DOLOMITI SORAPIS

Polazak: 11.07.-14.07., 12.09.-15.09.2024.

Planinska bajka Dolomita: oduševite se jednim od najljepših jezera Dolomita – jezerom Sorapis, planinskim vrhuncima i prepoznatiljivim simbolom Dolomita – 5 Torri, usponom na Mt. Lagazuoi, posjetite Marmoladu – kraljicu Dolomita i oduševite se pogledom sa 3265m/nv, sa vrha Punta Rocca… U cijenu uključen polupansion i korištenje wellnessa u hotelu!

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN: ZAGREB – 5 TORRI

Okupljanje grupe u 04.00 h na Autobusnom kolodvoru Zagreb (peroni 502-506). Nakon upoznavanja sa pratiteljem putovanja, polazak 04.15h prema Italiji. Vožnja kroz Hrvatsku (mogućnost polaska iz Karlovca i sa Vrata Jadrana), Sloveniju i Italiju, uz usputna zaustavljanja prema potrebi grupe, sve do našeg prvog odredišta – 5 TORRI. Vožnja do Bai de Dones, gdje ćemo izaći iz autobusa, te sedežnicama doći do RifugioScoiatolli. Nevjerojatna igra prirode ostavila je svoj trag u vidu pet ogromnih kamenih gromada različitih oblika i visina, po kojima su CinqueTorri i dobili svoje ime. Riječ je o veoma atraktivnoj destinaciji, kako za planinare, tako isto za alpiniste. Po dolasku na RifugioScoiatolli, odlazak u obilazak kružne staze koja je tematska staza, posvećena Prvom svjetskom ratu. Ovaj muzej na otvorenom prostoru obnovljen je i dizajniran kako bi posjetiteljima dao konkretnu viziju života u to doba. Obilazeći stazu, imati ćete priliku vidjeti izgrađene rovove, kaverne, replike vojnika odjevenih u uniformu iz 1. sv. rata, tu je originalno oružje – topovi, puške granate. Po povratku u RifugioScoiatolli (2255 m/nv), zajednički odlazak do doma Averau. Od doma Averau (2413 m/nv), sve do doma Nuvolau (2574 m/nv) vodi strmi greben, na čijem vrhu se  nalazi se dom koji je sagrađen 1883. godine i jedan je od najstarijih domova u Dolomitima. Mogućnost odlaska s vodičem do doma Nuvolau, a ukoliko biste radije ostali u domu Averau – slobodno vrijeme na ručak i za kavu. Povratak do RifugioScoiatolli i odlazak na sedežnicu. Okupljanje grupe i odlazak prema hotelu. Večera. Noćenje.
VAŽNO: kružna staza 5 Torri je duga cca 2,5 km, ukupne visinske razlike 120 m.

2. DAN: LAGO SORAPIS

Doručak. Današnji dan je predviđen za planinarenje do LAGO DI SORAPIS, prema mišljenju mnogih najljepšeg jezera Dolomita, smještenom na 1925 m/nv. Do jezera nije moguće doći automobilom, već samo planinarenjem. Njegovoj mističnosti zasigurno doprinosi i zanimljiva legenda o kralju Sorapisu i njegovoj kćeri Misurini, koja je od oca tražila na poklon začarano vilinsko ogledalo, međutim vila je od kralja tražila da se pretvori zauzvrat u planinu. Misurina je ukrala željeno ogledalo, a kralj se pretvorio u planinu Sorapis. Shvativši koliko je bila sebična plakala je dok njezine suze nisu natopile podnožje planine i formirale ovo jedinstveno jezero, koje se smjestilo u podnožju planine Sorapis (3205 m/nv). Krenuti ćemo stazom, koja će nas u početku voditi kroz šumski dio, a na pojedinim mjestima izlaziti na odronuto kamenje niz koje teče voda. Uskoro dolazimo i do najzahtjevnijeg dijela staze koji se sastoji od sajli i metalnih stepenica koje su postavljene kako bi olakšale pristup. NAPOMENA: posebnu pozornost treba posvetiti vodi koja se slijeva te čini teren skliskim; ta dionica je osigurana sajlom za koju se možete držati rukom dok prolazite, potreban je oprez!Dolazimo do doma RifugioVandelli, koji se smjestio na 1928 m/nv, s kojeg se pruža predivni pogled na Misurinu. No, samo jezero se nalazi nekoliko metara hoda dalje od jezera. Slobodno vrijeme za ručak, fotografiranje i uživanje u ljepoti jezera. Okupljanje grupe i povratak istom stazom. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.
VAŽNO: riječ je o jednoj od najpopularnijih staza u Dolomitima sa velikim broj posjetitelja, što zahtjeva dodatni oprez na planinarskoj stazi. Dužina staze iznosi 10.5 km, visinska razlika iznosi uspona iznosi 119 m, staza je kondicijski umjereno zahtjevna, i tehnički je zahtjevna (povremena upotreba ruku)Staza nije prikladna za posjetitelje koji se boje visina(na pojedinim mjestima je uža staza, a uz stazu se nalaze provalije).

