PERZIJSKI BISERI – NOVI POLAZAK U PRIPREMI

PERZIJSKI BISERI

IRAN – 10 dana zrakoplovom iz Zagreba

TEHERAN-KAŠAN-ESFAHAN-MAZRAČU-JAZD-PERZEPOL-ŠIRAZ

DATUM PUTOVANJA: novi polazak u pripremi

GARANTIRANI POLAZAK

Hoteli:  5*

Turistički vodič na hrvatskom jeziku
POKLONI: knjiga “Iran u prezentu” i razglednice Irana

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN: ZAGREB – TEHERAN – 14. 04. 2022. /četvrtak/

Polazak sa Zračne luke Zagreb. Slijetanje u Teheran u noćnim satima. Na Zračnoj luci u Teheranu sastanak sa turističkim vodičem, odlazak u hotel, smještaj u sobe i noćenje.

2. DAN: TEHERAN– 15. 04. 2022. /petak/

Kasni doručak, nakon toga sastanak sa vodičem, upoznavanje sa planom i programom putovanja, slobdono vrijeme, te ručak u hotelu. Odlazak u obilazak sjevernog i najelitnijeg dijela Teherana, u šetnju bazarom Tadžriš i razgledavanje imamzade džamije. Završetak dana na mostu ”Prirode”, možda i najljepšem primjerku moderne iranske arhitekture gdje ćete uživati u prizoru brojnih obitelji na pikniku u parku ispod osvijetljenog mosta. Večera, povratak u hotel, noćenje.

3. DAN: TEHERAN – KAŠAN – ESFAHAN – 16. 04. 2022. /subota/

Rani doručak, te nakon toga sastanak sa vodičem i odlazak u posjet kraljevskoj palači Golestan iz 19. stoljeća i vremena vladavine dinastije Kadžar. Odlazak iz Teherana prema gradu Kašan. Nakon pauze za ručak posjećuje se najljepši iranski tradicionalni hamam/kupalište sultana Amira Ahmada i vrt Fin kao jedan od reprezentativnih primjeraka perzijskih vrtova. Dolazak u večernjim satima u Esfahan, smještaj u hotel, večera, noćenje.

4. DAN: ESFAHAN – 17. 04. 2022. /nedjelja/

Doručak u hotelu, te odlazak u obilazak slavnog glavnog grada dinastije Safavid iz 16. i 17. stoljeća kad je Esfahan bio jedan od najvećih gradova na svijetu. Lagana šetnja velebnim trgom Nakš-e Džahan na kojem se posjećuju džamije Džame i Šeik Lotfolah. Nakon ručka vrijeme je za odmor u kavani vrta palače Čehelsotun koja se odlikuje slavnim freskama. Poslijepodnevna šetnja promenadom Čaharbag Abasi te šetnicom uz rijeku Zajanderud između mostova Si o se i Hadžu. Večera, povratak u hotel, noćenje.

5. DAN: ESFAHAN – 18. 04. 2022. /ponedjeljak/

Doručak u hotelu i odlazak u četvrt Džolfa u koju je safavidski kralj Abas u 16. stoljeću naselio Armence. Posjet katedrali Vank i šetnja armenskom četvrti koja se odlikuje drugačijom arhitekturom i luksuznijim trgovinama. Esfahan je kao jedan od najvažnijih gradova na Putu svile oduvijek bio središte perzijskog obrtništva. Nakon pauze za ručak povratak u centar grada, te slobodno vrijeme za razgledavanje bogate ponude bazara i kupovinu suvenira. Večera, povratak u hotel, noćenje.

