SICILIJA VELIKA TURA

9 dana autobusom i brodom

DATUM PUTOVANJA: 12.11.-20.11.2022.

Uključene večere u hotelima, mjesni vodiči, svi izleti i dvokrevetne kabine na brodovima!

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan ZAGREB/RIJEKA – FERRARA – CHIANCIANO TERME

Polazak autobusa s Autobusnog kolodvora Zagreb, peroni 502-506 u 05:00 sati, moguć polazak iz Karlovca s benzinske crpke Petrol u 05:45 sati (okvirno vrijeme, obavezna najava prilikom rezervacije). Polazak sa Sjevernog odmorišta Vrata Jadrana u 07:30 sati. Putovanje preko Slovenije i Italije uz kraća zaustavljanja putem radi odmora. Dolazak u Ferraru, jedan od najvažnijih gradova pokrajine Emilia Romagne. Stari renesansni dio grada je upisan na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Šetnja gradskim središtem uz dvorac obitelji Este, katedralu sv. Juraja i židovsku četvrt. Nastavak puta kroz prve toskanske brežuljke Chiantija prema jugu. Smještaj u hotel u turističkom mjestu Chianciano terme u južnoj Toskani, poznatoj po izvorima termalne vode. Večera. Noćenje.

2. dan CHIANCIANO TERME – POMPEJI – NAPULJ – BROD

Doručak. Vožnja kroz lijepe krajolike juga Italije prema Pompejima – razgled starorimskog gradića koji je u ljeto 79.pr.Kr. nestao u erupciji Vezuva. Smješten na obali mora u blizini rijeke Sarno, kraj Napulja u talijanskoj pokrajini Kampaniji, te na sjecištu putova prema morskoj luci. Podignut je na vulkanskoj stijeni koja se uzdiže 30 metara iznad mora. Kako je potpuno bez izvora vode, život je bio težak, no zbog strateškog položaja koji je omogućavao kontrolu plodne nizine iza grada i morskog zaljeva ispod grada, bio je privlačna lokacija za mnoge narode. Pompeji su bili zatrpani pod slojem pepela 1600 godina prije nego što su slučajno otkriveni. Razgled Pompeja u pratnji mjesnog vodiča. Vožnja do Napulja. Panoramski razgled grada na obali zaljeva Tirenskog mora. Živahni mediteranski grad mami posjetioce starim gradom pod zaštitom Unesca, lukom s utvrdom Castel Nuovo, trgom Plebiscita s kraljevskom palačom i brojnim bogato ukrašenim crkvama.  Vožnja prema napuljskoj luci i ukrcaj na brod. Smještaj u u kabine. Odlazak  broda oko 20 sati. Plovidba uz korištenje brodskih sadržaja. Noćenje u kabinama na brodu.

3. dan BROD – PALERMO – CEFALU – RIVIERA TAORMINA

Doručak na brodu (grupni menu). Iskrcaj s broda u jutarnjim satima u luci Palerma. Sicilija – magični otok na drevnom križanju puteva od Europe prema Africi bogat je tragovima drevnih civilizacija, ostacima vulkanske aktivnosti, lijepim plažama, vinogradima, slikovitim naseljima i prekrasnom prirodom. Naše putovanje Sicilijom započinje posjetom gradu Cefalu, jednom od najljepših povijesnih gradića Sicilije, slikovito smještenom između mora i stjenovitog zaleđa uz brdo Rocca Cefalu visoko 268 m. Razgled grada uz pratnju gradskog vodiča. Biser gradića je romanička katedrala normanskog kralja Rogera II i poznata je po predivnim mozaicima bizantskih majstora i prikazu Krista i apostola. Katedrala je pod zaštitom Unesca. Na poluotoku su vidljivi ostaci saracenskog dvorca, a gradske znamenitosti uključuju i Osterio Magno, rezidenciju Rogera II, srednjevjekovne palače i stari Lavatoio Medievale, nekadašnju gradsku praonicu rublja. Ovaj nekadašnji tradicionalni ribarski gradić jedno je od najposjećenijih mjesta na otoku, i na listi najljepših mjesta Italije! Vožnja uz sjevernu obalu Sicilije blizu Messinskog tjesnaca koji razdvaja otok od kopna. Smještaj u hotel na području Riviere Taormina. Večera. Noćenje.

