LJETNO OSVJEŽENJE NA SJEVERU

HELSINKI & TALLINN

4 dana / 3 noćenja, ZRAKOPLOVOM IZ ZAGREBA

TERMIN PUTOVANJA: 30.08.-02.09.2024.

VRIJEDNOST VIŠE: hotel u centru Helsinkija, lokalni vodič na hrvatskom jeziku!!

Osvježenje za kraj ljeta potražite u prijestolnici magične zemlje 1000 jezera, posjetite UNESCO-v Tallinn!!

 

FAKULTATIVNI IZLETI U TALLINN (ESTONIA) I FINSKU PRIRODU!!

PROGRAM PUTOVANJA:

DAN 1, ZAGREB – HELSINKI

Sastanak s pratiteljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb, 2 sata prije poleta zrakoplova. Prijava na let Lufthanse (LH 1731) za Muenchen u 06:20 h. Slijetanje u Muenchen u 07:25h,  nastavak putovanja letom Luhtfanse (LH 2460) za Helsinki u 08:30 h. Dolazak u 12:00 sati, kraća vožnja autobusom do lokalnog restorana gdje preporučujemo odmor i okrjepu laganim ručkom kušajući jela međunarodne i finske kuhinje. Nakon stanke, siti i odmorni krećemo u razgled Helsinkija autobusom i pješice, u pratnji lokalnog vodiča na hrvatskom jeziku. U trosatnom razgledu grada vidjet ćete, između ostalog, Senatski trg, helsinšku tržnicu, park Esplanade, glavnu helsinšku prometnicu Mannerheimintie na kojoj su mnogobrojne značajne državne institucije, helsinški glavni kolodvor, Olimpijski stadion, obnovljen Sibeliusov spomenik, „morski“ Helsinki… Nakon razgleda grada odlazak u hotel, smještaj u sobe. Slobodna večer u centru grada, noćenje.

DAN 2, HELSINKI – fakultativni izlet brodom u TALLINN (Estonia)

Doručak. Prepručujemo cjelodnevni fakultativni izlet u Tallinn, estonsku prijestolnicu. Transfer autobusom do luke Helsinki, od kud kreće dvosatno krstarenje Baltičkim morem, točnije Finskim zaljevom. Iskrcaj u tallinškoj luci u prijepodnevnim satima. Slijedi dvosatna šetnja, uz razgled grada s lokalnim vodičem (osigurano prevođenje na hrvatski jezik). Tallinn je lijep hanzeatski grad, koji je tijekom povijesti uspio sačuvati veliki dio svojih građevina i srednjovjekovni karakter. Tallinn je jedan od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih gradova u Europi, pa je s pravom upisan na UNESCO-v popis svjetske baštine. Svakako valja posjetiti stari dio, koji se sastoji od dva dijela. Gornji grad, Toompea, na kojem se nalaze značajne estonske institucije poput parlamenta, sjedišta vlade te dvije glavne estonske crkve – luteranska prvostolnica te pravoslavna katedrala Aleksandra Nevskog. S brda Toompea pruža se lijep pogled na donji grad s brojnim tornjevima. Osim po tornjevima, donji grad poznat je po svojim uskim idiličnim srednjovjekovnim uličicama i mnogim ukusno uređenim kafićima. U donjem gradu se nalazi i najpoznatiji tallinnški trg, Trg gradske vijećnice (Raekoja plats) s pripadajućim tornjem a u blizini je i jedna od najstarijih europskih ljekarni. Suvremeni Tallinn, koji se nalazi nešto južnije od stare gradske jezgre, iznenadit će vas količinom staklenih nebodera, bogatom opremljenošću trgovina i općenito – luksuzom. Slobodno vrijeme za individualne razglede, okrjepu, shopping… U poslijepodnevnim satima polazak broda za Helsinki. Dvosatna plovidba istom rutom, dolazak u Helsinki u večernjim satima. Slobodna večer u centru grada, noćenje.