6. DAN: ESFAHAN – MAZRAČU – JAZD  – 19. 04. 2022. /utorak/

Nakon doručka odlazak iz Esfahana. Na putu  prema Jazdu zaustavljanje u malom pustinjskom karavansaraju Mazraču koji je pretvoren u tradicionalni seoski smještaj. Obilazak područja kanata kao podzemnih pustinjskih sustava za navodnjavanje te nakon ručka na seoskom gospodarstvu nastavljamo prema Jazdu. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

7. DAN: JAZD  – 20. 04. 2022. /srijeda/

Nakon doručka učenje o zoroastrizmu u hramu ”vječne vatre” i na ”kulama tišine” na kojima su pripadnici stare perzijske religije polagali tijela pokojnika za tzv. nebesku sahranu. Poslije ručka šetnja labirintskim uličicama stare jezgre koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Jazd je grad čijom panoramom dominiraju tirkizne kupole i minareti te ”hvatači vjetrova” kao tradicionalni pustinjski klima uređaji. Večernji ugođaj i uživanje na krovovima jednog od brojnih restorana i kavana s kojih puca pogled na atraktivnu gradsku panoramu. Završetak dana noćnim posjetom prelijepo osvjetljenoj imamzade džamiji Džafar. Povratak u hotel, noćenje.

8. DAN: JAZD – PERZEPOL – NAKŠ-e ROSTAM – ŠIRAZ – 21. 04. 2022. /četvrtak/

Doručak u hotelu. Odjava, te odlazak iz Jazda. Putovanje prema Širazu, te slijedi posjet  Perzepolu, ceremonijalna prijestolnica slavnog ahemenidskog carstva nakon čega slijedi nastavak perzijske povijesti  na ahemenidskim grobnicama obližnjeg lokaliteta Nakš-e Rostam. Dolazak u Širaz, večera, smještaj u hotel, noćenje.

9. DAN: ŠIRAZ – 22. 2022. /petak/

Rani doručak i odlazak u Nasiromolk džamiju dok zrake sunca upadaju u džamiju kroz šarene prozore obasjavajući njezinu unutrašnjost. Razgled obližnjeg perzijskog vrta Narandžestan ugledne širaske obitelji Gavam te posjet mauzoleju najpoznatijeg perzijskog pjesnika  Hafiza. Nakon ručka slijedi šetnja trgom tvrđave Karim-hana i bazarom Vakil. Večera, te odlazak u velebnu kuću Šapuri s kojom završavamo Vaš devetodnevni posjet Iranu. Povratak u hotel i odmor prije odlaska na širaski međunarodni aerodrom.

10. DAN: ŠIRAZ/ZRAČNA LUKA – ZAGREB – 23. 2022. /subota/

Let za Zagreb. Povratak u Zagreb.

NAŠE POGODNOSTI:

*GARANTIRANI POLASCI

*POLAZAK NEOVISAN O VELIČINI GRUPE

*TURISTIČKI VODIČ NA HRVATSKOM JEZIKU TIJEKOM SVIH DANA TRAJANJA PUTOVANJA U IRANU

*MOGUĆNOST REZERVACIJE TERMINA PUTOVANJA PO IZBORU

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 5.790,00 kn + zrakoplovna karta

PREDVIĐENA VELIČINA GRUPE: 10 – 15 osoba
Cijena aranžmana uključuje:
 • Smještaj u 1/2 sobama na bazi 8 noćenja s uslugom noćenje/doručak u hotelima 5*,
 • Troškove prijevoza za sve dane putovanja,
 • Transfere Zračna luka > hotel > Zračna luka,
 • Razglede prema programu,
 • Jamčevinu, troškove organizacije i realizacije putovanja.
 OBAVEZNA DOPLATA NA DESTINACIJI KOD VODIČA:  195 €
 • Troškovi turističkog vodiča na hrvatskom jeziku u Iranu,
 • Asistenciju iranskog lokalnog vodiča prema potrebi,
 • Troškove loklanog gradskog prijevoza
Cijena aranžmana NE uključuje:
 • Povratnu zrakoplovnu kartu međunarodnog leta (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije) + aerodromsku pristojbu,
 • Ishodovanje vize za Iran – 53 €
 • Paket putnog osiguranja – preporučamo,
 • Ručkove i večere,
 • Ulaznice za muzeje i objekte koji se posjećuju – cca. 3 €
 • Napojnice za lokalne vodiče i vozače,
 • 190€ za jednokrevetnu sobu,
 • Osobni troškovi, dodatne usluge i sve što nije navedeno pod stavkom “cijena aranžmana uključuje”,

