Odmor u Hurgadi, krstarenje Nilom i Kairo – 8 dana

image

ODMOR U HURGADI, KRSTARENJE NILOM I KAIRO 8 dana/7 noćenja

Posebnim zrakoplovom iz Ljubljane

 

SVAKE SUBOTE

8 dana

PROGRAM PUTOVANJA:

 

 1. dan: ZAGREB/LJUBLJANA – HURGADA

Sastanak putnika u zračnoj luci Ljubljana (mogućnost organiziranog prijevoza iz Zagreba). Prijava na izravni zrakoplovni let u Hurgadu. Po dolasku, slijedi prijevoz do hotela. Smještaj, večera i noćenje.

 

 1. dan: HURGADA – ASUAN

Rani doručak ili lunch paket. Vožnja preko pustinje u Assuan, grad ljubaznih Nubijaca i mjesto gdje se okupljaju feluke, tradicionalna egipatska plovila! Po dolasku ćemo razgledati Nezavršeni obelisk i visoku Assuansku branu od kuda seže pogled na najveće umjetno jezero na svijetu – Naserovo jezero. Ukrcaj na brod, večera i noćenje.

 

 1. dan: ASUAN (ABU SIMBEL) – KOM OMBO

Doručak. Mogućnost ranog fakultativnog izleta do svetišta Abu Simbel, koji mnogima predstavlja najljepši dio putovanja. Svetišta su izgrađena u vrijeme vladavine faraona Ramzesa II. Zbog izgradnje Asuanske brane, kipovi i hramovi su 1968. premješteni 70 m više i 200 m dalje od prvotnoga položaja. Pogled na Veliko svetište je fascinantan. Na pročelju se nalaze četiri 20 m visoka kipa sjedećeg Ramzesa kojeg predstavljaju u različitim starosnim dobima. Za sve koji ne žele prisustvovati ovom izletu, predlažemo fakultativni izlet u Nubijsko selo gdje ćete saznati kako žive stanovnici Gornjeg Egipta. Poslijepodnevna plovidba felukom pokraj otoka Elafantine i mauzoleja Age – Khana. Početak krstarenja prema Kom Ombu i njegovim hramovima raznih božanstava. Po dolasku ćemo razgledati hram Boga Sobeka. Večera i noćenje na brodu.

 

 1. dan: EDFU – ESNA – LUXOR

Doručak. Edfu je grad u kojem se nalazi najočuvaniji hram boga Horusa, jednog od najstarijih božanstava, a izgrađen je u vrijeme Kleopatre. Prikazivali su ga sa glavom sokola i povezivali s raznim faraonima tijekom njihovog života i vladanja. Povratak na brod i nastavak ležernog krstarenja Nilom. Prelazak brane na Nilu – Esne (moguće čekanje) i dolazak u Luxor u večernjim satima. Večera i noćenje na brodu.

 

 1. dan: LUXOR

Doručak. U prijepodnevnim satima ćemo razgledati Luxor, nekadašnju prijestolnicu Tebe. Doživjeti ćemo slavni Karnak, najveće svetište starog svijeta i svetište boga Amona. Područje oko Karnaka Egipćani su nazvali Ipet-Isut ili „kraj svih krajeva“. Kraći razgled tvornice papirusa, povratak na brod i ručak. Razgled hrama u Luxoru slijedi u večernjim satima, kada djeluje još tajanstvenije i moćnije. Upravo ovdje se odvijala veličanstvena scena festivala Opet gdje se slavilo rođenje i kult kraljevskih duša. Večera i noćenje na brodu.

 

 

 

 

 

 1. dan: LUXOR – KAIRO

Doručak. Odlazak do zapadne obale Nila gdje su faraoni gradili grobnice u dolinama tebetanskih brda. U Dolini kraljeva i kraljica nalaze se spektakularni ostaci egipatske civilizacije. Razgled hrama Džeser Džeseru (Sjaj svih sjajeva) kraljice Hatšepsut, koja je bila najuspješniji ženski faraon Starog Egipta. Tadašnjem je Egiptu donijela veliko bogatstvo i ugled. Razgled Memnonovih kolosa koji bdiju iznad Nila u spomen faraona Amenhotepa III i obilazak trgovine alabastera. Poslijepodne slijedi ukrcaj na vlak, smještaj u dvokretnim kabinama i noćno putovanje u Kairo. Večera i noćenje u hotelu.

 

 1. dan: KAIRO

Doručak. Egipćani grad Kairo nazivaju „misr“ što na arapskom znači – Egipat.

Odlazak u razgled Keopsove piramide, najstarijeg svjetskog čuda u Gizi i Kefrenove piramide, druge po veličini. Najmanja pripada faraonu Mikerin. Imati ćemo priliku vidjeti i sfingu, čuvaricu piramida. Nastavak do velikog Nacionalnog Muzeja u Kairu u kojem se čuvaju bogata nalazišta. Informativni razgled. Po želji, razgled dvorane mumija (doplata). Smještaj, večera i noćenje u hotelu.

 

 1. dan: KAIRO – LJUBLJANA/ZAGREB

Doručak. Autobusni prijevoz do Hurgade i zračne luke. Prijava na izravni let u Ljubljanu. Po dolasku, mogućnost organiziranog transfera do Zagreba.

 

Termini i polasci: 14.12.-21.12., 04.01.-11.01., 01.02.-08.02.,

08.02.-15.02.,

29.02.-07.03.,

07.03.-14.03.,

14.03.-21.03.,

21.03.-28.03.,

28.03.-04.04.