4. dan IZLET ETNA I TAORMINA

Doručak. Cjelodnevni izlet uz pratnju mjesnog vodiča. Vožnja autobusom do vulkana Etna – najvišeg aktivnog vulkana u Europi. Cesta nas vodi crnim krajolikom kojim je nekada prolazila užarena lava. Po dolasku na najvišu dopuštenu razinu na oko 1.800 metara, slobodno vrijeme za istraživanje okolice Silvestarskih kratera ili za kupovinu suvenira (pristup je moguć do određene visine samo u slučaju pogodnog vremena, vremenske prilike mogu utjecati na mjesta do kojih ćemo moći doći našim autobusom). Odlazak žičarom i posebnim vozilima do područja ispod samog kratera, ovisan je o vremenskim prilikama i sigurnosnim mjerama na licu mjesta. Poslije obilaska područja Etne, nastavak vožnje do slikovite Taormine, jednog od najljepših gradića Italije i stjecištu bogatih i slavnih, izgrađenog na brdu Monte Tauro s kojeg se pruža fantastičan pogled na okolicu i obalu. Razgled grada: grčko – rimsko kazalište – Piazza Vittorio Emanuele – katedrala – Corso Umberto. Taormina je gradić za uživanje, fini capuccino ili aperitiv na panoramskim terasama ili šetnju promenadom iznad mora. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel na području Riviere Taormina. Večera. Noćenje.

5. dan IZLET CATANIA I SIRACUSA

Doručak. Izlet u pratnji mjesnog vodiča. Vožnja do Siracuse, koja je bila najznačajniji  i najljepši grad u pokrajini koju su Grci prozvali Magna Grecia. Razgled grada: obilazak arheološkog parka  s brojnim znamenitostima: grčkim kazalištem, Dionizijevim uhom i rimskim amfiteatrom. Razgled se nastavlja obilaskom središta grada koji je smješten na otoku Ortiglia. Ondje se nalazi povijesna jezgra u kojoj je smještena čuvena Aretuzijina fontana – gradska vijećnica – ostaci Apolonovog hrama, najstarijeg grčkog hrama na Siciliji. Zaustavljanje u Cataniji, razgled povijesnog središta i šetnja do trga s katedralom ispred koje je simbol grada slon od lave, a ulica Via Etnea puna je dobrih prilika za kupovinu. Povratak u hotel na području Riviere Taormina. Večera. Noćenje.

6. dan RIVIERA TAORMINA – PIAZZA ARMERINA – AGRIGENTO DOLINA HRAMOVA – CEFALU

Doručak. Odlazak iz hotela na Rivieri Taormina. Nastavak puta  kroz zelenu unutrašnjost otoka do arheološkog nalazišta  Piazza Armerina. Razgled nalazišta u pratnji mjesnog vodiča: ostaci kasnoromaničke  Ville Romane del Casale, uvrštene na popis UNESCO-ve baštine, poznati su po prekrasnim podovima i veličanstvenim mozaicima koji se prostiru na 3.500m2. Vožnja do poznate Doline hramova kod Agrigenta. Dolina hramova najznačajniji je arheološki lokalitet Sicilije i jedan od najvećih kompleksa antičkih grčkih građevina izvan Grčke. Razgled nalazišta uz pratnju mjesnog vodiča: Junonin i Herkulov hram – hram Zeusa Olimpijskog – ruševine rimske grobnice – Konkordijin hram. Vožnja kroz unutrašnjost otoka prema sjevernoj obali. Smještaj u hotel na području Riviere Cefalu. Večera. Noćenje.

7. dan CEFALU – PALERMO  – MONREALE – BROD

Doručak. Odlazak iz hotela. Dolazak u Palermo. Razgled glavnog grada Sicilije uz pratnju mjesnog vodiča: : katedrala – Normanska palača – Teatro Massimo – Quattro Canti – crkva Martorana – Piazza del Commune s „fontanom srama“. Kratka vožnja do gradića Monreale, poznatom po katedrali iz 12. stoljeća, remek djelu normanske arhitekture s čuvenim mozaicima. Razgledavanje unutrašnjosti katedrale uz pratnju mjesnog vodiča. Slobodno vrijeme u gradskom središtu Palerma za osobne programe. Ukrcaj na brod u luci Palerma u večernjim satima. Smještaj u kabine. Odlazak broda oko 23 sata. Plovidba uz korištenje brodskih sadržaja. Noćenje u kabinama na brodu.

