KRAKOW – NOVA GODINA

5 dana autobusom

Datum putovanja: 28.12.2022. – 01.01.2023.

Vrijednost više: Veliki izbor odličnih hotela, jedan od najpopularnijih programa!
Moguć polazak iz Čakovca i Varaždina uz prethodnu najavu.

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan ZAGREB 28.12.2022.

Polazak autobusa u 20:00h ispred Gradskog Poglavarstva (Trg Stjepana Radića 1). Noćna vožnja kroz Hrvatsku i Mađarsku uz kraća zadržavanja i odmore tijekom puta.

2. dan WADOWICE – WIELICZKA – KRAKOW 29.12.2022.

Nastavak vožnje kroz Slovačku do Poljske uz kraća zadržavanja i odmore tijekom puta. Za početak dolazimo u Wadowice – rodno mjesto Ivana Pavla II. Kratko ćemo razgledati grad – Glavni trg – Papina rodna kuća. Po završetku razgleda idemo u hotel u Krakow. Smjestiti ćemo se u sobe uz kraći odmor. Uz pratnju vodiča krećemo sa kraćim razgledom Krakowa – grada savršeno očuvanog arhitektonsko – umjetničkog bogatstva koji se nalazi na listi svjetske baštine Unesco-a. Krakow je jedan od centara kulture, religije i znanosti ovog dijela Europe. Razgledati ćemo glavne gradske znamenitosti: Barbakan Tvrđava – Crkva Svetog Florijana – Trg Matejki – Florijanska ulica – Glavni gradski trg – RynekGłówny – najveći trg u srednjovjekovnoj Europi sa dva tornja katedrale Svete Marije izgrađene u gotičkom stilu – Najveći gotički oltar Europe – Glavna zgrada Jeglonskog sveučilišta – CollegiumMaius – Kraljevska renesansna palača. Slobodna večer za uživanje u Krakowu. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan KRAKOW – BIREKENAU – AUSCHWITZ – ŽIDOVSKA ČETVRT KAZMIERZ, 30.12.2022.

Doručak. Danas je u planu tatkozvaniŽidovski Krakow, gdje ćemo posjetiti mjesta najbitnija za židovsku priču Krakowa, koja je nažalost imala ružan period za vrijeme Drugog Svjetskog Rata, kao uostalom i ostatak Europe. Ujutro cijela grupa ide u Oswiencim – mjesto u kojem se nalazi vjerojatno najpoznatiji koncentracijski logor Drugog svjetskog rata – Aushwitz Birkenau. Prvo ćemo svi zajedno imatu razgled baraka, spalionica i cijelog kompleksa Birkenau uz našeg vodiča. To je onaj najpoznatiji dio logora gdje su zatvorenici boravili, te gdje su se nalazile spalionice te barake za spavanje. Potom ćemo imati slobodno vrijeme, a za one koji žele više, predlažemo fakultativni izlet u sami logor uz razgledavanje spomen muzeja. ( Ukoliko bude dovoljno zainteresiranih biti će vodič u spomen muzeju biti na hrvatskom/engleskom, ukoliko ne agencija će vas prevesti do Auschwitza gdje možete individualno bukirati karte ). Nakon izleta, slijedi povratak u Krakow te nastavljamo sa razgledom Krakowa. Idemo u židovsku četvrt Kazmierz, stari dio grada gdje su se nalazile židovske radnje i trgovine. Vidjeti ćemo Staru sinagogu – Vysoku Sinagogu – Sinagogu Remu – Ortodoksnu Sinagogu. Prošetati ćemo po glavnom trgu Kazmierza, Plac Nowy, gdje se nalaze neki od najboljih restorana u gradu, te se ovaj trg smatra jednim od najromantičnijih. Kako Krakow nije toliko stradao u Drugom svjetskom ratu, ovdje ćete vidjeti primjer originalnih sinagogi te stil židovskog života u Krakowu. Također ćete vidjeti i granice krakovskog židovskog geta, posljednji očuvani komad zida, te čuti priču o Oscaru Schindleru, po kojem je snimljen i film. Slobodno vrijeme za vlastite sadržaje. Noćenje.

