AUTENTIČNI MEKSIKO – 02.11. – 14.11. 2023.

AUTENTIČNI  MEKSIKO

Upoznajte izvorni Meksiko na putovanju kroz središnji dio zemlje od Meksiko Cityja do obala Pacifika kroz šarmantne kolonijalne gradove čije su stare gradske jezgre uvrštene na UNESCO-ve popise svjetske baštine.

Slušajte najbolje mariači muzičare u Guadalajari, podneblju iz kojeg je potekla ova glazba !

Posjetite povijesne destilerije i polja agave u gradu Tequila odakle je čuveno piće tekila započelo svoj pohod u svijet !

Istražite jedinstveno čudo prirode, rezervat leptira monarha i okupajte se na pješčanim plažama čuvenog ljetovališta Puerto Vallarta !

Viva Mexico !

MEXICO CITY – CUERNAVACA – TAXCO – TEOTIHUACAN – QUERETARO – GUANAJUATO – SAN MIGUEL DE ALLENDE – GUADALAJARA – PUERTO VALLARTA – TEQUILA JALISCO – MORELIA – REZERVAT LEPTIRA MONARHA

Termin putovanja:  02.11. – 14.11. 2023.

13 dana –  zrakoplovom iz Zagreba

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan ZAGREB – ISTANBUL

Sastanak sudionika putovanja u zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu  u 18,00 sati kod šaltera središnjih informacija. Preuzimanje putnih dokumenta i osnovnih informacija od strane pratitelja putovanja te prijava na let TK 1056 s polaskom u 20,00. Slijetanje u zračnu luku u Istanbulu  u 00,10 po lokalnom vremenu te nastavak letom TK 184 u 02,15 za Meksiko City.

2. dan MEKSIKO CITY

Dolazak ujutro u 08,10. Carinske formalnosti, preuzimanje prtljage te transfer u hotel na doručak. Ubrzo ćete otkriti da ste se našli u vrevi velikog kozmopolitskog grada u kojem možete vidjeti neke od najljepših kolonijalnih građevina, velike trgove i ljupke parkove, ali i mnogobrojne sirotinjske četvrti. Povijesno središte grada UNESCO je uvrstio na popis svjetske baštine. Nakon doručka odlazak u Xochimico. Ovaj slikoviti dio grada poznat po kanalima koji su ostaci nekadašnjeg jezera s umjetnim otočićima zvanim chinampas privlači mnogobrojne turiste. Vožnja šarenim čamcima  trajineras oko sat vremena te uživanje u lijepoj prirodi i prvi susret s izvornom meksičkom glazbom uz marijači sastav koji će ploviti zajedno s vama. Nastavak razgledavanja grada u pratnji vodiča. Srce grada je Zocalo, veliki trg omeđen kolonijalnim građevinama na kojem je i jedna od najvećih i najstarijih katedrala u Americi, šetnja uz Predsjedničku palaču do Templo Mayor, arheološkog lokaliteta grada iz doba Azteka. Povratak u hotel, noćenje.

3. dan CUERNAVACA – TAXCO

Doručak. Cjelodnevni fakultativni izlet. Vožnja  prema Cuernavaci, gradu „vječnog proljeća“ veoma popularnom izletištu za stanovnike Meksiko Cityja. U gradu je kroz cijelu godinu ugodna klima, 21- 26’C što je od davnina privlačilo bogataše i aristokraciju koji su tu gradili svoje ljetnikovce, a i danas je dom mnogim bogatim građanima, posebno umirovljenicima iz SAD-a koji čine gotovo polovicu stanovništva. Najpoznatija građevina je Palača Cortes iz 16. stoljeća te katedrala u povijesnom centru iz istog razdoblja. Nakon razgledavanja i šetnje povijesnim gradskim trgovima odlazak u Taxco, živopisni gradić s građevinama iz španjolskog kolonijalnog razdoblja, veoma ukusne tradicionalne hrane i starih obrta. Ovdje su nekada bili rudnici srebra te je i danas očuvana tradicija izrade rukotvorina i nakita od srebra. Šetnja strmim, krivudavim gradskim ulicama uz stare palače i kuće obojene u bijelo s crvenom krovovima do barokne katedrale Santa Prisca. Nakon razgledavanja slobodno vrijeme za samostalno istraživanje grada i povoljnu kupnju rukotvorina od srebra.

Povratak u Meksiko City. Noćenje u hotelu.

