PORTUGAL – 09.10. – 14.10.2022. – 6 dana zrakoplovom

PORTUGAL

6 dana zrakoplovom

DATUMI PUTOVANJA:  09.-14.10.2022 / 14.-19.10.2022.

PROGRAM PUTOVANJA

1. dan: ZAGREB-LISABON-OBIDOS-COIMBRA

Sastanak u zračnoj luci Zagreb u 11.30h kod šaltera informacija. Let za Lisabon zrakoplovom portugalske kompanije TAP u 13.25h. Po dolasku u Lisabon, oko 15.50h, nastavak puta autobusom prema Obidosu, slikovitom gradiću poznatom po monumentalnoj tvrđavi koja je zbog strateške pozicije uvijek bila predmet zanimanja portugalskih kraljeva. Obidos je poznat po lokalnom specijalitetu „ginga“ (žinža) – liker koji se pije iz čašica od čokolade, koje se nakon ispijanja pojedu. Slijedi vožnja prema Coimbri, gradu s jednim od prvih sveučilišta u Europi, osnovanom 1290.g. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

2. dan: COIMBRA-PORTO

Doručak. Razgled „Grada studenata“: samostan Santa Cruz, romanička katedrala, sveučilište… Nastavak puta prema Portu. Po dolasku, smještaj u hotel. Odlazak u razgled grada čija je četvrt Ribeira 1996. god. proglašena dijelom UNESCO-ve svjetske baštine: Trg Liberdade s vijećnicom, Casa da Musica, crkva sv. Franje, željeznički kolodvor Sao Bento, Katedrala, Trg Ribeira uz obalu rijeke Douro sa zgradom Burze te pogledom na most Dom Luis,… Slobodno vrijeme. Moguć odlazak na degustaciju poznatog Porta u neki od tradicionalnih podruma. Noćenje.

3. dan: PORTO-BATALHA-FATIMA

Doručak. Kraće slobodno vrijeme za samostalno istraživanje grada. Slijedi vožnja prema Batalhi te posjet osebujnom, nikad dovršenom gotičkom samostanu i crkvi Santa Maria da Vitoria, koji je dio UNESCO-ve svjetske baštine. Nastavak do Fatime, koja je uz Lourdes, najpoznatije marijansko svetište u Europi. Na tom se mjestu Djevica Marija ukazala djeci 1917. god. Po dolasku, obilazak svetišta: bazilika, šetalište s Kapelom ukazanja,… Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

4. dan: FATIMA-TOMAR-LISABON

Doručak. Slijedi vožnja prema obližnjem Tomaru, slikovitom gradu sagrađenom uz rijeku Nabao. Na brežuljku iznad grada uzdiže se glavna templarska utvrda-Samostan  Kristovog reda kojeg je dao sagraditi Gualdim Pais, veliki meštar templarskog reda, 1160. god. Jedan od najljepših primjera manuelinske arhitekture, danas pod zaštitom UNESCO-a. U crkvi se nalazi poznata kapela «Charola»-rotonda koja je građena po uzoru na crkvu Isusovog groba u Jeruzalemu. Nastavak vožnje prema Lisabonu. Po dolasku razgled grada autobusom u pratnji vodiča: prvo odlazak do poznate Belemske kule, Spomenika Otkrića te obližnje crkve i samostana sv. Jeronima s razgledom, odakle su kretali brodovi na plovidbu morima svijeta i gdje je sahranjen Vasco da Gama. Panoramski razgled mosta 25. Aprila (sličan Golden Gate mostu u San Franciscu) te spomenika Kristu kralju (po uzoru na onog u Rio de Janeiru); zatim slijedi povratak u centar grada te panoramski razgled Trg Marques de Pombal, Avenida Liberdade – jedna od najpoznatijih avenija Europe građena po uzoru na Champs-Elysees, Trgovi Restauradores, Rossio i Comercio,.. Odlazak do hotela, smještaj. Odlazak javnim prijevozom i pješice u pratnji pratitelja do Alfame (dio grada koji je ostao sačuvan nakon katastrofalnog potresa 1755.) s razgledom katedrale sagrađene u 12. stoljeću, četvrti Chiado i Bairro Alto s mnoštvom restorana, kafića, umjetničkih trgovina,… Šetnja kroz četvrt Baixa s karakaterističnim ulicama, poznatim dizalom st. Justa (po nacrtima Eiffela) te pogledom na obližnju utvrdu. Noćenje.

