Maroko kraljevski gradovi – 8 dana

image

MAROKO KRALJEVSKI GRADOVI 8 dana/7 noćenja

Zrakoplovom iz Zagreba

 

8 dana

PROGRAM PUTOVANJA:

 

  1. dan: ZAGREB – FRANKFURT – CASABLANCA

Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Frankfurt u 15.10 sati na liniji LH1415 (Lufthansa), dolazak u Frankfurt u 16.40 sati. Nastavak putovanja za Casablancu u 21.20 sata na liniji LH1330 (Lufthansa).

 

  1. dan: CASABLANCA

Dolazak u Casablancu u 00.55 sati. Nakon obavljenih graničnih formalnosti, slijedi transfer do hotela. Noćenje. Nakon doručka slijedi odlazak u razgledavanje ekonomskog i industrijskog središta Maroka: trga Mohameda V., rezidencijalne četvrti Anfa, vožnja uz promenadu Ain Diab uz more, razgled (izvana) veličanstvene džamije kralja Hassana II, jedne od najvećih džamija na svijetu. Ručak u lokalnom restoranu (uz doplatu). Nastavak razgleda Casablance u poslijepodnevnim satima: vožnja pored katedrale do četvrti Habous, Trga Muhameda V. i Trga Ujedinjenih naroda, primjera marokanske secesijske arhitekture. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

 

  1. dan: CASABLANCA – RABAT – MEKNES – FEZ

Doručak. Vožnja prema Rabatu. Po dolasku, razgled grada: Kula Hassan s uništenim stupovima, veličanstveni mauzolej Mohameda V., Kasbah Oudaya i Kraljevska palača (izvana). Nastavak vožnje do Meknesa, tzv. „marokanskog Versaillesa“, grada okruženog trostrukim zidinama dugim oko 40 km. Stara medina, okružena zidinama, dio je UNESCO Svjetske baštine. Razgled legendarnih vrata Bab El Mansour koja mnogi smatraju najljepšim vratima Sjeverne Afrike, razgled Kraljevske konjušnice Moulay Ismaila i poznatog trga El Hedim. Nastavak vožnje prema Fezu. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

 

  1. dan: FEZ

Nakon doručka slijedi razgled grada: obilazak džamije Karaouiine i mauzoleja Moulay Idrissa (izvana), posjet štavionici kože. Potom, ulazak u srednjovjekovnu medinu Fes el Bali kroz vrata Bab Boujloud, šetnja bučnim, šarolikim uličicama souka – tržnice u kojoj su na svakom uglu izvješeni tepisi, kožne rukotvorine, tradicionalan i moderan nakit, začini, biljke, ulje… Razgled sveučilišta Medresa Attarine, nastavak šetnje do trga Ej Najjarine s istoimenom fontanom. Fez je osnovao Moulay Idriss tijekom 8 stoljeća i u prošlosti je bio glavni grad nekoliko dinastija. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

 

  1. dan: FEZ – IFRANE – BENI MELAL – MARRAKECH

Nakon doručka vožnja prema Marrakechu, uz usputno zaustavljanje u skijaškom središtu Ifrane, smještenom na obroncima Atlasa. Nastavak puta za Marrakech preko Beni Melala, središta marokanskog poljodjelstva. Marrakech, poznat i kao „biser juga“, magični je crveni grad okružen snijegom pokrivenim planinskim vrhovima. Grad je utemeljila dinastija Almoravida u 11. stoljeću. Po dolasku smještaj u hotel. Večera i noćenje.

 

  1. dan: MARRAKECH

Doručak. Odlazak na razgled grada: saaditske grobnice, palača El Badi, berberska ljekarna. Slobodno vrijeme za šetnju pravim labirintom ulica živopisne tržnice. Moguć razgled prekrasnih Yves Saint Laurentovih vrtova Majorelle (uz doplatu na licu mjesta za ulaznicu). Zatim razgled džamije Koutoubia (izvana) te poznatog trga Djemaâ El Fna, najvećeg trga u Africi i središta noćnog života, gdje možete uživati u posebnoj atmosferi dok ste okruženi plesačima, pripovjedačima, krotiteljima zmija, majmunima izvođačima i akrobatima. Večera u hotelu. Noćenje.

