BORDEAUX

Svjetska prijestolnica vina

Zrakoplovom iz Zagreba

 

GRUPNI POLASCI:

30.05. – 03.06.2024.

12.10. – 16.10.2024.

5 dana/4 noćenja

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan:  ZAGREB – MÜNCHEN – BORDEAUX

Sastanak putnika s voditeljem putovanja u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let za München u 13:30 sati na liniji LH1727 (Lufthansa). Po dolasku u München u 14.40 sati, nastavak leta za Bordeaux u 15.45 sati na liniji LH2258 (Lufthansa). Dolazak u Bordeaux predviđen je u 18.00 sati. Po dolasku organizirani transfer do hotela. Prijava i smještaj u hotel. Nakon kraćeg odmora u hotelu odlazak pješice ili javnim prijevozom u pratnji voditelja putovanja na kraći orijentacijski razgled te upoznavanje s gradom. Slobodno vrijeme za večeru u nekom od odličnih restorana u centru grada. Povratak u hotel po želji s voditeljem putovanja ili u vlastitom aranžmanu. Noćenje.

*Napomena: Na polasku 12.10.2024. let za Bordeaux je preko Amsterdama. Točne satnice navedene su niže u programu.

2. dan: BORDEAUX

Doručak u hotelu, a potom odlazimo pješice u razgled gradskog središta s voditeljem putovanja. Povijesna jezgra Bordeauxa upisana je na UNESCO popis svjetske kulturne baštine, a mi ćemo posjetiti neke od najznačajnijih građevina i lokaliteta u gradu: Pont de Pierre, most koji povezuje dvije obale rijeke Garonne koja presijeca Bordeaux – Port de Bourgogne – Bazilika sv.Mihaela, građena između 14. i 16. stoljeća koja se nalazi u srcu jedne od najstarijih četvrti Bordeauxa, Grosse Cloche ili veliki sat, jedan od najupečatljivijih ostataka srednjovjekovnog Bordeauxa – Muzej Akvitanije (razgled izvana) – gotička katedrala Saint-André iz 12. st. te njen samostojeći zvonik Pey Berland sa zlatnim kipom Djevice Marije na vrhu –  Palais Rohan odnosno gradska vijećnica građena od 1771. do 1784. godine. Neoklasicistička građevina s prekrasnim vrtovima te krilom u kojem se danas nalazi Muzej primijenjenih umjetnosti. Potom Rue Sainte-Catherine, glavna šetnica starog grada, ulica prepuna barova i trgovina, koja je ujedno i najstarija ulica Bordeauxa s obzirom da leži na temeljima rimske ceste – Trg Camille Jullian – Porte Cailhau, jedna od najljepših srednjovjekovnih vrata Bordeauxa – Crkva sv. Petra (Église Saint-Pierre) – Place de la Bourse, središnji gradski trg na kojem se ujedno nalazi i „Miroir d’eau“ odnosno vodeno zrcalo u koje se reflektiraju Palača burze i Nacionalni Muzej Carine, prekrasne građevine iz 18. stoljeća – Trg Parlamenta – Trg Komedije na kojem se nalazi Opéra National de Bordeaux – Grand-Théâtre, velebni gradski teatar i opera izgrađen na ruševinama nekadašnjeg rimskog foruma – Crkva Notre-Dame de Bordeaux –L’Esplanade des Quinconces i Place des Quinconces, široki otvoreni prostor u centru grada na kojem ćemo vidjeti i Spomenik Žirondincima – Aleja de Tourny gdje se uobičajeno održava Adventski sajam – Palais Gallien, ostatci galsko – rimskog amfiteatra iz 2. stoljeća – Jardin Public, otvoreni gradski botanički vrt – Bazilika Svetog Severina. U poslijepodnevnim satima predlažemo odlazak u čuveni „La Cité du Vin“, mjesto je koje je izgradila francuska Fondacija za kulturu i promociju vina kako bi posjetiteljima, stručnoj javnosti i svim zaljubljenicima u enologiju omogućila da se na jednome mjestu upoznaju sa svim vinima svijeta. Slobodna večer u gradu za uživanje u gastronomiji svjetske prijestolnice vina, što Bordeaux svakako jest. Noćenje.

