ISLAND – 26.05.-30.05.2022. – 5 dana zrakoplovom – uskoro grantirano

ISLAND

5 dana posebnim zrakoplovom iz Zagreba

DATUM PUTOVANJA: 26.05.-30.05.2022.

USKORO GARANTIRANI POLAZAK!
VRIJEDNOST VIŠE: uključen razgled poluotoka Reykjanesa!

 Predviđeni hotel: hotel Klettur 3*

PROGRAM PUTOVANJA

1.dan: ZAGREB – KEFLAVIK – REYKJANES – REYKJAVIK

Sastanak putnika u Međunarodnoj zračnoj luci Franjo Tuđman dva sata prije polijetanja zrakoplova (predviđeno vrijeme ranojutarnje, navedeno ispod programa). Po slijetanju i ukrcaju u autobus krećemo na svoju islandsku avanturu: prvi izlet po ovom čudesnom otoku na rubu Europe vodi nas na poluotok Reykjanes gdje ćemo se odmah susresti s neobičnom i divljom prirodom Islanda – već nam sâm pogled iz zrakoplova to daje do znanja, Reykjanes je na prvu grub i surovog izgleda. Inače je cijeli poluotok postao „poznatiji“ prošle godine nakon što je na njemu erumpirao vulkan Fagradalsfjall. Naš krug po poluotoku kreće s kratkom foto pauzom kod malenog i mirnog sela, Hafnira gdje ćemo se odmah sresti s islandskim plemenitim konjima koji slobodno pasu na poljima okolo. Potom nastavljamo do nedalekog Sandvika, gdje se nalazi omanji drveni most koji se nadvio nad mjestom susreta dvaju tektonskih ploča, Sjevernoameričke i Euroazijske! U procijepu između njih naći ćete se doslovno između dva kontinenta! Vožnju nastavljamo prema polju Gunnuhver, u blizini geotermalne elektrane Reykjanes. Riječ je o velikom polju izrazite geotermalne aktivnosti, s masom geotermalnih izvora i pukotinama i rupama iz kojih izviru sumporne pare. Nasuprot Gunnuhver polja smjestilo se slikovito brdašce s najstarijim islandskim svjetionikom, a u njegovom podnožju uz litice pod nazivom Reykjanesta gnijezde se brojne vrste ptica, kao i na obližnjoj zanimljivoj hridi koja se vidi iz Atlantika, otočiću Eldey. Vožnja nas dalje vodi preko poznatog ribarskog naselja Grindavika, geotermalnog polja Krysavik i jezera Kleifarvatna do islandske prijestolnice, najsjevernijeg glavnog grada jedne suverene države. Smještaj u hotel. Orijentacijska šetnja s voditeljem putovanja ulicom Laugavegur prema Austurstraetiju i najužem središtu grada. Povratak u hotel u individualnom aranžmanu. Noćenje.

2.dan: REYKJAVIK – fakultativni izlet „ZLATNI KRUG” (THINGVELLIR – GEJZIR STROKKUR – SLAP GULLFOSS – SKÁLHOLT) – REYKJAVIK 

Doručak. Slobodan dan. Svakako preporučujemo odlazak na fakultativni (uz doplatu prilikom rezervacije aranžmana), cjelodnevni izlet po tzv. ”Zlatnom krugu“ („Golden circle“), ruti koja je najtraženiji izlet na Islandu uopće. Vožnja do zaštićenog nacionalnog parka þhingvellir, zaštićenog spomenika na popisu organizacije UNESCO, remek-djela prirode, mjestu gdje se susreću Euroazijska i Sjevernoamerička kontinentalna tektonska ploča. Þhingvellir je i mjesto od posebnog značaja Islanđanima jer su tu norveški doseljenici 930. godine osnovali  Alþing, nacionalni parlament, koji je ujedno i najstariji parlament na svijetu. Od te godine do današnjih, Thingvellir je mjesto vezano uz najznačajnija državna događanja, pa je tako na Thingvelliru proglašen i samostalni i suvereni Island 17.6.1944. godine. Šetnja fantastičnim krajolikom među stijenama okamenjene lave prema ljetnoj rezidenciji islandskih predsjednika koja će vas svojom jednostavnošću i skromnošću oduševiti. Nastavak putovanja do nesvakidašnjog krajolika, geotermičkog područja gejzira, s kipućim blatnim jamama i živahnim Strokkur gejzirom, koji izbacuje vodu 30 metara u zrak svakih nekoliko minuta. U drugoj polovici dana posjetit ćemo veličanstveni, impozantni Gullfoss (Zlatni slap), jedan od najfascinantnijih islandskih vodopada, koji je smješten u gornjem dijelu rijeke Hvitá i svom se silinom spušta u klanac dubok 32 metra. Za kraj izleta posjećujemo na kratko mjesto Skálholt, iz davnih vremena sjedište crkvene vlasti na otoku, islandska duhovna prijestolnica od 11. stoljeća. Povratak prema Reykjaviku vodi nas uz gradić Hverager i, poznat kao mjesto s najviše staklenika na otoku, a koji cijelom otoku daju ne samo cvijeće i povrće, već i egzotično voće – bude li sreće, možda kroz staklo jednog od njih vidite i banane! Slobodna večer. Noćenje.