 

  1. dan: MARRAKECH – DOLINA RIJEKE OURIKA – MARRAKECHJ

Nakon doručka odlazak na poludnevni izlet u dolinu rijeke Ourika udaljene oko 60 km od Marakkecha u samom podnožju gorja Atlas. Zelena vegetacija i mala naselja Berbera mogu se vidjeti na svakom koraku. Posjetit ćemo radionicu arganovog ulja u kojoj tradicionalno rade samo žene. Uživat ćemo u slapovima koje stvara rijeka Ourika dok se probija kroz velebne stijene Atlasa. Dok kupujete suvenire od alabastera i razni nakit, imat ćete priliku probati jedinstveni sok od mente. Ručak u lokalnom restoranu (uz doplatu). U poslijepodnevnim satima povratak u Marrakech. Večera u hotelu. Noćenje.

 

  1. dan: MARRAKECH – BEČ/FRANKFURT/MÜNCHEN – ZAGREB

Doručak i odjava iz hotela. Slijedi transfer do zračne luke u Marrakechu. Po dolasku u zračnu luku, prijava na let za Beč na liniji OS900 (Austrian Airlines) u 14.55 sati. Po dolasku u Beč u 17.35 sati po lokalnom vremenu, nastavak leta za Zagreb u 21.15 sat na liniji OU437 (Lufthansa). Dolazak u Zagreb predviđen je u 22.25 sati.

 

Predviđeni red letenja po polascima:

4.1. – 11.1.2020.                                         15.2. – 22.2.2020.                               25.4. – 2.5.2020.

LH1415 04JAN ZAGFRA  1510 1640              LH1415  15FEB  ZAGFRA   1455 1630     LH1415 25APR ZAGFRA 1435 1610

LH1330 04JAN FRACMN 2120 0055+1           LH1330  15FEB  FRACMN  2130 0105+   LH1330 25APR FRACMN 2215 0045+1

OS 900 11JAN RAKVIE     1455 1905               LH 677   22FEB  RAKMUC  1350 1735     LH1333  02MAY RAKFRA 1535 2015

OU 443 11JAN VIEZAG     1935 2030              OU 437  22FEB  MUCZAG  2115 2225     LH1404  02MAY FRAZAG 2155 2320

 

First Minute* cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:

4.1., 15.2.2020:..………………………………………………………5.990 kn

24.4.2020…………………………………………………………………7.990 kn

*First minute popust 300 kn za uplate do 45 dana prije polaska ili do popunjenja mjesta.

 

Redovna cijena aranžmana:

4.1., 15.2.2020:…………………………………..………….………6.290 kn

25.4.2020……………………………………………………………….8.290 kn

 

Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe 1.690 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.850 kn

Cijena uključuje

Cijena uključuje:

– prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi

– smještaj u dvokrevetnim sobama na osnovu 7 noćenja s uslugom polupansiona u hotelima 4*

– grupne prijevoze i razglede prema programu

– ulaznice za objekte i lokalitete koji se posjećuju prema programu

– izlet u dolinu rijeke Ourika u okolici Marrakecha

– lokalnog vodiča na engleskom jeziku

– voditelja putovanja na hrvatskom jeziku

– jamčevinu i troškove organizacije putovanja.