3. dan: BORDEAUX – GRANDE DUNE DU PILAT – ARCACHON – CHATEAU PAPE CLEMENT – BORDEAUX

Nakon doručka u hotelu odlazak na cjelodnevni izlet autobusom po zapadnoj okolici Bordeauxa. Prvo odlazimo do Atlantskog oceana odnosno do zaljeva Arcachon gdje se nalazi istoimeni gradić u kojem se nalazi najveća pješčana dina u Europi, Grande dune du PilatOva dina se ističe impresivnim dimenzijama, dužinom od 3 kilometara, širinom od 500 metara i visinom do 120 metara te podsjeća na pustinju manjih razmjera. S  vrha dine se pruža pogled na ocean, zaljev Archchon i nepregledne šume primorskog bora – najveća šuma u Europi. Šetnja uz dijelove dine te odlazak u gradić Arcachon, popularno ljetovalište prepuno vila i pješčanih plaža. Po dolasku slijedi šetnja rivom i  plažom. Gradić je specifičan po svojim vilama u stilu švicarskih, baskijskih i engleskih građevina, maorskih i neo-gotičkih dvoraca. Zaljev je jedan od najvećih francuskih centara uzgoja kamenica pa razgled završavamo u jednom od restorana na degustaciji kamenica. Nakon kraćeg odmora slijedi vožnja do dvorca Château Pape Clément, s vinskim podrumom i vinogradom u posjedu obitelji de Goth od 1252. godine, a danas su jedni od najpoznatijih proizvođača vina na ovom području, a posebno cabernet sauvignona i merlota. Nakon kraćeg razgleda slijedi degustacija vina. U poslijepodnevnim satima povratak u Bordeaux, slobodna večer za odlazak u neki od restorana na večeru, noćenje.

4. dan: BORDEAUX – VINSKA REGIJA MÉDOC – BORDEAUX

Nakon doručka odlazimo autobusom na cjelodnevni izlet na tzv. desnu vinsku obalu Bordeauxa odnosno u Médoc. Médoc je vinorodni predio sjeverozapadno od grada Bordeauxa, na lijevoj obali Gironde pa prema Atlantiku. Naziv dolazi od starorimskog in medio aquae odnosno između voda, konkretno te vode su one od Gironde i Atlantskog oceana. Regija je također poznata po svojoj povijesnoj arhitekturi, s brojnim zamcima i vinarijama, kao i po krajoliku borovih šuma i obalnih močvara. Vinogradi Médoc podijeljeni su u nekoliko podregija, od kojih svaka ima svoje karakteristike i proizvodi različita vina. Upravo se ovdje proizvode neka od najboljih svjetskih crnih vina kao što su Château Latour, Château Lafite Rothschild, Château Mouton Rothschild, Château Margaux i dr. Mi ćemo posjetiti dvije podregije Médoca, a to su Pauillac i Margaux koje su poznate po visokokvalitetnim vinima i prestižnim dvorcima-vinarijama. Danas ćemo posjetiti dva tzv. châteauxa, i to  Château Desmirail u Margauxu i Château Lanessan u Pauillacu gdje ćemo imati i degustacije vina. Povratak u Bordeaux u poslijepodnevnim satima. Slobodna večer u gradu. Noćenje.

5. dan: BORDEAUX – SAINT-EMILION – FRANKFURT – ZAGREB

Doručak u hotelu, a potom odjava iz hotela. Napuštamo Bordeaux i odlazimo autobusom do Saint-Emiliona, predivnog srednjovjekovnog grada, u srcu pokrajine Aquitaine. Okolica Saint-Emiliona je poznata po najstarijim vinogradima u Europi, a cijelo područje je pod zaštitom je UNESCO-a od 1999. godine. Po dolasku razgled gradske jezgre koji započinje šetnjom uskim kamenim uličicama, a nastavlja se upoznavanjem grada od ranog antičkog doba, odnosno od perioda drevnih Rimljana, preko srednjovjekovnih crkava i samostana, poznate monolitne crkve uklesane u stijeni, do današnjih dana. U pratnji lokalnog vodiča obići ćemo tzv. „podzemni svijet“ Saint-Emiliona te razgledati pustinjačku nastambu redovnika Emiliona po kojem je grad i dobio ime, zatim kapelu Svetog Trojstva s njenim srednjovjekovnim freskama, katakombe te podzemnu crkvu. Nakon razgleda slijedi degustacija i mogućnost kupnje svjetski poznatih vina u Château Cadet Pontet prije odlaska prema zračnoj luci. Po dolasku u zračnu luku prijava na let i polijetanje zrakoplova za Frankfurt u 18.40 sati na liniji LH1085 (Lufthansa). Po dolasku u Frankfurt u 20.25 sati, nastavak leta za Zagreb u 21.50 sati na liniji LH1404 (Lufthansa). Dolazak u Zagreb predviđen je u 23.15 sati.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U 1/2 SOBI:

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi :

Datum putovanja: First Minute cijena* Redovna cijena
30.05. – 03.06.2024. 1.199 € 1.249 €
12.10. – 16.10.2024. 1.179 € 1.229 €

*First Minute popust 50 € za uplate do 45 dana prije polaska ili do popunjenja mjesta po first minute cijeni.