4. dan KRAKOW – WIELICZKA – ZALIPIE – TARNOW – KRAKOW 31.12.2022., NOVA GODINA

Doručak. Preporučamo fakultativni izlet u rudnik soli Wieliczku. Wieliczka je najveći rudnik soli u Europi. Predlažemo fakultativni ulazak u srednjovjekovni muzej. Razgled muzeja sa dvoranama posvećenim događajima i ličnostima iz poljske povijesti, umjetnine od soli, te pravom podzemnom katedralom. Razgled s lokalnim vodičem trajati će otprilike 2 sata. Nakon završetka razgleda, slijedi povratak u Krakow. Slobodno vrijeme za ručak. U poslijepodnevnim satima preporučamo fakultativni izlet u selo Zalipie, kako mu tepaju, najfotogeničnije selo u Poljskoj. Ako ste htjeli prave fotografije za društvene mreže, ovo je pravi izlet za vas. Čeka nas nekih sat vremena vožnje do malenog sela poznato po svojoj tradiciji koja traje stotinama godina – dekoriranju kuća, zidova, mostova, pa čak i bunara. Žene Zalipia boje površine u selu raznim bojama, a gotovo na svim crtežima se nalaze šareni cvjetovi. Šetnja ovim prekrasnim selom te pogled na šareno obojane kuće. Nakon kraće šetnje selom, odlazimo u obližnji gradić Tarnow. Ovaj grad ima jedan od najljepših gradskih centara u Poljskoj. Vidjeti ćemo StaryRynek, glavni gradski trg u Tarnowu kojem tepaju da je minijaturna verzija onoga u Krakowu. Na samom trgu se nalazi kulturni centar te gradska vijećnica iz 15. stoljeća sa tornjem u tipičnom poljskom stilu koji svaki dan u 12 sati svira tradicionalnu poljsku melodiju hejnał. Cijeli trg je okružen tradicionalnim trgovačkim kućama iz 16. stoljeća. Slijedi šetnja do bazilike Svete Djevice Marije, građene u gotičkom. Vidjeti ćemo spomenik Sinagogi koji se nalazi na ostatcima same sinagoge, a koju su Nijemci uništili tokom Drugog svjetskog rata.  Također ćemo posjetiti i gradsku tržnicu nama zanimljivog imena Burek. Kraće slobodno vrijeme u gradu. U dogovoreno vrijeme sastanak s vodčem te povratak prema Krakowu. Dolazak u Krakow u kasnim večernjim satima. Pripreme za ludu novogodišnji noć. Doček nove 2023. godine u jednom od mnogobrojnih klubova ili na glavnom trgu i ulicama Krakowa. SRETNA NOVA GODINA 2023. Noćenje.

5. dan KRAKOW – VLKOLINEC – BRATISLAVA – ZAGREB 01.01.2023.

Doručak. Odjava iz hotela. Nastavak vožnje prema Slovačkoj. Nakon prelaska granice, stati ćemo u selu Vlkolinec. Ovo selo koje je ujedno pod zaštitom UNESCA, je malo mjesto od 45 nevjerojatno dobro očuvanih kuća, te ujedno i pravi primjer ruralnog srednjovjekovnog naselja. Odlikuje ga drvena arhitektura tipična za obronke i planinske krajeve srednje Europe. Njegov raspored, djelomično definiran brežuljkastim terenom planina VeľkáFatra, sadrži kuće od drva smještene na uskim parcelama sa štalama i manjim gospodarskim zgradama u stražnjem dijelu. Središtem sela teče kanalizirani potok. Okolni krajolik čine uski pojasevi polja i pašnjaka sa sjenicima. Selo se u povijesnim zapisima spominju još u 10. st., a kuće koje ćemo danas vidjeti potječu iz 19. st. Po dolasku u selo kraća šetnja selom uz nezaboravne fotografije. Polazak prema glavnom gradu Slovačke, Bratislavi. Razgled započinjemo odlaskom do Dvorca koji se nalazi 100 m iznad Dunava i s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad. Dvorac je jedno od rijetkih mjesta odakle se vide tri države: Austrija (3 km ), Mađarska (13 km ) i Slovačka. Slijedi razgled ostalih znamenitosti: Trg slobode – Napoleonova promatračnica – Katedrala Svetog Martina –  Glavni trg – Gradska vijećnica – Palača Primacial – Hviezdoslavni trg – Vrata Svetog Martina. Slobodno vrijeme u Bratislavi. U popodnevnim satima polazak prema Zagrebu. Dolazak u Zagreb predviđen u kasnim noćnim satima.

***Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih opcionalno tj. fakultativno je podložan promjenama prema procjeni pratitelja a ovise o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata o trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U 1/2 SOBI:

NAZIV HOTELA  28.12.2022. – 01.01.2023.
JUNIOR KRAKUS * (za mlade studio 2+3)  FM 999 kn,
KRAKUS 3* FM 1.299 kn,

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • 5 dana novogodišnjeg putovanja u Krakow
 • 3 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama hotela Junior Krakus * ili Krakus 3*u Krakowu
 • Prijevoz turističkim autobusom
 • Licenciranog turističkog pratitelja
 • Sve razglede prema programu u Krakowu i Bratislavi
 • Jamčevno osiguranje, troškove organizacije i realizaciju putovanja

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • Nadoplata za jednokrevetnu sobu 400 kn (plaćanje isključivo u kunama prije putovanja)
 • Ulaznice za pojedine objekte
 • Vlastite troškove
 • Dodatno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja koje možete ugovoriti mail-om.
FAKULTATIVNI IZLETI* (plaćanje isključivo u kunama prije putovanja)
WIELICZKA – srednjovjekovni rudnik i muzej soli sa vodičem 250 kn
AUSCHWITZ – BIRKENAU sa pratiteljem uz ulaznicu za spomen muzej 220 kn
BIRKENAU sa pratiteljem uz razgled i vođenje Birkenaua 60 kn
IZLET U SELO ZALIPIE I TARNOW ( Uključuje razgled lokaliteta uz našeg pratitelja, prijevoz do i od lokacije )
Minimalno 20 prijavljenih putnika
100 kn
*Cijene svih izleta su promjenjive do dana izvedbe zbog česte promjene tečaja i moguće promjene cijene ulaznica

 

NADOPLATA za odabir posebnog sjedala u autobusu (neobavezno)
1. red – sjedalo 3, 4 100 kn
2. red – sjedalo 5, 6, 7, 8 100 kn
sjedala iza 2. vrata 100 kn
ostala raspoloživa sjedala 50 kn

HOTELI

HOTEL JUNIOR KRAKUS * ( za mlade ) 

Hotel Junior Krakus* smješten je samo 4 km od centra povijesne jezgre grada te je dio iste zgrade u kojoj se nalazi Hotel Krakus 3*.Hotel Junior Krakus nudi smještaj u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa privatnom ili dijeljenom kupaonicom. Hotel nudi odličan doručak sa tradicionalnom poljskom kuhinjom. Od dodatnih sadržaja hotel ima – TV lounge, stolni tenis, konferencijsku sobu, mogućnost kupnje suvenira, web kiosk, informacijski centar za turiste.

HOTEL KRAKUS 3*

Hotel Krakus*** smješten je samo 4 km od centra povijesne jezgre grada. Sam hotel u svojoj ponudi ima jednokrevetne, dvokrevetne kao i trokrevetne sobe. Sobe su moderno uređene te svaka ima svoju kupaonicu. Od dodatnih usluga hotela tu su: TV Lounge, stolni tenis, konferencijska  dvorana, suvenirnica, informacije za turiste na recepciji. Autobusna stanica se nalazi samo 200m od hotela, te javnim prijevozom možete vrlo brzo biti u samom centru grada.

KRAKOW

Krakow je jedan od najstarijih poljskih gradova. Prema legendi ga je osnovao vojvoda Krak koji je na tom mjestu ubio zmaja. Prvi povijesni spomen grada datira iz 966. godine kad ga je židovski putopisac Abraham ben Jacob opisao kao značajno trgovačko naselje. Krakov je bio glavno naselje slavenskog plemena Vislani, a kratko vrijeme je bio dio Velikomoravske Kneževine. Nakon njezinog pada pod Mađare je postao dio Češke. Danas ovaj grad nosi mnogo nadimaka poput “Kraljevski grad”, “grad stotinu crkava”, “Poljska meka” i “glavni duhovni grad Poljske”. Kao i mnogi europski gradovi koji vuku povijest još iz starog vijeka, Krakow je nastao spajanjem mnogih manjih gradova koji su nastali jedan do drugoga, uglavnom spajanjem brda Krakus i Wanda. Tako imamo današnji RynekGłówny, glavni trg u starome gradu, koji je u centru Krakowa, utvrđeni kraljevski dvorac na brdu Wawel koji je svojevremeno funkcionirao kao manji gradić, te četvrt Kazimierz, u prošlosti židovski grad, danas četvrt koja je u 2. svjetskom ratu pretvorena u geto. Te tri jezgre čine turističku srž Krakowa. Kroz cijeli grad protječe rijeka Wisla koja igra ulogu u priči o zmaju.

