image

LIČKA RAPSODIJA

8 dana autobusom

DATUM PUTOVANJA: prema dogovoru

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN: ZAGREB – KARLOVAC – RASTOKE – PLITVIČKA JEZERA

Polazak grupe sa mjesta prema dogovoru, te dolazak u ZAGREB. Sastanak sa licenciranim vodičem te šetnja kroz glavni grad Hrvatske: glavni Trg Bana J. Jelačića, upoznavanje sa Banom i dalje na Gornji grad. Kako je uopće počela priča ovoga grada…tko je živio na Kaptolu a tko na Gradecu? Šetnja se nastavlja prema Katedrali, što to ima interesantno u njoj i tko je uopće Hermann Bolle? Idemo dalje do našega „Dolca“ najveće i najpoznatije tržnice ovoga grada, gdje ćete uživati u šarenilu boja, mirisima i okusima te se rukovati sa kumicom Baricom i čuti legendu o crvenom kišobranu. Put se nastavlja prema našoj najomiljenijoj ulici a to je „Tkalča“, tu zagrepčani piju satima kavu sa pogledom na poznatu Mariju Jurić Zagorku, tko je uopće ona bila? Prelazak na „Krvavi most“ i dolazak na Gradec kod naših „Purgera“ a „Kamenita vrata“ će Vam otključati „Dora Krupićeva“. Stižete u središte Gradeca a to je Markov trg, gdje se isprepliću prošlost i sadašnjost…gdje Mrkova crkva i dalje ponosno stoji. Šetnja se nastavlja dalje do „kule Lotrščak“, gdje možete podesiti svoje satove i uživati u predivnom pogledu na našu „staru damu“ – Uspinjaču. Zakmardijevim stubama spuštate se natrag na Trg, gdje je naša Manda zagrabila malo vode i zauvijek ostala u Zagrebu! Nakon razgleda grada, slobodno vrijeme za kavicu u Tkalči, te nastavak puta prema KARLOVCU. Po dolasku šetnja do rijeke Korane, te ručak za grupu. Nakon ručka put se nastavlja prema Slunju, dolazak u RASTOKE gdje se pruža veličanstven pogled na rijeku Slunjčicu i njene slapove. Obilazak Etno sela i starih vodenica uz priče rastočkih vila. Slobodno vrijeme za uživanje u jednom od restorana na rijeci, preporučamo: kušajte domaće štrudle i popijte kavicu. Odlazak prema Plitvicama. Po dolasku, smještaj u sobe, večera, noćenje.

2. DAN: PLITVIČKA JEZERA – BARAĆEVE ŠPILJE – GOSPIĆ

Doručak u hotelu. Nakon doručka razgledavanje NP Plitvička jezera, obilazak jezera u pratnji  voditelja putovanja, slijedi obilazak Donjih jezera pješice: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod, šetnja i do Velikog slapa, nakon toga odlazak do mjesta za pauzu i odmor, nakon toga slijedi vožnja čamcem po najvećem jezeru Kozjak koje pripada Gornjim jezerima,  i vožnja panoramskim turističkim vlakićem, još malo šetnje do mjesta gdje je započeto razgledavanje. Nakon toga slobodno vrijeme za ručak i odlazak iz Plitvica. Naša zemlja je zaista posebna, jer ima puno površine u krškom području, čak oko 50% područja Republike Hrvatske izgrađeno je od vapnenačkih stijena. Stoga se ovo putovanje nastavlja prema BARAĆEVIM ŠPILJAMA, gdje slijedi obilazak uz stručno vodstvo, tu se kriju šišmiši koji čekaju da ih otkrijete. Nastavak puta prema Gospiću. Dolazak u hotel, smještaj u sobe. Večera, noćenje.

