MADEIRA

Otok vječnog proljeća

POSEBNIM ZRAKOPLOVOM IZ LJUBLJANE

07.04. – 12.04.2024.

6 dana/5 noćenja

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan, nedjelja 07.04.2024.: ZAGREB/LJUBLJANA – FUNCHAL

Sastanak putnika u jutarnjim satima na autobusnom kolodvoru Zagreb i prijevoz do zračne luke Ljubljana (po želji uz doplatu) ili dolazak u vlastitom aranžmanu. Prijava na let i polijetanje posebnog zrakoplova za Madeiru (zračna luka Funchal) u 8.00 sati na liniji C3 208 (Trade Air). Po dolasku na Madeiru u 13.05 sati po lokalnom vremenu organizirani transfer do hotela i smještaj u hotel. Slobodna večer ili odlazak u orijentacijsku šetnju gradom uz pratnju voditelja putovanja. Noćenje.

2. dan, ponedjeljak 08.04.2024.: FUNCHAL

Nakon doručka slijedi poludnevni razgled Funchala, glavnog grada ovog šarolikog otoka s lokalnim vodičem. U središtu Funchala posjet gradskoj katedrali Sé; ljepota njene arhitekture proizlazi iz spajanja hispano-arapskog i gotičko-romaničkog stila. Izgrađena je 1514. godine, a krasi je jedan od najljepših crkvenih stropova, s impresivnim rezbarijama od cedrovine. Izlet se nastavlja posjetom gradskoj tržnici – štandovi sa cvijećem, svježim voćem i povrćem, ribe i morski plodovi Atlantika, među kojima se ističe riba „espada”. Tijekom posjeta tržnici, imat ćemo degustaciju raznovrsnog egzotičnog voća tipičnog za Madeiru. Nakon tržnice, posjet manufakturi vezenih rukotvorina, gdje se mogu vidjeti prekrasni dizajni preneseni na tkaninu, kao i postupak dorade.U nastavku razgleda posjet Botaničkom vrtu (ulaznica uključena u cijenu) čiji položaj pruža idealne uvjete za rast bujne vegetacije i iz kojeg se pruža pogled na očaravajuči krajolik zaljeva Funchal i okolne planine. Vrt broji više od 2000 egzotičnih biljaka sa svih kontinenata – orhideje, kale, magnolije, cvijet rajske ptice, azaleje, bromelije, kaktusi, palme, paprati i mnoge druge. Slobodno poslijepodne za šetnju čarobnim mjestom punim zelenila, cvijeća i parkova, za kupovinu suvenira ili osobne programe. Funchal je osnovan 1421., za vrijeme slavnog portugalskog kralja Henrika Pomorca. U novije je doba poznat kao odmaralište bogatih i plemstva. Grad se diči i nazivom „Najčišće europske prijestolnice“, a zaljubljenicima u nogomet poznat je i kao rodni grad Cristiana Ronalda! Noćenje.

3. dan, utorak 09.04.2024.: FUNCHAL – cjelodnevni izlet “ZAPADNA MADEIRA” (Câmara de Lobos, Ribeira Brava, Porto Moniz, Paul de Serra)

Nakon doručka odlazak na cjelodnevni izlet po zapadnom dijelu otoka. Vožnja obalnom cestom prema malom ribarskom mjestu Câmara de Lobos, poznatom po terasastim nasadima banana i vinove loze. Usputno zaustavljanje u Cabo Girão, najvišoj morskoj stijeni u Europi i drugoj po visini na svijetu (580 m). Nastavak vožnje do primorskog sela Ribeira Brava smještenog usred nasada šećerne trske iz kojeg, nakon kratke pauze za razgled, slijedi uspon do Serra de Água i Encumeade. Od tamo se za vedrog dana može uživati ​​u pogledu na sjevernu i južnu obalu otoka. Nastavak vožnje prema obali do Porto Muniza s prirodnim morskim bazenima koje je oblikovala lava. Pauza za ručak u lokalnom restoranu (piće uključeno). Nakon ručka povratak prema Funchalu preko 1400 m visokog planinskog prijevoja Paúl da Serra. Dolazak u Funchal kasno poslijepodne. Fakultativno odlazak na večeru u tipičan lokalani restoran. Uživanje u tradicionalnim jelima, kao što je „Espetada“ (marinirana junetina na ražnju), upotpunit će plesači folklora. Noćenje.