 • GARANTIRANI POLAZAK!
 • Moguć polazak iz Čakovca i Varaždina uz prethodnu najavu. O točnom vremenu i mjestu polaska biti će obaviješteni unutar 24 sata do polaska.
 • Za ovo putovanje potrebna je važeća osobna iskaznica ili putovnica
 • Minimalan broj putnika: 40
 • Rok prijave: Do popunjenja kapaciteta ukoliko nije nije određen vremenski period
 • Organizator zadržava pravo na promjenu redoslijeda programa
 • ***Raspored obilaska je podložan promjenama prema procjeni pratitelja, radnim vremenima pojedinih znamenitosti te trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu.
 • Fakultativni izleti će se održati ukoliko se skupi dovoljan broj zainteresiranih

VAŽNA NAPOMENA

 • Raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja, agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća nadoplata,
 • Završno pismo vam dostavljamo mailom 48 sati prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime pratitelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.),
 • Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta,
 • Fakultativni program će se održati isključivo ukoliko se ispune trenutno zahtijevani uvjeti pružatelja usluge na terenu,
 • Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa,
 • Agencija putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

KORISNE INFORMACIJE

 • Valuta u Poljskoj je poljski Zloty ( PLN ) –  ( 1 Zloty je cca 1,8kn )
 • Veliki broj ljudi zna engleski
 • Poljska kuhinja je raznolika i za sve ukuse – više ovdje
 • Karte za javni prijevoz se kupuju na na kioscima, ponekad na naplatnim aparatima na stanicama, ili u busu ili tramvaju

PROTOKOLI KOJI SE PRIMJENJUJU PRILIKOM ULASKA I BORAVKA U REPUBLICI POLJSKOJ USLIJED PANDEMIJE VIRUSA SARSCoV-2 I BOLESTI COVID-19

Od 28. ožujka 2022. godine u Republici Poljskoj se ukida stanje pripravnosti vezano uz pandemiju Covid 19. To znači da je većina mjera u svrhu sprječavanje širenja zaraze stavljena izvan snage. To znači da za ulazak u Republiku Poljsku više nije potreban niti jedan oblit testiranja niti Covid putovnice već samo osobni dokument.

PROTOKOLI KOJI SE PRIMJENJUJU PRILIKOM ULASKA I BORAVKA U SLOVAČKOJ USLIJED PANDEMIJE VIRUSA SARSCoV-2 I BOLESTI COVID-19

Od 6. travnja 2022. godine u Slovačkoj se ukida stanje pripravnosti vezano uz pandemiju Covid 19. To znači da je većina mjera u svrhu sprječavanje širenja zaraze stavljena izvan snage. To znači da za ulazak u Slovačku više nije potreban niti jedan oblit testiranja niti Covid putovnice već samo osobni dokument.

PROTOKOLI KOJI SE PRIMJENJUJU PRILIKOM ULASKA I BORAVKA U REPUBLICI MAĐARSKOJ USLIJED PANDEMIJE VIRUSA SARSCoV-2 I BOLESTI COVID-19

Uredbom Vlade Mađarske od 23. lipnja 2021. ukinuta su sva ograničenja za ulazak u Mađarsku iz Republike Hrvatske. Tako da nikakav dodatni dokument osim osobne iskaznice nije potreban za navedeno putovanje.

INFORMACIJE O POVRATKU HRVATSKIH DRŽAVLJANJA U HRVATSKU PRILIKOM PRELASKA KOPNENIH GRANICA REPUBLIKE HRVATSKE

***Prilikom povratka u Hrvatsku točnije prelaska hrvatske granice svi putnici su dužni predočiti samo osobnu iskaznicu/putovnicu kao nekad. Za državljane EU među koje spada i Hrvatska više nema nikakvih Covid restrikcija, karantena niti dodatne dokumentacije prilikom povratka u Hrvatsku.

*  Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete Odgovornog organizatora. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, http:/www.mvp.hr  Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji u zemlji koju posjećujete. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa. Organizator zadržava pravo promjene hotela u istoj ili višoj kategorizaciji.

Nova godinaPrigodna putovanja