3. DAN: GOSPIĆ – PERUŠIĆ – GOSPIĆ

Doručak. Poslije doručka sastanak sa lokalnim licenciranim vodičem i odlazak na razgled grada GOSPIĆA: šetnja kroz centar, spomenik Hrvatskim jezikoslovcima, park…, što su dvije kneginje nekada davno radile u ovome gradu i kako je grad dobio ime,  dolazak do velikog, lijepog trga gdje Vas čeka Vila Velebita da se s njom slikate… Nakon šetnje gradom, čeka Vas ručak u restoranu. Nakon toga vožnja prema mjestu Smiljan gdje se posjećuje Memorijalni centar „Nikola Tesla“, tu se posjetitelji educiraju, uče o životu slavnog i svjetski poznatog izumitelja Nikole Tesle, posjećuju Ispitnu stanicu i razgledavaju muzejsku zbirku. Obilazak uz stručno vodstvo. Nakon obilaska slobodno vrijeme za kavicu ili kupnju suvenira. Putovanje Vas vodi dalje prema Perušiću na imanje Stilan, te slijedi degustacija rakije, likera i domaćih proizvoda. Vrhunski ambijent, atmosfera i specijaliteti. Tu se negdje skrio neki Ličanin i čeka Vas da Vam ispriča svoj priču. Nakon boravka kod naših ljubaznih domaćina povratak prema hotelu. Večera. Noćenje.

4. DAN: GOSPIĆ – PP VELEBIT/TULOVE GREDE-POTPRAG-PUEBLO-MIRILA/ – GOSPIĆ

Doručak, te nakon toga odlazak prema prostoru Parka prirode VELEBIT. Dolazak do lokaliteta TULOVE GREDE, ovdje se snimao dio filma „Winetou“ . Prirodne ljepote stijena i njihovi čudesni oblici bili su odlične kulise za film, u kojima ćete sigurno uživati i Vi. Nakon toga dolazak u Podprag do crkvice Sv. Frane, mali zanimljivi sakralni objekt usred velike planine Velebit. Vožnja se nastavlja do jednog predivnog mjesta „Pueblo“, a otkuda dolazi to zanimljivo ime,  pa tu se nalazilo indijansko selo u filmu „Winetou“, sa tog mjesta pruža se veličanstven pogled na rijeku Zrmanju, slobodno vrijeme za foto pauzu i jedan selfie. Nastavak putovanja prema MIRILIMA. Upoznavanje sa jednim izuzetno zanimljivim običajem lokalnog stanovništva, koji je trajao sve do 50-ih godina 20. stoljeća. Po završetku programa ručak za grupu, te povratak prema hotelu. Večera. Noćenje.

5. DAN: GOSPIĆ – CEROVAČKE ŠPILJE – KANJON KRNJEZE – KRUPA – MUŠKOVCI – GOSPIĆ

Nakon doručka odlazak do Cerovačkih špilja – koje se nalaze se među najznačajnijim  speleološkim objektom kod nas, unutra su Donja, Srednja i Gornja špilja, i jedno su od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Obilazak Donje i Gornje špilje u trajanju oko 3 h uz stručno vodstvo. Ručak u restoranu u Gračacu. Nastavak putovanja, te zaustavljanje kod kanjona Krnjeze, gdje ćete uživati u veličanstvenom pogledu, foto pauza. Nastavak puta prema Manastiru Krupa, ovaj sakralni objekt ima zanimljivu povijest i predivno okruženje rijeke Krupe, gdje se možete prošetati i uživati u prirodnim ljepotama. Šetnja i razgled Manastira izvana. Nakon lijepog i mirnog okruženja Manastira posjet čarobnom mjestašcu Muškovci koji se nalazi na rijeci Zrmanji. Uživanje u prirodi, pauza za kavicu ili se okušajte u jednom od sportova na vodi. Povratak prema hotelu. Večera. Noćenje.