3. dan: REYKJAVIK – fakultativni „JUŽNA AVANTURA“ (SELJALANDSFOSS I SKOGAFOSS – VIK Y MYRDAL – REYNISFJARA) – REYKJAVIK

Doručak. Slobodan dan za osobne programe. Danas odlazimo na fakultativni cjelodnevni izlet „Južna avantura“ (uz doplatu prilikom rezervacije aranžmana), idealan za ljubitelje netaknute prirode i doživljaja jedinstvene islandske prirode i fascinantnih krajolika, toliko očaravajućih da su ondašnje lokacije najčešće mjesto snimanja serije „Igre prijestolja“ koja je snimana i na Islandu. Ovaj izlet ne želite propustiti! Vodimo vas duž južne obale Islanda, jedne od najslikovitijih regija, zemlje slapova, ledenjaka i crnih plaža i do najjužnijeg mjesta na otoku, Vik y Myrdal. Tijekom izleta posjetit ćemo slap Seljalandsfoss, najpoznatiji po šetnici koja se proteže iza samog slapa, otkuda posjetitelji mogu uživati u zaista jedinstvenoj perspektivi. Nastavljamo do najvećeg i možda najposjećenijeg Skogafossa, koji se spektakularno spušta sa 60 metara visine. Legenda kaže da je Viking po imenu Thrasi sakrio svoje zlato ispod slapa. Izlet ne bi bio potpun da ne posjetimo jednu od najatraktivnijih plaža na otoku, zavodljivu i smrtonosnu Reynisfjaru… Pauza u sredini dana u šarmantnom Viku, najjužnijem gradiću otoka, uokvirenom dugom, crnom vulkanskom plažom pred kojom se prostire Atlantski ocean. Putem natrag ćemo, obavijenog oblacima, vidjeti i vulkan Eyjafjallajokull, koji je uzrokovao pomutnju europskoj avio industriji u travnju 2010. godine, ali ujedno otkrio Island na karti svijeta – nakon toga počinje naime masovniji dolazak na otok „leda i vatre“! Povratak u Reykjavik u kasnim poslijepodnevnim satima. Slobodna večer. Noćenje.

4. dan: REYKJAVIK – fakultativno razgled Reykjavika i izlet PLAVA LAGUNA

Doručak. Slobodan prema vlastitim željama. Nudimo mogućnost da uz našeg voditelja putovanja podrobnije upoznate najzanimljivije dijelove šarmantnog Reykjavika (doplata prilikom rezervacije aranžmana). U prijevodu „Zaljev dima“, Reykjavik duguje svoje ime pari iz vrućih izvora iz doline Laugardalur koje su uočili prvi doseljenici u devetom stoljeću. Reykjavík je neobična prijestolnica, dovoljno malen da ga pješački lako obiđete, a dovoljno kozmopolitski da se u njemu osjećate svjetski – to je grad uzbudljivih mogućnosti okružen fantastičnim krajolicima, živopisan i živahan grad koji i dalje njeguje tradicionalni način života i u kojem nećete osjetiti stres zapadnih metropola. Razgled starog i novog dijela grada vodi nas od doline Laugardalur koja je svojim „parama“ kumovala imenu grada, a gdje se smjestio park na otvorenom najpoznatijeg islandskog suvremenog kipara, Asmundura Sveinssona. Iz lijepe četvrti gdje se nalazi muzej spuštamo se prema Höfdi kući u kojoj navodno boravi sablast koja je „zabavljala“ i Reagana i Gorbachova na poznatom summitu 1986. god. u Reykjaviku, događaja koji je zabilježen kao kraj „Hladnog rata“. Stat ćemo i kod skulpture Solfar na obali koja je danas jedan od tri najprepoznatljivija simbola grada, prošetati uz fantastičnu koncertnu dvoranu Harpa koja obilježava izlazak iz krize 2008. godine, starim dijelom grada uz popularno jezero Tjörnin, pa sve do brda Oskjuhlið gdje se na tankovima vruće vode smjestio popularni restoran Perlan s kojeg se pruža perspektiva od 360 stupnjeva na Reykjavik i planinu Esju koja ga nadgleda s oceana, zajedno s Hallgrimurovom crkvom kao ishodišnom točkom grada… Poslijepodne slobodno ili (doplata prilikom rezervacije aranžmana) izlet u Plavu lagunu, gdje se možete okupati u geotermalnoj vodi neobične mliječno-plave boje i izrazito dobrog djelovanja na kožu čija je temperatura oko 37-38 C – Plava laguna je danas jedna od najpoznatijih i najposjećenijih turističkih atrakcija na Islandu, a svake godine, na stotine tisuća ljudi posjeti Plavu lagunu kako bi se okupali u njenoj zdravoj i prekrasnoj plavoj vodi. Kažu da doći na Island, a ne otići u Plavu lagunu jest kao ne otići na Eiffelov toranj kad ste u Parizu! Kupanje u Plavoj laguni doista je pravo zadovoljstvo za um i tijelo i doživljaj za pamćenje! Slobodna večer. Noćenje.