8. dan BROD – GENOVA – VOŽNJA KROZ ITALIJU

Doručak na brodu (grupni menu). Opuštanje uz plovidbu i korištenje brodskih sadržaja. Dolazak broda u luku Genove u 19 sati. Iskrcaj s broda. Vožnja kroz Italiju i Sloveniju uz kraća zaustavljanja putem radi odmora.

9. dan VOŽNJA KROZ ITALIJU – RIJEKA/ZAGREB

Nastavak putovanja vožnjom kroz Italiju  prema Sloveniji i Hrvatskoj. Dolazak u Hrvatsku u jutarnjim satima.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U 1/2 SOBI:

REDOVNA CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 5.490 kn 728,65 EUR

Minimalni broj putnika: 40

Cijena aranžmana uključuje:

 • prijevoz visokoturističkim autobusom prema programu putovanja
 • prijevoz putničkim brodom na liniji Napulj – Palermo sa smještajem u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na osnovi 1 noćenja s doručkom
 • prijevoz putničkim brodom na liniji Palermo – Genova sa smještajem u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na osnovi 1 noćenja s doručkom
 • 1 noćenje s polupansionom (doručak i večera) u hotelu 3/4* na području Riviere Cefalu
 • 3 noćenja s polupansionom (doručak i večera) u hotelu 3/4* na području Riviere Taormina
 • 1 noćenje s polupansionom (doručak i večera) u hotelu 3* u mjestu Chianciano Terme
 • turističkog voditelja tijekom putovanja
 • mjesne licencirane vodiče za razglede: Cefalu, izlet Etna i Taormina, izlet Catania i Siracusa, nalazište Piazza Armerina, Agrigento dolina hramova, Monreale i Palermo
 • jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje aranžmana

Cijena aranžmana ne uključuje:

 • Moguću doplatu za jednokrevetnu sobu (uključuje jednokrevetnu unutarnju kabinu na brodovima): 1.290 kn  171,21 EUR
 • Moguću doplatu za jednokrevetnu sobu (uključuje jednokrevetnu vanjsku kabinu na brodovima): 1.590 kn 211,03 EUR
 • Moguću doplatu za dvokrevetnu vanjsku kabinu na brodovima, po osobi: 390 kn 51,76 EUR
 • Boravišnu pristojbu koja se plaća u talijanskim hotelima na licu mjesta na recepciji  (2 – 3 EUR po osobi i danu, točna obavijest u završnom pismu)
 • Ulaznica za Pompeje  20 EUR (ulaznica i mjesni vodič) – za pratnju mjesnog vodiča potrebno je 30 putnika (doplata na licu mjesta)
 • Ulaznice za muzeje i kulturno – povijesne spomenike ( fakultativna doplata na licu mjesta, cijene ulaznica su informativne i mogu biti podložne promjeni): katedrala Cefalu 5 EUR, antičko rimsko-grčko kazalište Taormina 10 EUR, Normanska palača u Palermu s Capellom Palatinom 9,50 EUR, katedrala u Palermu  ulaznica 3 EUR (za dio katedrale u koji se plaća ulaz) + obavezne audio slušalice 3 EUR, katedrala Monreale 6 EUR, klaustar samostana Monreale 8 EUR, dolina hramova Agrigento 10 EUR, Arheološki park Siracusa 10 EUR, Rimska vila Piazza Armerina 10 EUR
 • Putno osiguranje

Trokrevetne sobe/kabine: Rezervacija trokrevetnih soba/kabina na ovom programu nije moguća.

VAŽNO!  PODACI POTREBNI PRILIKOM  REZERVACIJE ARANŽMANA:

Molimo da prilikom rezervacije aranžmana obavezno date slijedeće podatke: ime i prezime, datum rođenja, mjesto rođenja, državljanstvo, broj putovnice ili osobne iskaznice. Ovi su podaci potrebni za brodske liste putnika.