6. DAN: PP VELEBIT/TEREZIJANA-DABARSKI KUKOVI-ZAVRATNICA/-KARLOBAG-ZADAR

Nakon doručka odlazak na područje Parka prirode VELEBIT, na čijem području se nalaze četiri Poučne staze, jedna od njih je i Terezijana, koja je dio stare austrougarske ceste iz 18. Stoljeća. Šetnja Terezijanom vraća Vas u prošlost, te nudi jedinstven doživljaj i uživanje u prirodi (kraća pješačka tura traje oko 1,5 h). Nastavak puta Velebitskim područjem do DABARSKIH KUKOVA – najljepši kukovi srednjeg Velebita i jedan od prepoznatljivih motiva Velebita. Nakon prirodnih ljepota Velebita, putovanje Vas dalje vodi prema uvali Zavratnica, tu se pruža jedinstven pogled i doživljaj na jednu od najljepših uvala kod nas, vrijeme za fotografiranje i uživanje u prirodnim ljepotama. Odlazak prema morskoj strani, dolazak u restoran na ručak. U Karlobagu slobodno poslijepodne za kupanje i odmor. Odlazak za Zadar, smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

7. DAN: ZADAR – NP KORNATI – PP TELAŠČICA – ZADAR

Doručak u hotelu, te odlazak do broda i ukrcaj grupe na turistički brod. Vožnja brodom prema NP KORNATIMA, gdje ćete uživati u vožnji gledajući na otoke koji spadaju u Nacionalni park. Dolazak na područje parka, šetnja i odlazak do vidikovca, predivna panorama na kornatski arhipelag. Ručak u restoranu na Kornatima, te nastavak prema Parku prirode TELAŠČICA, po dolasku slobodno vrijeme za kupanje i uživanje u predivnoj prirodi. Povratak brodom prema Brodarici, te vožnja busom do Zadra. Večera. Noćenje.

8. DAN: ZADAR – NIN – SENJ

Doručak. Nakon toga obilazak grada ZADRA sa licenciranim turističkim vodičem: Narodni trg, Kalelarga, rimski forum, predromanička kružna crkva Sv. Donata  iz 9. st., crkva Sv. Stošije, morske orgulje i pozdrav suncu…. Po završetku razgleda ručak u restoranu, te odlazak za kraljevski grad NIN, ovaj predivan mali gradić uvijek oduševljava svoje posjetitelje, šetnja kroz gradić do spomenika Grguru Ninskom, slobodno vrijeme za kavicu i kupnju suvenira. Odlazak iz Nina prema SENJU, dolazak u grad u kojem se kaže: „Čuvaj se Senjske ruke“, posjet kuli Nehaj , te povratak prema mjestu polaska.

VAŽNA NAPOMENA:

Za ovo putovanje svakako preporučamo udobnu, sportsku obuću i odjeću, zbog obilaska nekih lokaliteta po Parku prirode Velebit i obilazaka špilja.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: na upit

Cijena aranžmana uključuje:
 • Prijevoz udobnim turističkim autobusom,
 • Voditelja putovanja,
 • 7 x polupansion u hotelu /noćenje, večera, doručak/,
 • 7 x ručka u restoranu,
 • Licenciranog turističkog vodiča za razgled grada Zagreba,
 • Ulaznicu za Rastoke i stručno vođenje,
 • Ulaznicu za NP Plitvička jezera,
 • Ualznicu za Baraćeve špilje + stručno vodstvo,
 • Licenciranog turističkog vodiča za razgled grada Gospića,
 • Ulaznicu za MC „Nikola Tesla“ + stručno vodstvo,
 • Posjet OPG-u Stilan i degustacija domaćih proizvoda,
 • Ulaznicu za PP Velebit, obilazak nevedenih lokaliteta + stručno vodstvo,
 • Ulaznicu za Cerovačke špilje + stručno vodstvo,
 • Stručno vodstvo za Poučnu stazu „Terezijana“,
 • Jednodnevni izlet brodom na NP Kornate i PP Telašćicu,
 • Licenciranog turističkog vodiča za razgled grada Zadra,
 • Posjet gradu Ninu, šetnja kroz grad uz Voditelja putovanja,
 • Ulaznica za kulu Nehaj + stručno vodstvo,
 • Troškovi organizacije i realizacije aranžmana.

HrvatskaPutovanja za grupeVišednevna putovanja