5.dan: REYKJAVIK – fakultativno odlazak na gledanje kitova

Doručak. Poslije doručka odjava iz soba i odlaganje prtljage u za to namijenjenu prostoriju. Za kraj boravka na Islandu predlažemo još jedan autentičan doživljaj: odlazak na Atlantik, na promatranje kitova (doplata prilikom rezervacije aranžmana) u zaljevu Faxafloi. Topliji su mjeseci idealna prilika za to jer kitovi dolaze u zaljev pa ćete svakodnevno vidjeti na gomile brodica koje odlaze na ocean u potrazi za kitovima! Povratak u grad. Slobodno vrijeme za ručak, zadnju kupovinu, šetnje, posjete muzejima i atrakcijama – preporučujemo Nacionalni muzej, Arbaer muzej ili pak Falološki muzej, a od atrakcija ističu se Perlan Ice Cave Exhibition i Fly Over Iceland! Organizirani transfer u zračnu luku u Keflaviku u kasnim poslijepodnevnim satima. Let posebnim zrakoplovom prema Zagrebu u kasnim večernjim satima. Slijetanje planirano 31.5. u ranim jutarnjim satima.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI:

FIRST MINUTE CIJENA PO OSOBI U 1/2 sobi:  7.690 kn 

REDOVNA CIJENA PO OSOBI U 1/2 sobi:  7.990 kn
Uključene zrakoplovne pristojbe i naknade!

Minimalan broj putnika: 30  /  Maksimalan broj putnika 40

Cijena uključuje:
 • prijevoz posebnim zrakoplovom na relaciji Zagreb – Reykjavik – Zagreb
 • uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 20 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 5 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
 • zrakoplovne pristojbe i naknade
 • prijevoz od zračne luke do hotela s uključenim razgledom poluotoka Reykjanesa i odlazni transfer od hotela do zračne luke
 • 4 noćenja s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 3*
 • vanjske razglede prema programu
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
 • jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje
 Cijena ne uključuje:
 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja ako nije drugačije navedeno
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • doplatu za jednokrevetnu sobu – 1.790 kn po osobi (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi)
 • cjelodnevni izlet „Zlatni krug“ (uključen autobusni prijevoz i pratnja voditelja putovanja, minimum potreban za realizaciju programa 20 prijavljenih putnika): 440 kn odrasli, djeca do navršenih 12 god. 340 kn
 • cjelodnevni izlet „Južna avantura“(uključen autobusni prijevoz i pratnja voditelja putovanja, min. 20 putnika): 620 kn, djeca do navršenih 12 god. 390 kn
 • razgled Reykjavika: 290 kn odrasli, djeca do 12 god. 220 kn (uključen prijevoz i ulaznica za Perlan vidikovac, min. 20 putnika)
 • izlet u Plavu lagunu s kupanjem (uključeni autobusni prijevoz, pratnja voditelja putovanja, ulaznica, ručnik i jedno piće u bazenu/pivo ili sok/, minimum 20 putnika): 820 kn odrasli, djeca do 12 g. 490 kn
 • promatranje kitova: 760 kn odrasli, djeca do 12 g. 450 kn (uključuje prijevoz, turu promatranja kitova u trajanju od 3 sata s audio vodičem na engleskom)
 • napojnicu za vodiča – po želji, nije obavezno, no ako ste zadovoljni uslugom, organizacijom i trudom vodiča, čistoćom autobusa, dobra je praksa nagraditi ih (preporuka prosječnog iznosa napojnice 2 eur po danu po osobi; iznos napojnice ovisi o Vašoj procjeni i zadovoljstvu te može biti i viši, a određujete ga sami u slučaju da istu želite ostaviti)
 • napojnicu za vozača – praksa je na inozemnim putovanjima diljem svijeta da se vozaču na kraju ture ostavi napojnica, pa preporučujemo iznos od 2 eur po osobi po danu
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