 

Doplata za jednokrevetnu sobu: 295 €

Minimalan broj putnika za realizaciju aranžmana: 20

Cijena uključuje:

– prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Bordeaux – Zagreb

– pristojbe zračnih luka

– uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg)

– smještaj u hotelu 3* u Bordeauxu na osnovu 4 noćenja s doručkom

– boravišne pristojbe

– razgledi prema programu putovanja

– izlet Grande Dune du Pilat – Arcachon – Château Pape Clément

– degustacija kamenica u Arcachonu (6 komada)

– ulaznica i degustacija vina u Château Pape Clément

– izlet u vinsku regiju Médoc

– ulaznica i degustacija vina u Château Desmirail u Margauxu i Château Lanessan u Pauillacu

– razgled Sanit-Emiliona s lokalnim vodičem

– ulaznica za „Podzemni svijet“ u Saint-Emilionu

– ulaznica i degustacija vina u Château Cadet Pontet u Saint-Emilionu

– grupni prijevozi i transferi prema programu putovanja

– voditelja putovanja na hrvatskom jeziku

– jamčevinu i troškove organizacije putovanja

 

Cijena ne uključuje:

– doplatu za jednokrevetnu sobu 295 €

– fakultativne sadržaje koji nisu uključeni u program putovanja

– troškove osobne prirode

– putna osiguranja

Informativne cijene ulaznica (plaćanje na licu mjesta):

– Ulaznica za La Cité du Vin  20 € – 25 € (cijena ovisi o tipu ulaznice)

– Ulaznica za Muzej Akvitanije (Musée d’Aquitaine) 6 €

– Ulaznica za Muzej Bordeaux 8 €

 

Popusti i doplate:

– 10% popusta za dijete do 11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe (u dvokrevetnoj sobi s pomoćnim krevetom)

– trokrevetna soba za odrasle osobe na ovom programu nije moguća

 

Predviđeni hotel u Bordeauxu:

Ibis Styles Bordeaux Centre Gare 3* ili sličan

Informativni red letenja:

30.5.2024.:

30MAY ZAGREB – MÜNCHEN                       13:30 14:4030MAY MÜNCHEN – BORDEAUX                 15:45 17:40 03JUN BORDEAUX – FRANKFURT                18:40 20:2503JUN FRANKFURT – ZAGREB                      21:50 23:15   12.10.2024.:12OCT ZAGREB – AMSTERDAM 06:25 08:2512OCT AMSTERDAM – BORDEAUX              09:25 11:05 16OCT BORDEAUX – AMSTERDAM              17:05 18:4516OCT AMSTERDAM – ZAGREB 20:45 22:35

 

Napomene:

– Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji u Francuskoj te može biti različita u odnosu na kategorizaciju u drugim zemljama

– Državljanima Republike Hrvatske za ulazak u Francusku dovoljna je važeća putovnica ili osobna iskaznica.

– Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora putovanja

– Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.

– U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

– Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja za Francusku na službenim stranicama MVEP-a.

 

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Francuskoj Republici (Pariz) nalazi se na adresi Square Thiers 7, 75116 Paris, France.

Kontakt podaci: tel. +33 1 5370 0280, e-mail. vrhpariz@mvep.hr

Konzularni odjel Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj Republici se nalazi na adresi 7, Square Thiers, 75116 Paris, France

Kontakt podaci: tel. +33 1 53 70 02 80, e-mail: conspari@mvep.hr

Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): +33 6 71 48 67 03.