3. DAN:  MT. LAGAZUOI

Doručak. Okupljanje i kratka vožnja do prijevoja Falzarego, koji se nalazi na 2.117 m/nv, što je ujedno i početna (i završna) točka našeg današnjeg uspona. Danas ćemo ”osvojiti” veličanstveni Mt. Lagazuoi, koji se nalazi na 2.778 m/nv . Uspon ovom stazom kratko će nas vratiti u povijest odnosno u središte ratnih zbivanja za vrijeme Prvog svjetskog rata između zaraćenih strana Austro-Ugarske i Italije, koji se vodio visoko u planinama. Zaraćene strane intenzivno izgrađuju osigurane putove  – ferrate, kopaju rovove, bunkere i tunele, kako bi na taj način osigurali dopremu opreme i zauzeli strateške položaje. Krenuti ćemo stazom (via normale) br. 402 koja će nas odvesti do prijevoja – ForcellaTravenanzes i dalje nastaviti stazom br. 401, sve do RifugioLagazuoi (2752 m) i gornje postaje žičare. Na samom vrhu se nalazi  veliki drveni križ – raspelo, koji je postavljen u znak sjećanja na sve poginule na ovoj planini, od 1915. do 1918. godine. Sa vrha se pruža nezaboravan pogled i za sunčanog vremena se vide Tofane, Antelao, Marmolada, grupe Odle, Fanse, Sella… Slobodno vrijeme za ručak i fotografiranje. Okupljanje grupe i povratak istom stazom prema prijevoju PassoFalzarego. Vožnja do hotela. Večera. Noćenje.
VAŽNO: uspon je stazom ”via normale”, visinska razlika uspona iznosi 661 m. Staza je duga cca 10,5 km u oba smjera, tehnički nije zahtjevna, međutim zahtjeva dobru kondiciju. Postoji mogućnost odlaska gondolom na Mt. Lagazoui, uz doplatu na licu mjesta.

4. DAN:MARMOLADA – ZAGREB

Doručak. Odjava iz hotela. Odlazak prema ROCCA PIETORE, slikovitom naselju koje se smjestilo u podnožju MARMOLADE – ”KRALJICE DOLOMITA”. Marmolada je naziv za skupinu vrhova koji se pružaju od zapada prema istoku, s najvišim vrhom Dolomita – Punta Penia (3343 m/nv). Osim Punta Penia, na ovom području se nalazi još nekoliko značajnijih vrhova koji se ponosno izdižu iznad 3000 m: Punta Rocca (3309 m/nv), Punta Ombretta (3247 m/nv), Monte Serauta (3069 m/nv) i PizzoSerauta (3035 m/nv). Marmolada je podjednako posjećena tokom cijele godine: za vrijeme zimskim mjeseci je raj za sve ljubitelje zimskih sportova, dok za vrijeme ljetnih mjeseci njezine vrhove osvajaju planinari i alpinisti iz cijeloga svijeta. Sjeverna strana Marmolade je vječno prekrivena ledom tako da je jedini glečer u Dolomitima. Inače, prvi uspon na sjevernu stranu Marmolade, bio je davne 1864. godine (Paul Grohmann, austrijski planinar i pisac); dok je južna strana ”osvojena” 1901. godine (BeatriceTomasson, MicheleBettega i BartoloZagonel). Marmolada je ujedno bila poprište brojnih bitki između Austro-Ugarske i Italije za vrijeme Prvog svjetskog rata, tako da je danas i dom najvišeg muzeja u Europi, u spomen na brojne vojnike koji su izgubili svoj život. Odlazak žičarom sa MalgaCiapèla (1450 m/nv), prvo do druge postaje, Serauta (2950 m/nv) gdje ćemo posjetiti Muzej Grande Guerra, a potom se vratiti u žičaru i nastaviti ”uspon” sve do najvišeg vrha Punta Penia (3343 m/nv). Kraće slobodno vrijeme za fotografiranje i  uživanje u spektakularnom pogledu na ostale vrhove Dolomita. Povratak žičarom do MalgaCiapèla. Okupljanje grupe i odlazak autobusom prema mjestu polaska.Slijedi ugodna Italijom, Slovenijom, Hrvatskom uz kraća usputna zaustavljanja prema potrebi grupe. Dolazak na mjesto polaska je predviđen u večernjim satima.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U 1/2 SOBI:

DATUM:  11.07.-14.07., 12.09.-15.09.2024.  

CIJENA PO OSOBI: 470,00 €

Za rezervaciju je potrebno izvršiti plaćanje akontacije u iznosu 50,00 € po osobi , dok se ostatak plaća do 14 dana prije polaska na putovanje.