5. dan: LISABON-fakultativni izlet SINTRA-CABO DA ROCA-CASCAIS-ESTORIL-LISABON

Doručak. Odlazak autobusom na fakultativni izlet u okolicu Lisabona koji uključuje vožnju do Sintre, slikovitog gradića pod zaštitom UNESCO-a, a Lord Byron napisao je da je „mjestašce Sintra najljepše na svijetu“. U centru grada slobodno vrijeme za posjet osebujnoj Nacionalnoj palači, nekadašnjoj ljetnoj kraljevskoj rezidenciji, ili uz kraću vožnju autobusom uspon do bajkovite palače Pena na uzvisini iznad grada koju uspoređuju s njemačkim dvorcem Neuschwansteinom. Izgraditi ju je dao Fernando II na temeljima nekadašnjega samostana, uništenog u velikom potresu 1755. godine. Zatim nastavak do najzapadnije točke europskog kontinenta, Cabo da Roce, za koju je rečeno da je „mjesto gdje zemlja završava a more počinje“. Odlazak prema Cascaisu, nekadašnjem ljetnikovcu europskih kraljevskih obitelji, a danas poznatom mondenom ljetovalištu. Kraće slobodno vrijeme. Povratak prema Lisabonu, uz prolazak kroz Estoril (poznat po nekadašnjim utrkama Formule 1 i kockarnici). Slobodno vrijeme u Lisabonu – predlažemo posjet dijelu grada nazvan Park Nacija gdje je 1998. bio održan EXPO, a danas se nalaze tamo Oceanarij, sportska dvorana, casino, shopping centar, pogled na najduži most u Europi Vasco da Gamma i dr. U večernjim satima moguć fakultativni odlazak u restoran na večeru uz Fado u poznatoj četvrti Bairro Alto. Noćenje. Noćenje.

6. dan: LISABON-ZAGREB

Rani check out. Doručak za ponijeti. Transfer do zračne luke oko 06.00h. Let za Zagreb portugalskom kompanijom TAP u 08.35h s dolaskom oko 12.40h.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI:

  09.10.-14.10. 14.10.-19.10.
FM cijena*

Redovna cijena

4.290 kn (569,38 EUR)

 

4.490 kn (595,93 EUR)

4.390 kn (582,65 EUR)

 

4.590 kn (609,20 EUR)

Doplata za 1/1 sobu 1.290 kn 1.290 kn 1.290 kn

* First minute cijene su važeće do popunjenja određenog broja mjesta

Doplata za zrakoplovne takse: 1.190 kn – promjenjive su do puta

Treći ležaj: na upit

Cijena rađena na bazi minimum 20 putnika i uključuje:

povratnu zrakoplovnu kartu Zagreb-Lisabon-Zagreb, smještaj u hotelima 3/4* u 1/2 sobama s doručkom (polupansioni u Coimbri i Fatimi), vodstvo tijekom putovanja, prijevoz autobusom po programu, jamčevinu i organizaciju.

Cijena aranžmana ne uključuje:

Zrakoplovne pristojbe 1.190kn, jednokrevetna soba 1.290 kn, boravišna taksa u Lisabonu i Portu 2 eur po noćenju po osobi – plaćanje u hotelu obavezno, sve ulaznice za kulturno-povijesne spomenike (samostan u Batalhi 6 eur, Nacionalna palača u Sintri 10 eur, crkva sv. Franje u Portu 5 eur, Oceanarij u Lisabonu 19 eur, metro karta 1.5 eur)

Fakultativni izleti (prijava u agenciji kod rezervacije, plaćanje na licu mjesta):

degustaciju vina u Portu 12 eur, izlet u okolicu Lisabona 34 eur, večeru u restoranu s Fado programom 60 eur

Napomena:

avio kompanija zadržava pravo promjene vremena leta, a Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.  Dozvoljena težina predane prtljage 23 kg i 8 kg ručne prtljage.

PLAĆANJE

40% akontacije prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 29 dan prije puta ili u ratama.

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.  Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvp.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji.

Cijene zrakoplovnih pristojbi podložne su promjeni i važeće su na dan izdavanja zrakoplovne karte. Za vaše bezbrižno putovanje preporučamo Vam uplatu putnog osiguranja.

KORISNE INFORMACIJE

Glavni grad

Lisabon – oko 600.000 stanovnika (šira područje izvan grada ima oko 2 mil. stanovnika)

Klima

razlikuju se dvije klime: oceansku i sredozemnu. Na sjeveru Portugala, pod utjecajem Atlantskog oceana, prevladava oceanska klima. Obilježavaju je svježa ljeta, blage zime i dosta padalina tijekom čitave godine. Na jugu države prevladava sredozemna klima zbog utjecaja Mediterana. Nju pak obilježavaju vruća ljeta te blage i vlažne zime.

Ime Portugal

potječe od rimske riječi Portus i Cale – što bi značilo lijepa luka.

Povijest

u 16. stoljeću je Portugal bio svjetska pomorska sila. Pod svojom je upravom držao brojne kolonije-od Brazila, preko afričkih kolonija (Mozambik, Angola, Sao Tome) pa preko Azije – Istočni Timor, Macao. Brojni Portugalci su doprinijeli otkrivanju novih pomorskih putova. Tako je Bartolomeo Diaz 1487. otplovio uz zapadnu obalu Afrike do juga i otkrio prolaz do Indijskog oceana. Godine 1487. Vasco da Gama je oplovio Afriku. Godine 1500. je portugalac Cabral otkrio Brazil. A Portugalac Magellan je početkom 16. stoljeća prvi čovjek koji je oplovio svijet. Koncem 16. stoljeća, Portugal je pao pod vlast Španjolske i od tada vremenom gubi gospodarsku snagu. Portugalu pripadaju Azorski otoci i otok Madeira, smješteni u Atlantskom oceanu, koji su stoljećima bili stanice za opskrbu tijekom plovidbe preko Atlantika.

Kupovina

većina trgovina radi od 10h do 19h            

 Vremenska razlika

-1h u odnosu na Hrvatsku

Kultura

Najpoznatiji kulturološki element Portugala je Fado, vrsta melankolične glazbe.

Valuta

Euro

Europska putovanjaZrakoplovom