Red letenja:

26/05/2022 ZAG KEF    06:45 – 08:55 (lokalno)

30/05/2022 KEF ZAG    20.55 – 03:10 (lokalno)

Popusti i doplate:
 • 20% popusta za jedno dijete od 1,99-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe, dijete ima svoje sjedalo u avionu i pomoćni krevet – trokrevetne sobe na upit!
 • trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni!

 VAŽNE INFORMACIJE

 • Vremena letenja u trenutku nastajanja programa nisu službeno potvrđena, objavit ćemo ih po potvrdi.
 • Kod charter letova, red letenja podložan je promijeni u vrlo kratkom vremenu pred polazak na put, kao i tijekom samog putovanja. Putnici će dobiti obavijest o točnom redu letenja u putničkoj agenciji najkasnije 3 dana prije polaska. Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda programa putovanja, ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplovom, radnim vremenima, lokalitetima koji se posjećuju i vremenskim uvjetima.
 • Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
 • Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 20 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 5 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
 • Doplate nije moguće realizirati na licu mjesta! Minimum prijavljenih za izlete na osnovi 20 prijavljenih putnika.
 • Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom ture, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima, odnosno ovisno o vremenskoj prognozi. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
 • Završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala na autobusnim programima, i sl.).
 • Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
 • Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
 • Organizator putovanja nije odgovoran za gužve na lokalitetima i prilikom ulaska u objekte koji se posjećuju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
 • Organizator ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
 • Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.
 • Program nije prikladan za djecu do četvrte godine života.

Republika Island (islandski Lydveldið Ísland) otočna je zemlja u sjevernom Atlantiku između Grenlanda, Norveške i Velike Britanije, odnosno Irske. Prema zadnjim brojkama Island broji otprilike 350 000 stanovnika. Glavni grad je Reykjavik (cca. 120 000 stanovnika), nazivan još i „najsjevernijom prijestolnicom“. Površina Islanda iznosi 103 000 kvadratnih kilometara, od čega otprilike 10 % pokrivaju ledenjaci od kojih je najveći Vatnajökull, najveći europski ledenjak. Island je član UN-a, EFTA-e, NATO-a i EEA-e.

Valuta na Islandu je islandska kruna (ISK). Tečaj islandske krune u odnosu na HRK je otprilike 20 ISK za 1 HRK ili cca. 148 ISK za 1 €. Preporučujemo plaćanje kreditnim i debitnim karticama koje su široko prihvaćene posvuda.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:   

Za državljane RH viza nije potrebna, za putovanje je potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica (osobna iskaznica vrijedi kao identifikacijski dokument na ovom putovanju jer iako Island nije član EU, međusobnim ugovorima u Uniji je to omogućeno, iako je naša preporuka uvijek putovnica). Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani. Ne zaboravite: osobni dokument mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci nakon polaska na put! Preporučujemo svakako ponijeti kopiju putovnice i drugih važnih dokumenata i spremiti ih odvojeno od originala!

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Republike Hrvatske za Island nalazi se u Kopenhagenu: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Danskoj (pokriva Republiku Island): Søtorvet 5, 1st fl., tel: 0045 33 91 90 95 i fax: 00 45 33 91 71 31. Delegacija EU na Islandu je također adresa na koju se možete obratiti: Hafnartorg – Kalkofnsvegur 2
101 Reykjavík, tel: + 354 520 3399.

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju, a 72 sata prije putovanja dobit ćete završno pismo. Minimalan broj putnika za putovanje je 30, a maksimalan broj putnika je 40. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 7 dana prije početka paket-aranžmana putnička agencija dužna je obavijestiti putnika o otkazu putovanja.

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji.

Molimo informirajte se o preporukama za putovanja na Island na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova, vezano uz potrebe za PCR testiranja i mogućnostima ulaska na Island.

Blagdani i prazniciEuropska putovanjaZimski prazniciZrakoplovom