EGIPAT – 28.04. – 06.05.2023. – 9 dana zrakoplovom iz Zagreba

EGIPAT

ALEKSANDRIJA – KAIRO I PIRAMIDE U GIZI – KRSTARENJE NILOM OD ASUANA DO LUKSORA – HURGADA

TERMIN PUTOVANJA: 28.04. – 06.05.2023.

9 dana zrakoplovom iz Zagreba

Putovanje Egiptom, jednom od najatraktivnijih zemalja svijeta za turiste je poput putovanja muzejom na otvorenom koji postojano, tisućljećima odolijeva vremenu i zaboravu. Kad vam se čini da ste vidjeli i doživjeli nešto neponovljivo, već sljedeća legendarna znamenitost učinit će vam se još atraktivnijom te će vam ovo putovanje ispuniti nizom uzbudljivih iskustava koja se nižu jedno za drugim. Putovanje započinje na mediteranskoj obali u Aleksandriji, slijede velike piramide u Gizi i grad Kairo, a zatim krstarenje Nilom uz obilazak zadivljujućih arheoloških nalazišta, te završava u ljetovalištu Hurgada na Crvenom moru.  Pustinjski krajolici, povijesna mističnost, ali i sadašnji život stanovnika ostaju dugo u uspomenama i nakon povratka u svakodnevicu.

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan ZAGREB – ISTANBUL – ALEKSANDRIJA

Sastanak sudionika putovanja u zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu u 18 sati kod šaltera središnjih informacija. Preuzimanje putnih dokumenta i osnovnih informacija od strane pratitelja putovanja te prijava na let TK 1056 s polaskom u 20.15. Slijetanje u zračnu luku Istanbulu  u 23,30 po lokalnom vremenu.

2. dan ALEKSANDRIJA – KAIRO

Nastavak putovanja letom TK 696 za Aleksandriju u 00,45 s dolaskom u 01,50.  Carinske formalnosti, preuzimanje prtljage te transfer u hotel na kraće noćenje i doručak.

Razgledavanje grada. Smještena uz mediteransku obalu , Aleksandrija je drugi po veličini egipatski grad. Osnovao ju je Aleksandar Veliki i bila je važno središte helenističke civilizacije. Arhitektura, kultura i bogatstvo grada nekoć su bili konkurenti Ateni i Rimu. Razgledavanje grada uz obilazak katedrale Sv. Marka, obrambene tvrđave Qaitbey iz 15 stoljeća odakle se pruža lijep pogled na grad i šetnice Cornishe te kratko zaustavljanje uz novu  knjižnicu Biblioteca Alexandrina. Obilazak katakombi Kom el-Shuqafa, velike nekropole iz drugog stoljeća. Nekropola ima mješavinu rimskih, helenističkih i faraonskih umjetničkih elemenata koji se vide na slikama, te stilu izrade kipova, pogrebnih predmeta i samih grobnica. Slijedi razgledavanje arheološkog lokaliteta i ostataka hrama Serapeuma iz 3.stoljeća. Tijekom dana ručak u restoranu. U popodnevnim satima polazak prema Kairu.Po dolasku smještaj u hotel, večera i noćenje.

3. dan  AIRO I PIRAMIDE U GIZI

Doručak. Odlazak u Gizu nedaleko Kaira i obilazak legendarnih piramida, remek djela graditelja iz davnih vremena i sigurno su jedna od prvih slika koje vam padnu na pamet kad

se spominje Egipat. Veličanstvene Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida su od davnina smatrane jednim od sedam čuda antike , a i danas su ove monumentalne i zagonetne konstrukcije među najpoznatijim svjetskim građevinama. Tu je i legendarna Sfinga, skulptura s tijelom lava i ljudskom glavom, jedan od najvećih kipova na svijetu isklesanih iz jedne stijene, visine 22 metra i  dužine od 73 metra. Povratak u Kairo, najveći grad u Africi. Posjet Egipatskom Nacionalnom muzeju koji sadrži veliku zbirku predmeta s brojnih arheoloških nalazišta diljem zemlje, između ostalog zlatnu masku i sarkofag Tutankamona. Slijedi odlazak u stari dio grada , na čuvenu tržnicu Khan El Khalili gdje možete kupiti gotovo sve. U ranim večernjim satima transfer na željezničku stanicu i smještaj u kabine vlaka na relaciji Kairo – Asuan.. Večera i noćenje u vlaku, noćna vožnja do Asuana.