4. dan TEOTIHUACAN – QUERETARO

Doručak. Vožnja do Teotihuacana oko 45 km od grada, najimpresivnijeg arheološkog nalazišta u Meksiku. Bio je to najveći grad Amerike u pretkolumbovskom vremenu sve dok nije napušten oko 750. godine. Do danas je neriješen misterij zašto su stanovnici napustili tako veliki i bogat grad. Razgledavanje piramida Sunca i Mjeseca, Aleje mrtvih, Quetzalcoatlovog hrama i drugih arheoloških ostataka. Odlazak u grad Querétaro (Santiago de Querétaro) glavni grad istoimene savezne države, novu zvijezdu meksičkog turizma, prekrasan kolonijalni grad bogate povijesti i spektakularne arhitekture zbog čega je središte grada uvršteno je na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Šetnja pješačkom zonom starim dijelom grada pored baroknih palača, mnogobrojnih fontana, crkava, spomenika i parkova . Grad je poznat i po mnogobrojnim samostanima, poput Convento de la Cruz koji je izrađen na mjestu aztečke piramide od ružičastog kamena bogato ukrašene unutrašnjosti freskama i muralima. Obilazak još jedne velike znamenitosti Querétara, velikog akvadukta izgrađenog početkom 18 stoljeća dužine 1280 metara kojim se  prenosila voda prikupljena iz raznih izvora do gradskih fontana, samostana i trgova. Smještaj u hotel. Noćenje.

Udaljenost hotel Mexico City – hotel Querétaro  270 km

5. dan GUANAJUATO – SAN MIGUEL DE ALLENDE

Doručak i polazak u saveznu državu Guanajuato i istoimeni glavni grad. Razvoj grada započinje u 16. stoljeću kada su u okolnim brdima pronađena bogata nalazišta srebra i otvarani rudnici te postaje jedan od najbogatijih gradova u tom razdoblju. Guanajuato je imao veliku ulogu u stjecanju neovisnosti Meksika od španjolske vladavine početkom 19.stoljeća. Staro središte grada i okolni rudnici uvršteni su na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Razgledavanje šarenih uličica povijesnog dijela grada i trgova s raskošnim crkvama i bazilikama, pročeljima starih palača i spomenika u pješačkoj zoni i pri tome ćete saznati mnogo o povijesti Meksika  Nastavak putovanja u San Miguel de Allende, omiljeni grad turistima iz cijelog svijeta i još jedan grad u centralnom dijelu zemlje čije je povijesna jezgra na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Poznat je po arhitekturi meksičkog baroka. Uske popločane ulice s kućama u nijansama žute, crvene, narančaste i smeđe terakote ugodno su mjesto za dugu šetnju i istraživanje nekadašnje raskoši koja uključuje stare crkve, samostane, javne zgrade, trgove te mnogobrojne zanatske radnje i restorane. Slobodno vrijeme nakon razgledavanja.. Noćenje u hotelu

Udaljenost hotel Querétaro  – hotel San Miguel de Allende 65 km

6. dan GUADALAJARA

Doručak. Polazak prema glasovitoj saveznoj državi Jalisco, postojbini tekile, marijači muzike i sombrera te se s pravom može reći da je tu srce onog pravog, autentičnog Meksika.

Glavni i najveći grad je Guadalajara, danas moderan i razvijen grad no sačuvanog tradicijskog duha i jedan je od najvažnijih kulturnih središta Meksika. Grad su osnovali španjolski konkvistadori u 16.stoljeću, a pravi procvat doživljava krajem 18 stoljeća kada je osnovano sveučilište i počela s radom prva tiskara. Grad je imao burnu prošlost tijekom rata za nezavisnost, jedno vrijeme bio je i sjedište vlade predsjednika Benita Juareza. Povijesna jezgra Guadalajare uključuje brojne znamenitosti poput raskošne katedrale, kazališta Degollado, crkve Expiatorio del Santísimo Sacramento u neogotičkom stilu koja se smatra jednom od najljepših u zemlji te najvećom zatvorenom tržnicom u Latinskoj Americi San Juan de Dios. Hospicio Cabanas (danas muzej)  bio je jedan od prvih bolničkih kompleksa u Americi i uvršten je na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Brojni stari trgovi, sakralni objekti, ulice s restoranima ukusne tradicionalne kuhinje, zanatske radnje i ulični svirači marijači muzike idealan su ambijent da u šetnji gradom nakon razgledavanja s vodičem osjetite duh izvornog Meksika. U večernjim satima odlazak u restoran Casa Bariachi na folklorni šou i mariači muziku ( konzumacija pića ili jela se plaća na licu mjesta ). Guadalajara se ponosi svojim glazbenicima koji njeguju najbolji, izvorni stil mariači muzike. Noćenje u hotelu.