DAN 3, HELSINKI – fakultativni izlet u finsku prirodu (PRIRODOSLOVNI CENTAR HALTIA)

Doručak. Današnji dan prepručujemo provesti u fascinantnoj finskoj prirodi. Vožnja autobusom do obližnjeg prirodoslovnog centra Haltia. Centar predstavlja reprezentativan pregled cjelokupne finske prirode u svoj svojoj raznolikosti, u sva četiri godišnja doba. Haltia sadrži podatke o svim finskim nacionalnim parkovima (kojih ima čak 40). I sama zgrada centra zanimljivo je arhitektonsko djelo, svojevrsna oda finskoj prirodi i mitologiji. Da sve ne bi ostalo samo na teoriji, vidjet ćete i pravi nacionalni park s njegovim jezerom i šumama budući se prirodoslovni centar nalazi neposredno uz Nacionalni park Nuuksio. Program predviđa šetnju (1,5 km) kroz nacionalni park sa specijaliziranim vodičem (osigurano prevođenje na hrvatski jezik). Za kraj boravka u centru predviđen je ručak inspiriran finskom prirodom.  Ručak je načinjen od darova finske prirode, sve odreda svježe i biološki uzgojene domaće namirnice, suvremene recepture i zanimljivog izgleda učinit će vaš posjet finskoj prirodi nezaboravnim. Nakon ručka povratak u Helsinki. Ostatak dana predviđen za osobne potrebe. Noćenje.

Za one koji eventualno ne žele realizirati izlete u Tallinn i/ili  Haltiu, Helsinki pruža i brojne dodatne sadržaje. Prema raspoloživosti i radnom vremenu, možete posjetiti crkvu Temppeliaukiokirkko, crkvu ugrađenu u stijenu. Druga zanimljiva destinacija je individualni razgled otočja Suomenlinna, gdje se može vidjeti zanimljiva morska utvrda iz 18. stoljeća, koja se zahvaljujući svojoj dobroj uščuvanosti našla na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine. Finska je poznata i po dizajnu i arhitektur, dobra prilika da se upoznate s nekim djelima finskih umjetnika (primjerice Alvar Aalto) u muzejima dizajna i/ili arhitekture. Za ljubitelje starije umjetnosti tu je državni muzej Atheneum, a za one više sklone modernoj umjetnosti svakako valja vidjeti Muzej suvremene umjetnosti Kiasma. Naravno,  tu su i mnogobrojne helsinške trgovine i ugostiteljski objekti.

DAN 4, HELSINKI – ZAGREB

Doručak, odjava iz hotela. Kraće slobodno vrijeme za osobne potrebe te polazak put helsinške zračne luke. Tijekom panoramske vožnje autobusom još jednom ćemo doživjeti vizure grada i nevjerojatne prirode koja ga okružuje. Po dolasku u zračnu luku prijava na let Lufthanse (LH 849) za Frankfurt u 13:25 h. Slijetanje u Frankfurt u 15:05, slobodno vrijeme za kupovinu, okrjepu, odmor… Nastavak putovanja letom Lufthanse (LH 404) za Zagreb u 22:10 h. Slijetanje u Zračnu luku Zagreb u 23:35 h., završetak programa.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U 1/2 SOBI:

30.08.-02.09.24. CIJENA PO OSOBI U 1/2 SOBI CIJENA PO OSOBI U 1/1 SOBI
FM CIJENA 890 € 1.070 €
REDOVNA CIJENA 930 € 1.110 €

 

Minimalan broj putnika: 20

CIJENA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb-Helsinki-Zagreb, 3 noćenja s doručkom u centralno lociranom hotelu s 3* u Helsinkiju, boravišnu pristojbu, transfer autobusom zračna luka-hotel-zračna luka, razgled Helsinkija u pratnji stručnog lokalnog vodiča na hrvatskom jeziku, pratitelja grupe cijelim tijekom putovanja, jamčevno osiguranje i troškove organizacije putovanja.

CIJENA NE UKLJUČUJE:  dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom putovanja, troškove osobne prirode, ulaznice za objekte koji se eventualno posjećuju, putno osiguranje (preporučujemo!!)

POPUSTI:

  • Treća osoba (neovisno o dobi) u trokrevetnoj sobi ostvaruje popust od 50,00 €. Popust se odnosi na krevet standardnih dimenzija.