4. dan, srijeda 10.04.2024.: FUNCHAL – fakultativni izlet “ISTOČNA MADEIRA” (Pico de Arieiro, Ribeiro Frio, Santana, Ponta de São Lourenço)

Doručak. Slobodan dan za samostalno razgledavanje, kupovinu ili jednostavno uživanje u brojnim aktivnostima koje nudi ovaj predivan otok. Uz nadoplatu mogućnost odlaska na fakultativni cjelodnevni izlet po istočnom dijelu otoka Madeire koji traje otprilike 8 sati, a započinje vožnjom prema Pico de Arieiro, trećem najvišem vrhu otoka (1818 m) s kojeg se za vedrog dana pruža veličanstven pogled na cijelu Madeiru. Nastavak vožnje kroz „Laurissilvu“ (najveću preostalu endemsku suptropsku šumu lovora na Madeiri) do parka prirode Ribeiro Frio (Hladni potok), područja bujne, autohtone vegetacije. Mogućnost posjeta uzgajalište pastrva (uz nadoplatu). Slijedi ručak u lokalnom restoranu (piće uključeno) u pitoresknom gradiću Faial. Nastavak vožnje prema Santani, selu poznatom po karakterističnim trokutastim kućama sa slamnatim krovovima i slikovitim vrtovima koji predstavljaju jednu od tradicionalnih slika otoka. Nakon Santane odlazak do Ponta de São Lourenço, prirodnog rezervata s prekrasnim panoramskim pogledom na Atlantik i spektakularnim formacijama vulkanskih stijena. Povratak u hotel u Funchal. Noćenje.

5. dan, četvrtak 11.04.2024.: fakultativni izleti TREKKING RABAÇAL LEVADA ili GLEDANJE KITOVA I DUPINA

Doručak. Slobodan dan za samostalno razgledavanje, kupovinu ili jednostavno uživanje u brojnim aktivnostima koje nudi ovaj predivan otok. Uz nadoplatu mogućnost odlaska na jedan od dva fakultativna izleta: Cjelodnevni izlet TREKKING RABAÇAL LEVADA započinje vožnjom preko visoravni Paúl da Serra do doline Rabaçal. Zaustavljanje kod pansiona Rabaçal odakle slijedi šetnja kroz prekrasnu prirodu do vodopada Risco i dalje po uređenim stazama do „Levada 25 Fontes“ (Staza 25 slapova). Na kraju šetnje dolazimo do malog jezera u dnu litice s koje se u jezerce spušta 25 prirodnih slapova. Kratak predah za uživanje u očaravajućoj prirodi. Na povratku do vozila put vodi kroz tunel koji služi za dopremanje vode na južnu stranu otoka. Ukoliko volite aktivan odmor u prirodi, ovu turu svakako preporučujemo. Trajanje ture je otprilike 8 sati.

Gledanje dupina i kitova – kao alternativu aktivnom izletu preporučamo zanimljivo trosatno putovanje katamaranom uz nadoplatu) – od Funchala se vozimo  daleko do pučine u nadi bliskog susreta s kitovima i delfinima i možda, uz malo sreće, s drugim morskim sisavcima. Povratak u hotel u Funchal. Noćenje.

6. dan, petak 12.04.2024.: FUNCHAL – LJUBLJANA/ZAGREB

Nakon doručka slobodno vrijeme za vlastite programe. Preporučamo doživljaj jedinstven za Madeiru – vožnju u najstarijem prijevoznom sredstvu na otoku – “Carros de Cestos” – drvenim kolicima kojima ćete iskušati adrenalinsku vožnju spuštanjem uskom, strmom stazom (uz doplatu). Riječ je o jednoj od najvećih atrakcija na Madeiri i budite sigurni da to ne želite propustiti!. Do lokacije za početak vožnje stiže se žičarom iz Funchala. U poslijepodnevnim satima organizirani transfer do zračne luke Funchal. Prijava na izravan let posebnim zrakoplovom za Ljubljanu u 16.00 sati na liniji C3 209 (Trade Air). Po dolasku u Ljubljanu u 22.50 sati mogućnost organiziranog transfera do Zagreba.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U 1/2 SOBI:

First Minute* cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 1.459 €

*First Minute popust 40 € za rezervacije do 45 dana prije polaska ili popunjenja kapaciteta po FM cijeni

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 1.499 €

Doplata za jednokrevetnu sobu: 430 €

Cijena uključuje:

– prijevoz posebnim charter zrakoplovom na relaciji Ljubljana – Funchal – Ljubljana

– zrakoplovne i sigurnosne pristojbe

– uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 20 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)

– 5 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama u hotelu 4*

– transfer zračna luka – hotel – zračna luka

– poludnevni razgled grada u Funchalu uz lokalnog vodiča, ulaznicu za Botanički vrt u Funchalu te prezentaciju i degustaciju lokalnog voća

– cjelodnevni izlet po zapadnom dijelu Madeire uz lokalnog vodiča i uključenim ručkom

– voditelja putovanja na hrvatskom jeziku

– lokalne vodiče na engleskom jeziku

– troškove organizacije, pripreme putovanja i jamčevine

 

Cijena ne uključuje:

