KUBA

HAVANA – VIÑALES – CIENFUEGOS – TRINIDAD – SANTA CLARA  – VARADERO

datum putovanja:  03.-12.11.2024.

 

Vrijednost više:

hoteli 4/5* u Havani, Trinidadu i Varaderu,

ručkovi na razgledima, ulaznice za lokalitete, all inclusive u Varaderu

PROGRAM PUTOVANJA:

1.dan:  ZAGREB – ISTANBUL – HAVANA

Sastanak putnika s pratiteljem u zračnoj luci u Zagrebu dva sata prije polijetanja zrakoplova avio kompanije Turkish airlines. Polijetanje zrakoplova na liniji TK1056 prema Istanbulu u 19.55 sati s dolaskom u 00.15 sati.

2.dan: HAVANA

Nastavak leta TK183 prema Havani u 01.55 sati. Dolazak u Havanu u 07.15 sati prema lokalnom vremenu. Doček lokalnog vodiča koji će dati informacije o Havani iz prve ruke. Kao glavni i najnaseljeniji grad službeno je sjedište nadređenih državnih tijela i kubanske vlade, većine nacionalnih tvrtki i udruga. Njegov povijesni centar, koji je UNESCO proglasio svjetskom baštinom 1982. godine, danas je jedan od najbolje sačuvanih arhitektonskih kompleksa u Latinskoj Americi. Slijedi vožnja kroz modernu Havanu, kvartove Miramar i Vedado do groblja i Trga Revolucije uz zaustavljanje za fotografiranje. Zatim panoramski razgled narodnog kazališta, Sveučilišta i hotela National u kojem je često boravila svjetska elita, sve do poznatog šetališta Malecon… Ručak u restoranu. Nastavak vožnje i panoramskog razgleda prema staroj Havani gdje se nalaze muzej Prado i sjedište vlade El Capitolio: zgrada izgrađena 1929. godine prema nacrtima arhitekta Eugenija Raynierija Piedra, a prema narudžbi kubanskog predsjednika Gerarda Machada proglašena je nacionalnim spomenikom, pa bivša predsjednička palača, Parque central,…. Vožnja do hotela. Smještaj i noćenje.

3. dan: HAVANA – PINAR DEL RIO – VINALES – HAVANA

Doručak u hotelu. Odlazak na izlet prema Pinar del Riu, pokrajini na zapadnom dijelu Kube, poznatoj po tradicionalnom uzgoju jednog od najkvalitetnijih duhana na svijetu. Zaustavljanje u Las Barrigonas koji se nalazi na 120 km od Havane otkud se pruža prekrasan pogled na Siera del Rosario i njegova ruralna područja. U dolini Viñales posjet tvornici cigara, gdje ćete saznati nešto više o plantažama duhana, te njegovom putu do gotovih cigara. Zaustavljanje na Horizontes los Jazmines vidikovcu s pogledom na neobične zaobljene planine mogote, bogate bujnom vegetacijom. Slijedi posjet Muralu pretpovijesti, 12m visokoj slici na stijeni naslikanoj 1961. godine nakon 4 godine rada 18 umjetnika. Ručak u lokalnom restoranu. Nakon ručka vožnja čamcem kroz vapnenačku špilju Indio kroz koju teče podzemna rijeka. Povratak u hotel, noćenje.

4.dan: HAVANA – CIENFUEGOS – TRINIDAD

Doručak i odjava iz hotela. Vožnja do Cienfuegosa uz pauze za odmor. Prekrasan je grad smješten na južnoj obali Kube. Odlikuje se prekrasnom uvalom, vrlo dobro očuvanim građevinama kao što su Palacio de Valle i poznato kazalište Tomás Terry koje se smatra lokalitetom velike povijesne i arhitektonske vrijednosti i simbolom kulturnog identiteta južnog dijela otoka. Integrirana je u trilogiju najznačajnijih kubanskih kazališta XIX. stoljeća uz “La Caridad” u Santa Clari i “Sauto” u Matanzasu.

Simbolom bisera juga i zaštitnim znakom Cienfuegosa smatra se  Palacio de Valle, palača doline građena od 1913. do 1917. godine u neogotičkom stilu. Razgled glavnog gradskog parka Central Park kroz Slavoluk nezavisnosti (jedini na Kubi), ispred kojeg se nalazi spomenik Jose Martiju. Poslije razgleda i šetnje odlazak na ručak u lokalni restoran. U večernjim satima, dolazak u Trinidad. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

5. dan: TRINIDAD – SANTA CLARA – VARADERO

Nakon doručka odjava i odlazak u organizirani razgled Trinidada. Trinidad je jedan od najljepših gradova na Kubi, koji je UNESCO proglasio svjetskom baštinom 1988. godine (velika kolonijalna arhitektonska baština XVIII. i XIX. stoljeća). Uske popločane ulice, dragocjene restaurirane zgrade, veličanstvene crkve i fantastična dvorišta u tipičnoj kolonijalnoj atmosferi sami pričaju svoju povijest. Razgled povijesne jezgre, Plaza Mayor, Crkva Presvetog Trojstva (Santisima Trinidad). Slijedi odlazak u Santa Claru, i posjet Che Guevara kompleksu spomenika, mauzoleja i muzeja. Ručak u lokalnom restoranu. U večernjim satima predviđen je dolazak u Varadero, smještaj u hotel. Uslugu all inclusive koju imate u hotelu možete koristiti od prijave.  Smještaj i noćenje.

6. – 7. dan: VARADERO – odmor u hotelu

Kubanske plaže na ovom dijelu duge su i do dvadeset kilometara, bijeli pijesak na obali oceana, plavo nebo i palme prizor su karipskog sna u kojem ćete boraviti u hotelu s all inclusive uslugom i odmoriti nakon ovog zanimljivog putovanja. Na licu mjesta mogući dodatni fakultativni izleti. Noćenje.