NAPOMENE: 

  • FIRST MINUTE cijene važeće su do popunjenja određenog broja mjesta
  • Pristojbe u zračnim lukama uključene su u cijenu i trenutno iznose 155 €. Iznos je promjenjiv do polaska.
  • Zrakoplovna karta uključena u cijenu putovanja podrazumijeva ekonomsku klasu, uključuje 1 komad ručne i 1 komad prtljage do 23 kg.
  • Republika Finska nema službenu kategorizaciju hotela. Kategorija hotela navedena u stavci „cijena uključuje“ temeljena je na procjeni organizatora putovanja i vodećih svjetskih platformi za rezervaciju smještaja.

FAKULTATIVNE DOPLATE (PREPORUČUJEMO!!):

(obavezna rezervacija prilikom prijave, plaćanje u gotovini na licu mjesta. Minimum 15 prijavljenih osoba, bez popusta za djecu)

  • RUČAK PRVI DAN PUTOVANJA: 15,00 €

(preporučujemo zbog značajno niže cijene u odnosu na centar Helsinkija. Ručak u samoposlužnom restoranu uključuje juhu, glavno jelo, salatu, kruh, bezalkoholno piće i čaj ili kavu. Na blagajni restorana moguće ostvariti popust za djecu)

  • CJELODNEVNI IZLET BRODOM U TALLINN, Estonia: 165,00 €

(uključuje prijevoz autobusom do/od luke Helsinki, povratnu brodsku kartu za Tallinn, usluge lokalnog vodiča s uključenim prevođenjem s estonskog na hrvatski jezik, razglede prema programu)

  • IZLET FINSKU PRIRODU, centar Haltia: 145,00 €

(uključuje prijevoz autobusom do/od centra Haltia, ulaznicu za centar, usluge lokalnog vodiča s uključenim prevođenjem s finskog na hrvatski jezik, razglede i predavanja prema programu, ručak)

RED LETENJA, PRIJEVOZNIK LUFTHANSA*:

LH 1731 30AUG ZAG MUC 06:20 07:25

LH 2460 30AUG MUC HEL 08:30 12:00

LH   849 02SEP HEL FRA 13:25 15:05

LH 1404 02SEP FRA ZAG 22:10 23:35

* zrakoplovna kompanija zadržava pravo promjene reda letenja. U tom slučaju Agencija zadržava pravo korekcije programa putovanja.

HOTEL PREDVIĐEN ZA OVO PUTOVANJE: Hotel Arthur – https://www.hotelarthur.fi/en/

REPUBLIKA FINSKA, KORISNE INFORMACIJE:

Službeni naziv zemlje: Republika Finska

Glavni grad: Helsinki (ca. 560.000 stanovnika, šire područje grada ca. 1.200.000)

Površina: 338.455 km²

Broj stanovnika: 5.520.535 (podatci iz 2019.g.)

Službeni jezici:  finski, švedski

Sastav stanovništva: finci 93%, šveđani 6%, ostali 1% (uključujući pripadnike Saami naroda)

Vjera: većinski evangeličko-luteranska, pravoslavna

Vremenska zona: EET (+1 sat u odnosu na Hrvatsku)

Valuta: EUR

Električni napon: 220 V i 50 Hz

Voda: slobodna konzumacija iz komunalnih vodovoda

Pozivni broj zemlje: +358

Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, primjenjuju se pravila „upotrebe mobilnog telefona u EU“, kolokvijalno „roaming kao kod kuće“. Preporučujemo detaljno informiranje kod Vašeg mobilnog operatera u Hrvatskoj

Viza: nije potrebna za državljane Republike Hrvatske.

Putna isprava: za hrvatske državljane osobna iskaznica ili putovnica. Mogućnost putovanja s osobnom iskaznicom odnosi se i na izlet u Tallinn, Estonia!!

PLAĆANJE: 40% akontacije prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 29 dana prije puta ili u ratama.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

Molimo da se o rizičnosti putovanja te eventualnim preporukama, upozorenjima i mjerama vezanim uz pandemiju koronavirusa COVID-19. u pojedinim zemljama informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske – http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Cijene zrakoplovnih pristojbi podložne su promjeni i važeće su na dan izdavanja zrakoplovne karte. Kod programa s charter letovima moguće su naknadne promjene vremena letova, te u tim slučajevima agencija ne preuzima odgovornost. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.  Za vaše bezbrižno putovanje preporučamo Vam uplatu putnog osiguranja.

Europska putovanjaZrakoplovom