CIJENA UKLJUČUJE: prijevoz turističkim autobusom visoke turističke kategorije, trošak peronizacije AK Zagreb, noćenje u dvokrevetnim sobama u hotelu 3* na osnovi polupansiona (doručak-večera), troškove ulaska autobusa na sva zaštićena područja, licenciranog voditelja putovanja (2 voditelja po grupi), sve razglede prema programu te troškove jamčevine, organizacije, prodaje i realizacije, PDV

CIJENA NE UKLJUČUJE: fakultativne sadržaje, boravišnu pristojbu, troškove osobnih narudžbi, sve ne navedene troškove, skretanje s rute, policu od otkaza putovanja (13,16 € / osoba), doplatu za lokalnog vodiča, sve navedeno pod ”obvezna doplata”, policu od nezgode + putno osiguranje, doplatu za jednokrevetnu sobu

OBAVEZNA DOPLATA (cijene iz 2023.godine, čim budu objavljene cijene za ljetnu sezonu 2024., objaviti ćemo iste):

– boravišna pristojba: 2,00 € / osoba / noć
– doplata za žičaru Marmolada: 29,00 € / osoba
– doplata za sedežnicu 5Torri: 17,00 € / osoba
– doplata za lokalnog vodiča (jezero Sorapis): 10,00 € / osoba

DOPLATA ZA JEDNOKREVETNU SOBU  (3 noćenja) : 72,00 €

VAŽNA UPUTA ZA IZLET (MOLIMO PROČITATI):

– udobna sportska odjeća,
– udobna i kvalitetna planinarska obuća (gojzerice ili čvrste i kvalitetne trail tenisice koje su pogodne za planinarenje),
– dovoljna količina vode + obrok (sendvič, energetske pločice,…).
– VAŽNO: zbog specifičnog terena (šumovito, neravno i sklisko na pojedinim dijelovima), ovaj izlet nije primjeren za osobe koje slabije hodaju i za osobe sa smanjenom pokretljivošću
– PREPORUKA: putno zdravstveno osiguranje + osiguranje od posljedica nesretnog slučaja (13,80 € / osoba – rekreativno bavljenje sportom)
– Uplatom izleta potvrđujete da ste pročitali program, posebne napomene i da ispunjavate zdravstvene, fizičke i tehničke preduvjete za sigurno sudjelovanje

INFORMACIJE:

– Rezervaciju izleta je potrebno potvrditi uplatom akontacije. Rezervacije zaprimamo pisanim putem (mailom) ili osobnim dolaskom u poslovnicu agencije.
– Sjedala u autobusu se popunjavaju prema redoslijedu prodaje.
– Realizacija putovanja ne ovisi o promjeni vremena te se putovanje ne otkazuje u slučaju promjenjivih i kišnih vremenskih uvjeta!
– Za otkaze izleta (što uključuje zamjenu datuma odlaska ili zamjenu za drugi izlet) zbog promjene vremenske prognoze ili iz razloga što ju netko ne smatra idealnom za odlazak izlet primjenjuju se otkazni rokovi.
– U slučaju da netko od putnika nije u mogućnosti putovati, može putovati druga osoba samo je potrebno u agenciju pisanim putem (mailom) dostaviti navedene promjene.
– Završne informacije o polasku se šalju pisanim putem (mailom), do 48h prije polaska na izlet.
– Garantiramo povrat uplaćenih sredstava u punom iznosu u roku 1 radnog dana od otkaza putovanja od strane agencije.
– Za otkaze putovanja od strane putnika vrijede otkazni rokovi navedeni u Uvjetima putovanja, te Vas ljubazno molimo da iste pročitate! Kotizacija se ne vraća u slučaju bolesti niti se prebacuje na drugi izlet zbog izvršenih obveza prema prijevozniku. Savjetujemo uplatu osiguranja od otkaza putovanja.

MINIMALAN BROJ PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 32
MAKSIMALNI BROJ PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 42

** preporuka putno osiguranje!

NAPOMENE:

– Za otkaze putovanja od strane putnika vrijede otkazni rokovi navedeni u Uvjetima putovanja, te Vas ljubazno molimo da iste pročitate! Ukoliko želite uplatiti policu Osiguranja od otkaza (u tom slučaju ostvarujete pravo na povrat), molimo da nas kontaktirate!
– Turistička agencija prilikom organizacije i realizacije putovanja poštuje pravila i propise ”Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu” kojim je između ostalog definirano vremensko zaustavljanje na odmorištima, dnevni odmor vozača, kao i maksimalno zauzeće autobusa u danu te Vas molimo na razumijevanje i suradnju!
– Sukladno članku 14. odluke o uređenju prometa (Službeni glasnik Grada Zagreba 21/14) na stajalištima javnog prijevoza dopušteno je stajanje samo autobusima trgovačkog društva kojemu je Grad povjerio obavljanje poslova javnog prijevoza putnika.
– Završna obavijest o putovanju se šalje 48 sati prije polaska na put (broju sjedala, imenu i kontaktu voditelja putovanja).
– Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili za osobe koje zahtijevaju korištenje WC u autobusu.
– Agencija ne odgovara za izgubljene, oštećene ili otuđene osobne stvari putnika / ostavljene u prijevoznom sredstvu / destinaciji

Upute i Opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Kupnjom putovanja prihvaćate navedene uvjete, stoga Vas molimo da ih pozorno pročitate.. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, http://www.mvep.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji države u koju se putuje. Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda provedbe programa.

AutobusomEuropska putovanja