8.dan: VARADERO – HAVANA

Nakon doručka, odjava iz hotela te transfer prema Havani. Po dolasku slijedi pješački razgled starog dijela Havane koji je pod zaštitom UNESCO-a, šetnja preko četiri slavna trga: Plaza de la Catedral, Plaza de Armas, Plaza San Francisco de Asis i Plaza Vieja na kojima se miješa tradicionalni kubanski život sa turističkim atrakcijama ovog veličanstvenog grada koji oduvijek inspirira sve prolaznike. Ručak u lokalnom restoranu, nakon kojega slijedi odlazak u Muzej ruma i zdravica. Razgled završava jednosatnom vožnjom u slavnim kubanskim old timerima. Smještaj u hotel. Noćenje.

9.dan: HAVANA – ISTANBUL

Doručak. Rana odjava, te transfer prema zračnoj luci. Prijava na let TK183 prema Istanbulu koji je predviđen za 08.40 sati.

10.dan: ISTANBUL  – ZAGREB

Dolazak u Istanbul u 09.30 sati po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja prema Zagrebu na liniji TK1055 u 18.40 sati s dolaskom u Zagreb u 19.00 sati.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U 1/2 SOBI:

Cijena po osobi u 1/2 sobi Cijena za 1/1 sobu
FM cijena* Redovna cijena FM cijena* Redovna cijena
1995 eur 2070 eur 2285 eur 2360 eur

* First minute cijene su važeće do popunjenja određenog broja mjesta.

Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu (450 eur, promjenjivo do puta).

Treći ležaj: za odrasle nema popusta, za djecu do 12g. na upit

Cijena se temelji na min. 20 uplaćenih aranžmana i obuhvaća kako slijedi: zrakoplovnu kartu s uključenim pristojbama Zagreb-Istanbul-Havana-Istanbul-Zagreb (uklj. 1 kom ručne prtljage do 8 kg + 2 kom. prtljage max 23 kg), 3 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama u hotelu 4* u Havani i 1 polupansion u hotelu 4* u Trinidadu te all inclusive u hotelu 5* u Varaderu, 5 ručka s jednim pićem u lokalnim restoranima prema programu, sve transfere, razglede i izlete prema programu, ulaznice za lokalitete koji se posjećuju, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku iz Zagreba, organizaciju putovanja i jamčevinu.

Cijena aranžmana ne uključuje: turističku kartu (vizu) za Kubu za hrvatske državljane 60 eur (kopiju putovnice dostaviti agenciji, mora biti važeća minimalno 6 mjeseci od datuma izlaska iz Kube), osobne troškove, obavezno putno zdravstveno osiguranje (pri ulasku u zemlju mogu Vas zatražiti isto) napojnice 40 eur (obavezna doplata na licu mjesta) te sve što nije navedeno pod cijena uključuje.

Važne napomene:

Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Kube i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja te može biti niža od europskih standarda.

Organizator putovanja ima pravo na izmjenu redoslijeda programa putovanja, ukoliko okolnosti zahtijevaju.

Informativni red letenja:

TK1056  03NOV  ZAGIST   1955 0015*

TK 183   04NOV  ISTHAV   0155 0715

TK 183   11NOV  HAVIST   0840 0930*

TK1055  12NOV  ISTZAG   1840 1900

KORISNE INFORMACIJE:

Vremenska razlika: -6/-7 sati
Novčana jedinica: kubanski pesos (CUC), 1 CUC = 6,97 kn, 1 CUC = 0,92 eur
Kupovina: kubanske cigare i kubanski rum, zlatni i srebrni nakit, ručno izrađeni predmeti od drva, slame, papira mache, morskih školjki, terakote i stakla. Postoje također i medicinski proizvodi koji se ne mogu kupiti nigdje drugdje na svijetu.
Odjeća i obuća: zbog tople i vlažne klime tijekom cijele godine najidealnija je lagana pamučna odjeća – kratke hlače i lagane majice. Od obuće najbolje je ponijeti ugodne sandale ili lagane cipele. U zimskim mjesecima (od prosinca do travnja) bit će vam potrebna jakna ili lagani džemper jer su večeri svježije i prohladne. Budući da su zatvoreni prostori (hoteli, restorani i autobusi) klimatizirani, preporučamo da ponesete i neki topliji odjevni predmet.
Hrana i piće: kubanska hrana je rezultat španjolske i afričke kulinarske tradicije s dodatkom kineskih elemenata. Ajiaco je nacionalno jelo – gusta juha napravljena od korijenja i stabljike povrća s mesom (obično svinjetinom). Ostala kubanska jela su Lechon asado en pua (odojak na ražnju), tachinos, chatinos ili tostones – pečene banane, frijoles negros dormidos – kuhani crni grah, congri – mješavina riže i crnog graha, zatim mango i papaya servirani sa sirom. Nacionalno piće je rum. Bijeli rum idealan je za koktele. Najpoznatiji kokteli na Kubi su Cuba Libre, Mojito, Mulata i Daiquiri. Također postoji i više vrsta odličnih kubanskih piva. Piti isključivo flaširanu vodu.
Napon struje: 110V/220V (potreban je adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: potrebna je turistička karta, posredovanje agencije pri ishođenju

PLAĆANJE: 40% akontacije prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 40 dan prije puta ili u ratama.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Cijene zrakoplovnih pristojbi podložne su promjeni i važeće su na dan izdavanja zrakoplovne karte. Kod programa s charter letovima moguće su naknadne promjene vremena letova, te u tim slučajevima agencija ne preuzima odgovornost. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.  Za vaše bezbrižno putovanje preporučamo Vam uplatu putnog osiguranja.

Daleka putovanja