 

 

 

Cijena ne uključuje:

– pristojbe zračnih luka 1.690 kn

– doplatu za jednokrevetnu sobu 1.850 kn

– doplatu za 6 ručkova u lokalnim restoranima tijekom ture 850 kn

– napojnice za lokalne vodiče i vozače 35 EUR (plaćanje pratitelju putovanja na licu mjesta)

– putno osiguranje (preporučujemo)

– dodatne usluge, obroke, izlete i sve što nije navedeno pod stavkom “cijena po osobi uključuje”

 

Fakultativni sadržaji:

– doplata za 6 ručkova u lokalnim restoranima tijekom ture 850 kn (plaćanje prilikom rezervacije)

Chez Ali Fantasia Show s večerom (menu Tagine) i povratnim transferom 490 kn (min. 10 prijavljenih)

– ulaznica u džamiju Hassan II u Casablanci: 13 EUR

– ulaznica u vrtove Majorelle ( u Marrakechu: 8 EUR

 

Važne napomene:

– Kategorizacija hotela u Maroku odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.

– Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovaja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.

– Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Zbog većih udaljenosti koje se tijekom putovanja prelaze autobusom, moguća su manja odstupanja u redoslijedu pružanja usluga; agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju.

– Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.

– U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

– Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju. Viza nije potrebna za Maroko za državljane Republike Hrvatske. Prilikom rezervacije putovanja obavezno je dostaviti kopiju putovnice prodajnom mjestu. Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) odgovoran je isključivo putnik.

 

KORISNE INFORMACIJE:

 

MAROKO

Službeno ime: Kraljevina Maroko
Geografski položaj: sjeverozapad Afrike, na obalama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora
Površina: 446.550 km2
Broj stanovnika: oko 36.000.000
Glavni grad: Rabat
Jezik: arapski, francuski
Religija: muslimani 98%, kršćani 1%, židovi 1%
Vremenska razlika: -1 sat zimi / -2 sata ljeti
Novčana jedinica: marokanski dirham (MAD), 1 USD = oko 8,45 MAD
Kupovina: vuneni tepisi, proizvodi od kože, poludrago kamenje, fosili iz Sahare, drvene rezbarije, lončarski proizvodi, proizvodi od mjedi, svila, ručno izvezena odjeća, srebrni i zlatni nakit, začini.
Odjeća i obuća: Preporučamo laganu pamučnu odjeću svijetlih boja i udobnu obuću. Za večernje sate u višim područjima te u pustinji ponesite toplu odjeću jer se temperatura noću jako snizi. Ukoliko putujete u razdoblju od prosinca do ožujka, ponesite nepromočivu i toplu odjeću. Topless je zabranjen. U džamijama nije dopušteno nošenje kratkih hlača i odjeće bez rukava.
Hrana i piće: Marokanska kuhinja vrlo je raznolika. Lokalni specijaliteti: harira – tradicionalna juha od slanutka s rezancima, tajines – meso kuhano s povrćem posluženo u glinenoj posudi, kebab, hout – riblji gulaš, djaja mahamara – pile punjeno bademima, grožđicama i couscousom, bastilla – golub kuhan u tijestu s orasima i medom. Piti isključivo flaširanu vodu. Popularno piće je čaj od mente poslužen s mentinim lišćem u čašama. Alkohol se obično poslužuje u hotelima i restoranima namijenjenim stranim posjetiteljima. Konzumacija alkohola u kafićima je zabranjena.
Napon struje: 220V (nije potreban adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: nije potrebna
Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Tele2 partneri
Pozivni broj zemlje: +212
Korisna web stranica: www.visitmorocco.com
Klima: Sjever Maroka odlikuje sredozemna klima, unutrašnjost zemlje stepska. Na krajnjem jugu klima je pustinjska. Najugodnije razdoblje u godini za posjet Maroku je period od listopada do prosinca te od ožujka do svibnja kada se prosječna temperatura zraka kreće oko 24°C. Ljeti se prosječna temperatura zraka u Marrakeshu i Fezu kreće oko 38°C. U obalnim gradovima kao što su Casablanca, Rabat i Tangier, iako s nešto povišenim stupnjem vlažnosti zraka, temperatura se kreće od 27 do 29°C.

 

Šifra aranžmana: 145-PAL

 

ITINERER:

MarokoMediteran

8 danaMaroko kraljevski gradovi