4. dan ASUAN

Doručak. Silazak iz vlaka i nastavak putovanja autobusom. Obilazak drevnog asuanskog kamenoloma u kojem su klesani obelisci te zatim rijekom Nil prevoženi do hramova. Može se vidjeti nedovršeni obelisk od 41 metra, no još uvijek je zagonetka kako su i kojim alatima u ta davna vremena klesari obrađivali ogromne granitne stijene. Razgledavanje Asuanske brane

visoke preko 100 metara i druge po veličini u svijetu. Slijedi smještaj u kabine na brodu 5* kojim će se tri dana ploviti Nilom. Ručak i odmor na brodu. U popodnevnim satima fakultativno izlet u hram Philae posvećen božici Izidi. Hram je premješten na novu lokaciju kako ne bi bio potopljen kada se gradila Asuanska brana.  Nakon razgledavanja fakultativno izlet u Nubijsko selo gdje se može vidjeti tradicionalni način života na selu. Povratak na brod. Večera i noćenje.

5. dan ASUAN – KOM OMBO – EDFU   / Abu Simbel fakultativno

Fakultativno izlet u Abu Simbel. Rani polazak i vožnja kroz pustinjski krajolik u svitanje do Abu Simbela i hramova posvećenih Ramzesu II i njegovoj ženi Nefertari. Monumentalni ulaz naglašavaju četiri faraonove skulpture visoke 18 metara. Ramzesove skulpture su druge po veličini u Egiptu ,veća je jedino Sfinga. Povratak na brod. Ručak te početak plovidbe legendarnom velikom rijekom koja znači život za ovaj kraj i stvara bujnu dolinu u srcu pustinje. Poslijepodne dolazak do hrama Kom Ombo na obali Nila, jedinog hrama koji je posvećen dvojici bogova , bogu Sobeku i bogu Horu. Obnovljen je i jedan je od najljepših hramova ptolomejske ere. Povratak na brod, plovidba za Edfu. Večera i noćenje na brodu.

6. dan EDFU  – LUKSOR

Doručak. Silazak s broda da bi se obišao Horusov hram u Edfuu, jedan od najbolje očuvanih hramova u Egiptu sa mnoštvom crteža i hijeroglifa. Hram je bio gotovo dvjesto godina zatrpan pijeskom što je pomoglo u očuvanju građevine, a njegove brojne zidne rezbarije pružile su vrijedne informacije povjesničarima o tom razdoblju egipatske povijesti.

Nastavak plovidbe preko ustave u Esni prema Luxoru. Po dolasku obilazak velebnog staroegipatskog hramskog kompleksa u Luksoru ( drevnoj Tebi ) sagrađenog oko 1400 p.n.e koji je bio vrlo značajan u tadašnjim vremenima. Smatra se da su se u ovom hramu krunili egipatski faraoni. Tijekom rimskog razdoblja pretvoren je u utvrdu u kojoj je bilo sjedište rimske vlasti. Hram je povezan s drugim velikim hramom Karnak Alejom sfingi koje su nedavno obnovljene i kojom se može prošetati.. Povratak na brod na večeru.

Fakultativno: u večernjim satima obilazak Luksorskog hrama pod svjetlima koja daju posebnu čar zidinama ovog drevnog zdanja.

7. dan DOLINA KRALJEVA – KARNAK – HURGADA

Doručak i odjava s broda. Odlazak u Dolinu kraljeva gdje se nalaze 63 kraljevske grobnice

iz perioda od 1550 do 1070 godine  p.n.e.  Za razliku od faraona iz doba Starog kraljevstva, koji su pokapani u piramidama, faraoni od XVIII do XX dinastije su pokapani u Dolini kraljeva,  u podzemnim grobnicama, duboko ukopanim u kamene litice. Različite su jedna od druge no sve su bile bogato ukrašene i oslikane. Mnoge grobnice su oštećene i opljačkane od strane lovaca na blago te ih se danas nastoji što više obnoviti. Slijedi razgledavanje kaskadnog hrama kraljice Hatšepsut ispod stijena iste boje kao i samo zdanje te se čini kao da je sve jedna cjelina, a zatim Memnonovih kolosa, dva velika kamena kipa u sjedećem položaju iz 14. st. p.n.e. Odlazak do Karnaka , najvećeg drevnog hramskog kompleksa u svijetu posvećenog bogu Amonu, sjedišta religijskog života u drevna vremena. Hramski prostor se gradio i dograđivao više od tisuću godina. U hram se ulazi kroz Aleju sfingi , a u unutrašnjosti se mogu vidjeti veličanstvene dvorane ukrašene reljefima, kipovi, prostrana dvorišta i ogromni stupovi, neki su visoki i do 24 te promjera 3,5 metara. Nakon svih razgledavanja i ručka tijekom dana polazak prema poznatom ljetovalištu na Crvenom moru , Hurgadi. Po dolasku smještaj u hotel, večera i noćenje.

8. dan HURGADA

Doručak. Slobodan dan u Hurgadi za uživanje na plaži ili fakultativno izlet brodom.

Prije transfera na aerodrom zajednička večera u restoranu.