Udaljenost hotel  San Miguel de Allende – hotel Guadalajara 390 km

7. dan PUERTO VALLARTA   

Doručak. Vožnja prema Tihom oceanu do poznatog ljetovališta Puerto Vallarta, novog Acapulca. Grad je smješten u tropskom predjelu, između planina Sierra Madre i Tihog oceana, okružen raskošnom prirodom i dugim pješčanim plažama što ga čini omiljenim ljetovalištem kako za domaće tako i za mnogobrojne turiste iz SAD-a i drugih zemalja. Puerto Vallarta pruža bogat izbor aktivnosti za svakoga, od izletničkog programa brodovima ili samo boravka  na plažama do mnogobrojnih restorana, barova  te bogatog noćnog života. Po dolasku smještaj u hotel i slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.

Udaljenost hotel Guadalajara – hotel Puerto Vallarta 330 km

8. dan PUERTO VALLARTA

Doručak i noćenje u hotelu. Slobodan dan za aktivnosti po želji.

9. dan TEQUILA JALISCO – GUADALAJARA

Doručak. Meksiko je uz ostalo čuven i po piću tekila , pa je naravno , da bismo upotpunili upoznavanje prepoznatljivih simbola zemlje potrebno posjetiti i grad Tequila oko kojeg se nalaze prostrana polja plave agave od koje se proizvodi glasovita tekila. Indijanski narodi su biljku koristili za dobivanje fermentiranog pića i prije dolaska Španjolaca. Nakon nekog vremena Španjolci su započeli s destilacijom i tako je tekila polako, ali postojano stjecala sve veću popularnost. UNESCO je uvrstio okolna polja agave i stare destilerije na listu svjetske baštine. Tequila je i dan danas glavna regija za proizvodnju tekile u Meksiku. Obilazak jedne od destilerija i upoznavanje s počecima proizvodnje, procesom prerade od polja do gotovog proizvoda i naravno, kušnja različitih sorti. Obilazak polja agave tijekom kojeg će vam iskusni uzgajivači ispričati sve o ovoj biljci,od sadnje do berbe. Slijedi razgledavanje Tequile, manjeg šarmantnog gradića šetnjom kroz povijesno središte grada popločanim ulicama uz šarena pročelja zgrada do glavnog trga. Gradski barovi znaju da su turisti došli zbog tekile pa imaju u ponudi raznovrsne ukusne koktele, a posebno su ponosni na svoje Margarite. U popodnevnim satima odlazak u Guadalajaru. Smještaj u hotel i slobodno vrijeme.

Udaljenost hotel Puerto Vallarta – hotel Guadalajara 350 km

10. dan MORELIA

Doručak i vožnja prema saveznoj državi Michoacan. Glavni grad Morelia na padinama planinskog lanca Sierra Madre Occidental još je jedan turistički biser Meksika. Staru gradsku jezgru koja uključuje preko 200 povijesnih građevina  UNESCO je uvrstio u popis svjetske baštine, a meksička vlada  nacionalnim povijesnim spomenikom. Grad je osnovan u 16. stoljeću i izvanredan je primjer urbanog planiranja jer je i danas središte otprilike isto izvornom rasporedu ulica i trgova. Građevine su različitih arhitektonskih stilova koji su bili moderni u Meksiku kroz 17. i 18. stoljeće, ali gotovo sve su izgrađene od ružičastog Cantera kamena, koji gradu daje jedinstven izgled. Srce povijesnog centra je impozantna katedrala i njeni okolni trgovi Plaza de Armas i Melchor Ocampo Plaza , Colegio Seminario (sada Državna palača), La Alhóndiga ( sada dio Palače pravde) i brojne privatne vile. Colegio de San Nicolas najstarija je viša škola u Meksiku, iz 1580 godine. Posebna atrakcija je gradski akvadukt iz davne 1549. godine kojim se dovodila pitka voda. Grad je pun zelenila i parkova, a posebno je poznat po mnogobrojnim trgovinama i zanatskim radnjama u kojima se prodaju lokalne rukotvorine i umjetnički predmeti. Nakon razgledavanja slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.