– doplatu za jednokrevetnu sobu: 430 €

– ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu navedene kao uključene

– karte javnog prijevoza

– fakultativne sadržaje te osobne troškove

Fakultativni sadržaji i izleti

– doplata za 5 večera u hotelu: 230 € po osobi

– izlet trekking Levada Rabaçal: 45 € po osobi (minimalni broj prijavljenih putnika 20)

– cjelodnevni izlet po istočnom dijelu otoka Madeira: 85 € po osobi (minimalni broj prijavljenih putnika 20)

– večera u lokalnom restoranu s folklornim programom: 70 € po osobi

– transfer Zagreb – Ljubljana – Zagreb: 70 €

– vožnja Carros de Cestos: 1 osoba – 27,50 €; 2 osobe – 35 €; 3 osobe – 52.50 €; djeca do 5 godina gratis (plaćanje na licu mjesta)

– karta za žičaru 16 € po osobi (plaćanje na licu mjesta)

 

Popusti:

– djeca 2 – 12 godina na pomoćnom ležaju: 10%

 

Predviđeni hotel:

NEXT – by Savoy Signature 4* ili sl.

Rua Carvalho Araújo Nº 8, Se, 9000-022 Funchal, Portugal

Booking.com ocjena:

 

MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 30

Napomene:

– Za državljane RH viza za Portugal nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

– Informacije o potrebnim putnim ispravama nalaze se na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske   www.mvep.hr

– O aktualnim preporukama za putovanja i upozorenjima za Portugal informirajte se putem službenih stranica MVEP-a (Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH).

– U slučaju promjene elemenata izračuna, odnosno tečaja valute, organizator zadržava pravo izmjene cijene

– Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji na destinaciji.

– Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda na Madeiri, ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.

 

KORISNE INFORMACIJE – MADEIRA

Službeni naziv: Região Autónoma da Madeira (Autonomna regija Madeira)

Geslo: Das ilhas, as mais belas e livres (portugalski: od svih otoka najljepši i najslobodniji)

Glavni grad: Funchal

Službeni jezik: Portugalski

Površina: 797 km2

Stanovništvo: 253 482 stanovnika

Valuta: Euro/€ (100 centi)

Komunikacija, telefon, internet: članica EU, telefon i internet su dostupni svugdje

Električni napon: 220 V, upotrebljavaju se iste utičnice kao i u Hrvatskoj

Sigurnost: sigurna zemlja.

Odjeća: S obzirom na tradiciju, nema posebnosti pri odijevanju.

Klima: Zbog položaja duboko u Atlantiku te izloženosti vjetrovima, otocima vlada drugačija mikroklima, koja u kombinaciji s egzotičnom vegetacijom daje poseban ugođaj. Nema velikih razlika u temperaturi, godišnja prosječna temperatura je između 17ºC i 22°C. Klima je prilično vlažna, a oblaci i magla često prekrivaju unutrašnjost otoka. Temperatura mora je između 17°C i 22°C.

Gospodarstvo: Poljoprivreda je povijesno dominantan sektor madeirskog gospodarstva. Turizam je važna gospodarska aktivnost, koja čini 20% ukupnog BDP – a, a odvija se tokom čitave godine. Veliki trud uložen je u očuvanje okoliša, što je glavni razlog turističkih dolazaka na Madeiru. Industrija je većinom zanatska i usmjerena na lokalne potrebe, npr. prehrambeni proizvodi te prerada šećerne trske. Industrija je koncentrirana u Funchalu, Santa Cruzu i Machicu.

 

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U PORTUGALU

(Pokriva Angolu, Gvineju Bisau, Cabo Verde i Sao Tome i Principe)

Rua D. Lourenco de Almeida, 24, 1400-126 Lisboa, PORTUGAL
lisabon@mvep.hr, pt.mvep.hr

0035 121 302 1033, 302 1053, 302 1077, 0035 121 302 1251

Uredovno vrijeme Veleposlanstva: • ponedjeljak-petak 9,00-17,00

Uredovno vrijeme Konzularnog odjela Veleposlanstva: (za stranke) • po dogovoru

Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): 00 351 966 015 731

Za navedeni aranžman vrijede “Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane” odgovornog organizatora. Prema zakonskim propisima pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa, pravo izmjene cijene ukoliko dođe do promjene tečaja za više od 1,5 % u odnosu na tečaj na dan izrade programa te ukoliko bi došlo do promjene cijene prijevoznika ili hotelijera. Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda programa putovanja, ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplovom, radnim vremenima, lokalitetima koji se posjećuju i vremenskim uvjetima. Radno vrijeme pojedinih znamenitosti je različito tako da se vremenski tijek razgledavanja može mijenjati. Preporučamo uplatu putnog osiguranja. Informacije na prodajnim mjestima. | Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

Europska putovanjaZrakoplovom