KORISNE INFORMACIJE

BORDEAUX

“Biser Akvitanije” ili “uspavana ljepotica” nazivi su za Bordeaux, grad na jugozapadu Francuske. Kroz Bordeaux prolazi rijeka Garonne, a na njezinoj lijevoj obali nalazi se najveći dio grada obilježen nizinskim područjem tankog i vodopropusnog tla vrlo pogodnog za uzgoj vinove loze. I druga strana obale, više nadmorske visine, obiluje vinogradima. No zbog različite strukture tla, na lijevoj obali uglavnom se uzgaja Cabernet Sauvignon, a na desnoj Merlot. Brojke govore da se u okolnom području Bordeauxa nalazi čak oko 14 000 proizvođača vina koji godišnje proizvedu oko 700 milijuna boca vina. Među najpoznatijim i najrenomiranijim područjima s kojih potječu bordoška vina su Saint-Emilion, Pauillac, Sauternes, Pomerol…

Sam grad je relativno malen i broji oko 250.000 stanovnika, no zbog vrlo atraktivnog područja za život broj stanovnika se ubrzano povećava. Pod Bordeaux ulaze i okolna područja (okruzi), što ukupno čini oko milijun stanovnika. Atraktivnosti doprinosi i blaga oceanska klima koju karakterizira mala razlika između ljetnih i zimskih temperatura.

Francuski grad umjetnosti i povijesti

Grad Bordeaux nosi titulu francuski grad umjetnosti i povijesti. Njegov trg Esplanade des Quinconces najveći je u Europi, a na njemu se nalaze spomenici njegovim najpoznatijim stanovnicima – najznačajnijem esejistu u povijesti Michelu de Montaigneu te slavnom političkom misliocu i piscu Charlesu Louiseu de Secondart Montesquieu. Atraktivan je i Trg Chapeleta (Place du Chapelet) te Trg parlamenta (Place du Parlement). Nedavno je obnovljena desna obala rijeke Rive Droite s koje se pruža nezaboravan pogled na grad, na Veliko zvono (Grosse Cloche) te na toranj Pey Berland. Posebno je atraktivan Stari grad koji se prostire ispod Place de la Bourse i u kojem se nalaze brojni restorani vrhunske gastronomske ponude.

Gdje kupovati u Bordeauxu

Obožavatelji shoppinga u Bordeauxu mogu doći na svoje u četvrti pod nazivom Trokut koju omeđuju Place Gambetta, Grand Theatre i Place Tourny, u kojoj su smještene trgovine najrazvikanijih modnih brendova. U blizini je i Rue Sainte-Catherine, pješačka ulica dugačka 1250 metara. Odmor od shoppinga može se potražiti u čuvenom kazalištu Grand Theatre koji je nezaobilazno turističko odredište i hram kulture, ili pak šetnjom uz obalu rijeke Garonne. Bordeaux je 2012. godine dobio titulu “grada za putovanje biciklom“. Brojne biciklističke staze pružaju s jedne strane užitak razgleda grada tim prijevoznim sredstvom, a s druge strane nude stanovnicima i turistima praktične rute za obavljanje svakodnevnih obveza. Gotovo na svakom koraku mogu se pronaći punktovi za najam bicikla.

Dobra hrana uz dobra vina

Bordeaux se, osim vrhunskim vinima, može podičiti bogatom gastronomskom ponudom lokalnih i svjetskih specijaliteta. Ako uz omiljeno vino volite uživati u “konkretnom komadu mesa” preporuka je posjet restoranu Bar de Boucher (Mesarov bar) koji nudi široku lepezu mesnih specijaliteta od različitih vrsta mesa. Uz to, vinska karta je u tom restoranu iznimno bogata, a domaćini će rado dati preporuku o optimalnoj kombinaciji.

Za ljubitelje ribljih specijaliteta preporuka je maleni restoran Le Petit Commerce, smješten u samom srcu grada. Ponuda jela temelji se na dnevnom ulovu te je stoga meni promjenjiv, a često uključuje i kamenice.

Za navedeni aranžman vrijede “Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane”. Prilikom prijave potpisujete ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. | Prema zakonskim propisima pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa, pravo izmjene cijene ukoliko dođe do promjene tečaja za više od 1,5 % u odnosu na tečaj na dan izrade programa te ukoliko bi došlo do promjene cijene prijevoznika ili hotelijera. | Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda programa putovanja, ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplovom, radnim vremenima, lokalitetima koji se posjećuju i vremenskim uvjetima. Radno vrijeme pojedinih znamenitosti je različito tako da se vremenski tijek razgledavanja može mijenjati. Preporučamo uplatu putnog osiguranja. Informacije na prodajnim mjestima. | Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

Europska putovanjaZrakoplovom