Udaljenost hotel Guadalajara – hotel Morelia 290 km

11. dan REZERVAT LEPTIRA MONARHA – MEXICO CITY 

Doručak i nastavak putovanja u ruralni planinski predio gdje se nalazi Rezervat biosfere leptira monarha. Od sredine listopada do ožujka, jedan od najspektakularnijih prirodnih fenomena na svijetu može se promatrati u šumama u središnjem Meksiku. Svake jeseni stotine milijuna leptira iz širokih područja Sjeverne Amerike vraćaju se u isto mjesto i okupljaju se na tom malom području da bi izbjegli zimu na sjeveru, bojeći šume jela u narančasto. S obzirom da se okupljaju na malom području sve više turista dolazi u ove šume kako bi promatrali ovaj fenomen, a UNESCO je rezervat uvrstio u svoj popis prirodne baštine. Za sunčanog vremena su aktivni pa je zadivljujuće promatrati let milijuna šarenih leptira oko vas, a kad je oblačno vise poput ogromnih grozdova u krošnjama stabala. Iz sela El Rosario do mjesta gdje se okupljaju dolazi se uređenom stazom u pratnji djelatnika rezervata. Polazak za Mexico City uz zaustavljanje kod monumenta Angel de la
Independencia na glavnoj prometnici grada Paseo de la Reforma. Stup s anđelom na vrhu podignut je u znak sjećanja na rat za neovisnost i danas je jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti u Mexico Cityju. Smještaj u hotel i slobodno vrijeme.

Udaljenost hotel Morelia – hotel Mexico city 330 km

12. dan  MEXICO CITY – ISTANBUL

Doručak i transfer na aerodrom. Prijava na let TK 181 s polaskom u 9,50 za Istanbul. Obroci tijekom leta

13. dan ISTANBUL – ZAGREB

Slijetanje u Istanbulu u 10,35 po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Zagreb letom TK1055 u 19,00 s dolaskom u 19,00.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U 1/2 SOBI:

CIJENA PO OSOBI 

First minute: 1.950 €  ( 14.683.50 kn )

Redovna cijena: 1.990 € ( 14.984.70 kn )

U cijenu je uključeno:

– prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi

-10 noćenja s doručkom prema programu u hotelima 4* / 3*plus

– pratitelj putovanja na hrvatskom jeziku

– lokalni vodič na engleskom ili španjolskom jeziku

– sva razgledavanja i ulaznice gdje je potrebno prema programu

– svi transferi prema programu kvalitetnim turističkim autobusom

– troškovi organizacije putovanja

U cijenu nije uključeno:

– obavezna doplata za aerodromske takse 490 € ( 3.689,70 € )

– doplata za jednokrevetnu sobu 480 € ( 3.614,40 kn )

– napojnice lokalnom osoblju ( plaćanje na licu mjesta cca 5 $ po osobi i danu )

– putna osiguranja

Fakultativni izleti

Taxco-Cuernavaca  72 €  ( 542,16 kn )

Napomena:

Od mjesta El Rosario do šuma u kojima se promatraju leptiri je uređena staza i ima 40-50 minuta hoda. Mogu se i iznajmiti konji koje vode vlasnici pa nije potrebno znanje jahanja

( cca 15 € se plaća na licu mjesta)  .

Informacije o letu:

Prijevoznik:  Turkish Airlines

Dozvoljena težina prtljage 30 kg ( uključena u cijenu ) + 1 komad do 8 kg ručne prtljage

Navedena vremena su lokalna vremena dolazaka / odlazaka

Zrakoplovna kompanija zadržava pravo promjene vremena letova

Viza:

Nije potrebna viza za Meksiko za državljane Republike Hrvatske.

Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju.

Minimalan broj putnika : 20

Važne napomene

– Kategorizacija hotela u Meksiku odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemljama u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda.
– Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.
– Molimo da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr
– Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Zbog većih udaljenosti koje se tijekom putovanja prelaze autobusom, moguća su manja odstupanja u redoslijedu pružanja usluga; agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju.
– U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

– Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) odgovoran je isključivo putnik.

Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

MEKSIKO

Službeno ime: Sjedinjene Meksičke Države
Geografski položaj: Srednja Amerika
Površina: 1.972.550 km2
Broj stanovnika: 112.322.000
Glavni grad: Ciudad de México
Jezik: španjolski
Vremenska razlika: -6-7 sati
Novčana jedinica: meksički peso MXN

Napon struje: 110V/220V (potreban je adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: nije potrebna
Mobilne mreže: T-Mobile, A1 i Telemach partneri
Pozivni broj zemlje: +52
Korisna web stranica: www.visitmexico.com

Daleka putovanja