAC: MXP(meksički peso); 1MXP=100 centavo

BROJSTANOVNIKA: oko129,2milijuna(po popisu stanovništva iz 2017.god).

POVRŠINA: 1.973.000km²

GEOGRAFSKI POLOŽAJ: Meksiko se nalazi u Srednjoj Americi, između Meksičkog zaljeva na istoku i Tihog oceana na zapadu. Na sjeveru graniči sa Sjedinjenim Američkim Državama, a na jugu s Gvatemalom i Belizeom.

KLIMA: Meksiko ima tropsku klimu, s vlažnim ljetima i suhim zimama. Ipak, velike su klimatske razlike između pustinjskog sjevera i tropskog juga, između vlažnih istočnih dijelova i sušne tihooceanske obale. Mexico City uživa blagu klimu tijekom cijele godine. Noći i jutra su svježa, a popodneva topla. Poslijepodnevni pljuskovi česti su tijekom srpnja i kolovoza. Poluotok Yucatan i jug Meksika karakteriziraju visoke temperature i visoka vlažnost zraka. Temperatura mora kreće se oko 25-26°C.

ELEKTRIČNINAPON: 127V

DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE: Za ulazak u Sjedinjene Meksičke Države za hrvatske građane potrebna je važeća putovnica koja mora vrijediti najmanje 6 mjeseca nakon ulaska.Djeca moraju imati svoju putovnicu. Također nemojte ići na put bez uplate putnog osiguranja.

ZDRAVSTVO: Cijepljenje nije obvezno.

TELEFONIRANJE: Pozivni broj zemlje je +52. Mobilne telefonske veze su dobre, sva tri mobilna operatera

imaju sklopljen ugovor o roamingu. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.

KREDITNEKARTICE: Visa i Mastercard su prihvaćeni kao sredstvo plaćanja

NAPOJNICE: ako ste zadovoljni uslugom, možete ostaviti i10 do 15% u barovima i restoranima i 1 do 2$ u hotelima.

Preporučujemo:

ODJEĆA:savjetujemo laganu pamučnu odjeću, odjeću za plažu, a tijekom večeri topliju odjeću poput vesti ili pulovera, osobito u zimskim mjesecima . Ponesite i zaštitu od kiše i sunca, bez obzira na period godine u kojem putujete. Također preporučamo primjerenu garderobu za razglede vjerskih objekata (pokrivena ramena i duge hlače).

HRANA I PIĆE: Prepoznatljiva po mnoštvu boja i karakterističnoj pikantnosti, meksička kuhinja jedna je od najomiljenijih na svijetu. Osim graha i kukuruza, meksička kuhinja je nezamisliva bez paprika svih veličina i boja, rajčice, mahuna, avokada, luka i brojnih drugih namirnica. Kukuruz ovim procesom prepoznatljiv okus, od kojeg se radetortilje. Meksička kuhinja upisana je u UNESCO-vuNematerijalnu svjetsku baštinu. Neki od specijaliteta su: chilaquiles – lagano pržene kukuruzne tortilje narezane na četvrtine i prelivene zelenom ili crvenom salsom, uz dodatak kao što su umućena ili pržena jaja i sjeckana piletina, sir i vrhnje;pozole –juha od kukuruza smnoštvom bilja i začina,ukrašena rotkvicama,lukom, limetom i čilijem; chilesennogada – čili paprike punjene mješavinom mesa, voća i začina, servirane sa kremastim umakom na bazi oraha i sjemenkama nara; enchilada -tortilje od brašna se pune mesom, sirom, plodovima mora, grahom, povrćemili svime navedeno, te se polijevaju umakom od čilija; guacamole – namaz od prešanog avokada, luka,rajčice, limunovog soka i čili papričica, često se jede uz tortilju ili koristi kao prilog.

KUPOVINA:popularni suveniri:taxco srebrni nakit,Lucha Libre maske,mole pasta, lokalne rukotvorine od crvene gline, ekstrakt vanilije, kava, mezcal tekila, cigare.Trgovine rade uglavnom od 10 do 21 sati radnim danom i subotom, a nedjeljom uglavnom od 10 do 13 sati. Manje trgovine rade s popodnevnom pauzom. Veći trgovački centri rade svaki dan od 7 do 22 sat.

SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

Za državljane Republike Hrvatske viza zaIstanbul i Meksiko nije potrebna. Putovnica mora vrijediti minimalno 6 mjeseci nakon ulaska Tursku i Meksiko. Međutim, prilikom dolaska u Zračnu luku potrebno je ispuniti obrazac za imigraciju (Forma MigratoriaMultiple,FMM) koji je također potrebno predočiti i prilikom odlaska iz Meksika. U slučaju gubitka imigracijskog obrasca, isti se može zamijeniti u Imigracijskom uredu bilo koje međunarodne zračne luke u Meksiku. Trošak zamjene obrasca iznosi oko 600,00 meksičkih pesosa, uplata se vrši u banci, imigracijski službenici ne primaju gotovinu.Službenici za imigraciju u međunarodnoj zračnoj luci mogu zatražiti na uvid vašu povratnu zrakoplovnu kartu, potvrdu o rezerviranom smještaju, dokaz o dostatnim financijskim sredstvima za vrijeme vašeg boravka u Meksiku, dokaz o stalnom zaposlenju (pismo poslodavca na španjolskom jeziku)

Imigracijski službenik u zračnoj luci, u slučaju boravka u turističke ili poslovne svrhe, stavit će pečat odobrenja na određeni broj dana – koji može iznositi maksimalno 180 dana.
Za ulazak u Meksiko trenutno se ne zahtijeva cijepljenje ili testiranje na COVID-19.

Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.Molimo da se prije uplate aranžmana konzultirate sa svojim liječnikom o rizicima putovanja. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

KONZULARNA ZAŠTITA: U Mexicu D.F. nalazi se Konzulat Republike Hrvatske. Za konzularnu pomoć nadležno je i Veleposlanstvo RH u Washington DC-u, Sjedinjene Američke Države.

NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama
(Pokriva Sjedinjene Meksičke Države, Savezne Države Mikronezije i Republike Maršalove Otoke, Palau i Panamu)

Telefon: 001 202 588 5899

Fax: 001 202 588 8937, 588 8936

Adresa:

2343 Massachusetts Ave., NW
Washington DC, 20008-2803
U. S. A.

Email: washington@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/us

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju, a zatim 72 sata prije putovanja završno pismo. Minimalan broj putnika za putovanje je 20, a maksimalan broj putnika je 30. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 20 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja. Agencija ima pravo izmjene cijene ako dođe do promjene tečaja za više od 1,5% u odnosu na tečaj na dan izrade programa te ako dođe do promjene cijene prijevoznika ili hotelijera.

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

Daleka putovanja