Mogućnost doplate za odabrana sjedala u autobusu:
Na ovom putovanju nudimo mogućnost odabira određenih sjedala u autobusu uz nadoplatu prilikom rezervacije. Doplata nije obavezna. Raspoloživost odabranih sjedala je na upit i podložna provjeri  prilikom rezervacije.
– sjedala 3 i 4 u prvom redu  doplata po osobi 100 kn 13,27 EUR
– sjedala 5,6,7,8 u drugom redu  doplata po osobi  100 kn 13,27 EUR

PREPORUKA PUTOVANJA: Ovo putovanje uključuje najvažnije znamenitosti Sicilije i nudi „klasičnu turu“ po otoku. Ruta putovanja do Sicilije i natrag povezana je putničkim brodovima koji skraćuju dužinu putovanja kopnom i pružaju priliku za opuštanje na brodu tijekom plovidbe. Program nema dodatnih plaćanja za izlete na licu mjesta, osim kupovine ulaznica za putnike koji žele vidjeti unutrašnjost spomenika ili znamenitosti. Cijena putovanja uključuje dvokrevetne unutarnje kabine i doručak na brodovima, polupansion (doručak i večera) u hotelima na Siciliji, sve izlete i mjesne vodiče prilikom razgleda znamenitosti koji omogućuju i tumačenja na samim lokalitetima ili unutar spomenika. Na ovom putovanju dobiti ćete cjeloviti utisak o Siciliji, najvećem otoku Mediterana.

Italija je država na jugu Europe. Sastoji se od poluotoka i dva velika otoka na Sredozemnom moru, Sicilije i Sardinije. Jedinu kopnena granica joj se nalazi na sjeveru, na Alpama, gdje graniči s Francuskom u zapadnom dijelu, Švicarskom na sjeverozapadnom dijelu, Austrijom na sjevernom dijelu, te Slovenijom na sjeveroistočnom Dijelu. Uz kopnene granice ima i morsku granicu s Hrvatskom. Neovisne države San Marino i Vatikan nalaze se unutar teritorija Italije.

Sicilija (talijanski i sicilijanski: Sicilia) je autonomna regija u Italiji i najveći otok u Sredozemnom moru. S površinom od 25 710 km² koja uključuje i okolne manje otoke, ovo je najveća regija u Italiji. Trenutno na Siciliji živi više od pet milijuna stanovnika, od toga najviše u Palermu koji je i sjedište regije. Otok je poznat po nekim od najvažnijih turističkih lokaliteta u Italiji. Sicilija se ističe po vlastitoj povijesti, kulturi, umjetnosti, arhitekturi, kuhinji i jeziku. Gospodarstvo regije temelji se većinom na poljoprivredi i turizmu.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

Za  državljane RH viza za Italiju nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća putovnica ili osobna iskaznica. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

Organizator putovanja ne preuzima odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. Cijene mogućih  ulaznica i fakultativnih sadržaja navedene su uz  pojedine programe  prema informaciji na dan  formiranja programa. Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica i fakultativnih sadržaja do kojih može doći  nakon objave programa. Mogući fakultativni sadržaji plaćaju se na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu navedeno plaćanje prije puta. Program nije pogodan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili  za osobe koje zahtjevaju  upotrebu WC-a u autobusu. Organizator putovanja ne može utjecati na dužinu čekanja na graničnim prijelazima, na prometne prilike kao i  na vrijeme dolaska autobusa u Hrvatsku na povratku s putovanja. Realizacija garantiranih polazaka ovisi o epidemiološkoj situaciji  i propisanim mjerama.

Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju.

Minimalan broj putnika za putovanje je 40. Agencija zadržava pravo otkazati putovanje najkasnije 20 (dvadeset) dana prije predviđenog polaska u slučaju putovanja koja traju više od šest dana i najkasnije 7 (sedam) dana prije predviđenog polaska u slučaju putovanja koja traju između dva i šest dana, ukoliko se na putovanje ne prijavi potreban, u programu ili ugovoru o putovanju naveden, broj ljudi.

Završno pismo šaljemo 2 dana prije početka putovanja.

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, http://www.mvep.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

Fiksni tečaj konverzija 1 EUR= 7,53450 kn

AutobusomEuropska putovanja