07.12.-14.12.,

11.01.-18.01.,

18.01.-25.01.,

25.01.-01.02.,

 

11.04.-18.04. 21.12.-28.12.

28.12.-04.01.

 

15.02.-22.02.,

22.02.-29.02.,

 

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:     6.920 kn      6.150 kn   9.230 kn     9.990 kn      8.460 kn

 

Cijena uključuje

Cijena uključuje :

 • izravni zrakoplovni prijevoz Ljubljana – Hurgada – Ljubljana
 • prijevoz prtljage: do 23 kg
 • zrakoplovne i sigurnosne pristojbe
 • krstarenje brodom po Nilu (brod 5* deluxe) na bazi punog pansiona
 • hotelske usluge prema programu putovanja (hoteli 5* na bazi all inclusive usluge i na osnovi polupansiona u Kairu)
 • prijevoz vlakom na relaciji Luxor – Kairo (smještaj u dvokrevetnim spavaćim kupeima)
 • sve razglede prema programu i ulaznice (osim unutrašnjosti piramida i Dvorane mumija)
 • lokalnog vodiča na engleskom jeziku i hrvatsko/slovenskog pratitelja
 • trošak organizacije putovanja.

 

Cijena ne uključuje:

viza i asistencija lokalnog partnera u zračnoj luci: 230 kn

doplata za jednokrevetnu sobu / kabina: 1.530 kn

– jednokrevetni kupe u vlaku: 750 kn

– doplata za manji broj putnika (do 10): 540 kn

all inclusive na krstarenju: 890 kn

obavezna doplata za napojnice (također i za djecu) 45 Eur (plaćanje na licu mjesta)

– osiguranje od otkaza putovanja u slučaju bolesti i putno zdravstveno osiguranje (preporučamo).

 

Popust: 20% popusta za dijete (do 12 godina) na dodatnom krevetu u sobi s 2 odrasle osobe

 

Fakultativni izleti (plaćanje na licu mjesta):

Abu Simbel s autobusom 120 Eur

– Nubijsko selo 32 Eur

– kočije u Luxoru 38 Eur

 

KORISNE INFORMACIJE – EGIPAT:
Službeno ime: Arapska Republika Egipat
Površina: 1.001.450 km2
Geografski položaj: sjeveroistočna Afrika
Broj stanovnika: 74.718.797 (2003.)
Glavni grad: Kairo
Službeni jezik: arapski, a u turističkim krajevima govori se engleski i njemački
Religija: islam (90% muslimani, 9% koptski kršćani, 1% ostali).
Vremenska razlika: +1 sat u odnosu na Hrvatsku
Novčana jedinica: Egipatska funta, 1EGP ≈ 0,86 HRK, 1 HRK ≈ 1,15 EGP; 1 EUR ≈ 8,71 EGP; 1 USD ≈ 6,2 EGP
Novac preporučamo mijenjati u hotelima ili na brodu. Nemojte mijenjati novac na ulici.
Klima: suptropska pustinjska klima, no u uskom obalnom pojasu i na sjeveru prevladava sredozemna.
Prosječne temperature prosinac/siječanj: Kairo 15°C; Hurgada 17°C – temperatura mora 22°C
Odjeća i obuća: Zbog čestih velikih razlika u temperaturi između dana i noći predlažemo višeslojno odijevanje. Obvezno ponijeti topliju odjeću za večeri te ljetnu i proljetnu garderobu za dan. Kratki rukavi su najčešće sve što je potrebno tijekom dana, ali hotel ili brod se napuštaju ujutro (kada je hladnije) pa je korisno iznad kratkih rukava imati i neki topliji odjevni predmet dugih rukava. Za vrijeme boravka na otvorenom svakako zaštitite glavu od sunca!
Udobna sportska obuća (tenisice i sl.).
Kupovina: u trgovinama i na bazarima nude se tradicionalni proizvodi od alabastera, zlata i drveta, proizvodi od kože, tepisi, svitci papirusa, ružino ulje, začini i razni suveniri. Običaj nalaže da se pri kupnji trebate cjenkati.
Hrana: egipatska kuhinja se u velikoj mjeri oslanja na jela od povrća. Iako kuhinja u Aleksandriji i priobalnom dijelu Egipta ima tendenciju korištenja ribe i drugih morskih plodova, ipak se većina egipatske kuhinje temelji na namirnicama koje rastu iz zemlje. Neki smatraju da je koshari (mješavina riže, leće, i makarona) nacionalno jelo, a jedno od najpopularnijih jela je ful medames (jelo od sušenog boba). Bob se također koristi i za pripremanje falafela,  jela koje je izvorno nastalo u Egiptu i proširilo se na druge dijelove Bliskog Istoka.
Piće: preporuča se konzumacija pića pakiranih u bocama, ne koristiti led, a alkoholna pića se mogu konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.
Pozivni broj zemlje: +20
Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj
Napojnice: napojnica za izvršenu uslugu nepisano je pravilo. Mala pažnja osigurat će Vam prvorazrednu uslugu tijekom boravka.
Cijepljenje:  nije potrebno.
Viza: potrebna za državljane Republike Hrvatske, dobiva se pri ulasku u Egipat. Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u Egipat i mora imati jednu praznu stranicu za vizu. Prilikom rezervacije putovanja potrebno je dostaviti kopiju putovnice.

 

Šifra aranžmana: 144-PAL

EgipatMediteran

8 danakrstarenje Nilom i KairoOdmor u Hurgadi