NAPOMENE:

Putovanje se odvija tijekom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana. Pauze za ručak i večeru će svaki dan biti predviđene, no molimo za razumijevanje i fleksibilnost prilikom eventualne promjene redoslijeda u rasporedu ili nužne improvizacije na licu mjesta.

Prije putovanja putnik je dužan provjeriti valjanost svoje putovnice. Putovnica mora vrijediti 6 mjeseci nakon isteka vize.

Putnik je dužan  informirati se o svim propisima i pravilima za ulazak u zemlju u koju putuje i u koju se vraća: vizni režim, Covid-19 mjere za ulazak u Iran i povratak u Hrvatsku, te o svim ostalim propisima koji su važni za ovo putovanje.

VIZA

Hrvatski državljani moraju imati vizu za ulazak u Iran. Viza se dobija u Iranskom veleposlanstvu u Zagrebu. Sve potrebne informacije oko ishođenja vize dobiti ćete u agenciji. Prema trenutnim važećim pravilima iranskih vlasti, vizu za Iran mogu zatražiti samo osobe koje su cijepljene protiv COVID-a19. Uz Covid potvrdu obavezno je imati i PCR test ( do 96 sati prije ulaska u zemlju).

*COVID19 – UVJETI PUTOVANJA:

Za ulazak u Iran potrebna je potvrda o cijepljenju i negativan nalaz PCR testa.

Uz COVID potvrdu obavezan je i PCR test (do 96 sati prije ulaska u zemlju).

Za informacije što je potrebno pri ulasku u zemlju možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php. Ova se pravila stalno mijenjaju pa ih je potrebno redovito provjeravati.

NAČINI I UVJETI PLAĆANJA:

Uplatu je moguće izvršiti na račun Agencije u PBZ banci, internet bankarstvom, općim uplatnicama.

Moguće je plaćanje na rate do polaska na putovanje (najkasnije 30 dan prije polaska).

Na dan rezervacije potrebno je uplatiti:
 • 30% od ukupne cijene aranžmana + ukupan iznos povratne zrakoplovne karte
 • policu osiguranja, ukoliko se odlučite za istu.

Ukupan iznos aranžmana mora biti uplaćen najkasnije 30 dana prije početka putovanja.

PUTNO OSIGURANJE

Za Vaše putovanje preporučamo putno zdravstveno osiguranje sa jednom od naših partnerskih osiguravajućih kuća! Putno osiguranje nije obavezna nadoplata. Za više informacija stojimo na raspolaganju.

Za izradu police putnog osiguranja potrebno je prilikom rezervacije priložiti osobne podatke – točno ime i prezime, datum rođenja, adresu, OIB.

Za navedeni aranžman vrijede “Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane” turističke agencije ZAGORKA tours j.d.o.o. Prilikom prijave potpisujete Ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. Prilikom prijave plaćate akontaciju 30% iznosa aranžmana čime je vaša rezervacija potvrđena. Ostatak iznosa uplaćujete najkasnije 30 dana prije polaska na put.| Prema zakonskim propisima pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa, pravo izmjene cijene ukoliko dođe do promjene tečaja za više od 1,5 % u odnosu na tečaj na dan izrade programa te ukoliko bi došlo do promjene cijene prijevoznika ili hotelijera. | Kod charter letova, red letenja podložan je promijeni u vrlo kratkom vremenu pred polazak na put. Putnici će dobiti obavijest o točnom redu letenja u putničkoj agenciji najkasnije 3 dana prije puta. Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda programa putovanja, ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplovom, radnim vremenima, lokalitetima koji se posjećuju i vremenskim uvjetima. Radno vrijeme pojedinih znamenitosti je različito tako da se vremenski tijek razgledavanja može mijenjati. Preporučamo uplatu putnog osiguranja. Informacije na prodajnim mjestima. | Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