9. dan  HURGADA – ISTANBUL – ZAGREB

Prijava na let TK 1430 s polaskom iz Hurgade u 00.25  i slijetanjem u Istanbulu u 04,25.

Nastavak putovanja letom TK 1053 u 07,00 i dolaskom u Zagreb u 08,05.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U 1/2 SOBI:

FM   9.290,00 kn 1.563 €   ( 11 769.39 kn )

Redovna cijena  1.604 €   ( 12 078,12 kn )

U cijenu je uključeno:

– prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi

– 1 noćenje s doručkom u hotelu u Aleksandriji

– 2 polupansiona u hotelima 5* ( Cairo i Hurgada )

– 3 puna pansiona na krstarenju Nilom na brodu 5*

– 1 polupansion u vlaku Kairo – Asuan

– večera u Hurgadi prije odlaska na aerodrom

. 3 ručka u restoranima

– vodstvo putovanja na hrvatskom jeziku

– lokalni vodič na engleskom jeziku

– svi prijevozi prema programu klimatiziranim turističkim autobusom

– razgledavanje prema programu i sve ulaznice za lokalitete koji se posjećuju

– troškovi organizacije putovanja

U cijenu nije uključeno:

– doplata za jednokrevetnu sobu / brodsku kabinu i vlak  2.550 kn ( 338,65 € )

– troškovi ulazne vize 25 $ koja se ishodi na aerodromu po dolasku u Egipat i plaća

se na licu mjesta

– napojnice lokalnom vodiču i vozaču  ( plaćanje na licu mjesta oko 50 $ za cijelo

putovanje )

– putno osiguranje

Fakultativno:

Izlet u Abu Simbel  120 € po osobi / minimum 10 osoba

Hram Philae 35 € po osobi

Nubijsko selo   35 € po osobi

Luksor : Sound & Light 45 €

Izlete je potrebno najaviti kod prijave, a plaćanje je na licu mjesta

Minimalni broj putnika u grupi : 20

Napomene:

Navedena cijena je za smještaj u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama. U vlaku nema trokrevetnih kupea. Ako su tri osobe koristi se dvokrevetni i jednokrevetni s tim da je doplata za jednokrevetni kupe 320 kn

Viza:

Hrvatski državljani za ulazak u Egipat trebaju vizu. Putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci i imati 2 prazne stranice. Viza se dobiva na aerodromu po dolasku uz posredovanje agencije,

Molimo vas da nam podatke dostavite najkasnije 30 dana prije polaska :

Ime i prezime ( onako kako je navedeno u putovnici )  datum rođenja , broj putovnice te datum izdavanja i do kada vrijedi. Točnost podataka obveza je putnika i agencija ne odgovara u slučaju bilo kakvih poteškoća uzrokovanih netočnim podacima niti snosi financijsku odgovornost.

Covid-19 uvjeti:

Nema nikakvih ograničenja za ulazak u Egipat. Trenutno nije potrebno ništa osim putovnice i vize.

Podaci o letu:

Prijevoznik:  Turkish Airlines

Dozvoljena težina prtljage 30 kg ( uključena u cijenu ) + 1 komad do 8 kg ručne prtljage

U programu su navedena lokalna vremena dolazaka / odlazaka

Zrakoplovna kompanija zadržava pravo promjene vremena letova

Napomene:

– Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Egipta te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju
– Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.
– Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
– Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.
– U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. Datum izrade ponude 15.11.2022.

Za navedeni aranžman vrijede opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima.

Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

Egipat :

Službeno ime: Arapska Republika Egipat

Broj stanovnika: 102 milijuna
Glavni grad: Kairo
Jezik: arapski
Religija: velika većina muslimani

Vremenska razlika: +1

Novčana jedinica: egipatska funta (EGP)
Napon struje: 220V
Cijepljenje: nije potrebno
Mobilne mreže: Orange, Vodafone, Telecom Egypt

Pozivni broj zemlje: +20

Kupovina: na tržnicama i u trgovinama nude se tradicionalni suveniri, predmeti od zlata  drveta ili kože, tepisi, papirus i slično. Cjenkanje je dio Egipatske kulture i potreban je oprez.

Odjeća i obuća: Zbog velikih razlika u temperaturi između dana i noći predlažemo odijevanje u slojevima, te topliju odjeću za večeri i udobnu obuću.

Hrana i piće: Preporučujemo konzumaciju pića pakiranih u bocama, nekorištenje leda, a alkoholna pića mogu se konzumirati u hotelskim restoranima i barovima. Ne preporučujemo jesti uličnu hranu.

Klima:  Suptropska pustinjska klima, na sjeveru zemlje mediteranska. Kiše su  vrlo rijetke, uglavnom u obliku kratkotrajnih pljuskova. Od ožujka do lipnja mogu puhati vrući vjetrovi.

EgipatPrigodna putovanja