SLUŽBENI NAZIV: ISLAMSKA REPUBLIKA IRAN
Površina: 1.650.000 km2 / Stanovništvo: 84 milijuna / Glavni grad: Teheran / Službeni jezik: farsi / Pozivni broj: +98

 

KORISNE INFORMACIJE

KLIMA

Klima u Iranu je kontinentalna i veći dio zemlje prolazi kroz 4 godišnja doba. Preporučamo putovanje u proljetnim i jesenskim terminima, kada su temperature najugodnije.

ODJEĆA I OBUĆA

Dok ste u Iranu treba poštivati njihove zakone. Žene trebaju kosu prekriti maramom, a ruke i noge trebaju biti isto pokrivene do članaka. Odjeća treba biti komotna i neprozirna. Preporučamo hlače i tunike laganih materijala. Muškarci također trebaju nositi duge hlače i majice. Od obuće možete nositi sve, ali ne preporučamo cipele sa visokom petom.

HRANA I PIĆE

Hrana u Iranu je vrlo raznovrsna, bogata je voćem, povrćem i mesom, a jedu se sve vrste mesa osim svinjetine.  Želite li probati prave iranske specijalitete i njihova domaća jela, svakako potražite njihove tradicionlane restorane.

Voda je uglavnom pitka, no najbolje je piti flaširanu vodu koja je svugdje dostupna. U restoranima su dostupna gazirana pića i bezalkoholno pivo, a alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima.

SIGURNOST

Posjetitelji Irana uvijek su dobrodošli i uvijek su toplo i srdačno primljeni. No prilikom kretanja po velikim gradovima, bazarima gdje su velike gužve, treba paziti na svoje stvari, dokumente, novac itd.

VREMENSKA RAZLIKA

SEV  /  + 2 sata i 30 minuta.

Što znači da je u Iranu uvijek dva sata i trideset minuta više nego kod nas.

Primjer:  Hrvatska 08:00 sati / Iran 10:30 sati

JEZIK

Služebni jezik je FARSI (indoeuropski jezik).

Na nekim mjestima moguće je sporazumijeti se na engleskom (Hoteli, shopping centri i dr.).

VALUTA

Službena valuta u Iranu je: Iranski rial = IRR.

U narodu se koristi i izraz „Toman“ – 1 Toman = 10 riala

NOVAC

Na ovo putovanje ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne i bankovne kartice rijetko koriste, mogu se koristiti u trgovinama tepiha, nakita i većim shopping centrima.

Od valuta je najbolje uzeti Euro, jer ima nešto bolji tečaj i lakše ih je zamijeniti. Dobro je imati veće denominacije naovčanica, ali i nešto sitnih Eura kod sebe za napojnice, na Zračnoj luci i prema potrebi.

MOBILNI TELEFONI I INTERNET

Operateri: A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Iranom.

Internet je dostupan svugdje, no ponekad na nekim lokacijama može biti nešto sporiji.

ELEKTRIČNA ENERGIJA

U ovoj zemlji koristi se napon  od 220 volti, a utičnice su iste kao i kod nas (sa 2 rupe).

CJEPIVA

Za Iran nema obaveznih cjepiva. Za sve ostale informacije možete se savjetovati sa Zavodom za javno zdravstvo ili pročitajte:

http://www.fitfortravel.nhs.uk

ZDRAVLJE I HIGIJENA

Preporučamo ponijeti toaletni pribor, vlažne maramice, kreme za zaštitu od sunca, te nešto od tableta protiv Dijareje (preporučamo Seldiar).

Daleka putovanjaPutovanja za grupeVišednevna putovanja