ALŽIR – 8 dana zrakoplovom iz Zagreba – 26.4.-3.5.2023.

ALŽIR

8 dana zrakoplovom iz Zagreba

Datum putovanja: 26.4.–3.5.2023.

ALŽIR – TIPAZA – CHERCHELL – SETIF – DJEMILA – CONSTANTINE – TIMGAD – ISTANBUL

ALŽIR, TRAGOVIMA RIMSKIH IMPERATORA, BERBERA I UNESCO-OVIH SPOMENIKA KULTURE

NAJVEĆA DRŽAVA AFRIKE, SMJEŠTENA NA OBALAMA MEDITERANA, OKRUŽENA PUSTINJSKIM DINAMA SAHARE I PLANINAMA GORJA ATLAS. KROZ NJEGOVU POVIJEST MIJEŠAJU SE UTJECAJI IZVORNE BERBERSKE KULTURE, MEDITERANSKIH TRGOVACA FENIČANA, RIMSKIH IMPERATORA, RANOG KRŠĆANSTVA TE DOLASKA ARAPA I NOVE VJERE ISLAMA U 7.STOLJEĆU. NAKON  BORBE ZA SAMOSTALNOST OD FRANCUSKIH KOLONIZATORA, OD 1962. GODINE NOSI IME NARODNA DEMOKRATSKA REPUBLIKA ALŽIR. ALŽIR NIJE SAMO DRŽAVA ZNANA PO NAFTI I PLINU, TU SE NALAZI 7 SPOMENIKA POD ZAŠTITOM UNESCO-A, JOŠ UVIJEK TURISTIMA MALO ZNANA MJESTA U PODNOŽJU GORJA ATLASA, OAZA TE PRETHISTORIJSKA NASELJA I UMJETNOST DUBOKO SKRIVENA U NAJVEĆOJ PUSTINJI NA SVIJETU, SAHARI.

NAŠE PUTOVANJE OVAJ NAS PUT VODI PO SJEVERU ALŽIRA DO GLAVNOG GRADA ALŽIRA I GRADA CONSTANTINE U ČIJIM SE OKOLICAMA NALAZE JEDNI OD NAJBOLJE SAČUVANIH GRADOVA RIMSKOG CARSTVA, SVA TRI PROGLAŠENA UNESCO-OVIM SPOMENICIMA KULTURE: TIPAZA, DJEMILA I TIMGAD PRIČAJU NAM O BOGATOJ POVIJESTI NEKADAŠNJE ŽITNICE RIMSKOG CARSTVA 2. I 3. STOLJEĆA.

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan:ZAGREB–ISTANBUL; ISTANBUL – ALŽIR (grad)

Sastanak putnika s pratiteljem u Međunarodnoj zračnoj luci Franjo Tuđman kod info pulta 2 sata prije polaska aviona. Prijava i ukrcaj na let TK1054 u 08:55 sati s presjedanjem u Istanbulu na let TK 635 i slijetanjem u Alžiru u 15:25 sati. Po dolasku i obavljanju kontrole, odlazak prema hotelu i, ako vrijeme dozvoli, prva kratka panoramska vožnja gradom s posjetom novoj džamiji. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

2. dan: ALŽIR

Doručak. Cjelodnevni razgled grada Alžira. Posjet Kasbi, srednjevjekovnom labirintu ulica, privatnih kuća, trgovinica i džamija. Pod zaštitom UNESCO-a, ovo je lijep primjer arapsko andaluzijskog islamskog grada s razvijenim osjećajem zajedničkog života u nekadašnjoj utvrđenoj cjelini na brdovitom terenu iznad mora. Palača turskih vladara iz 17. st. s lijepim primjerima islamske arhitekture i dekoracije. Muzej narodne umjetnosti i tradicije. Nastavak razgledavanja s nekoliko razglednih točaka poput Spomenika alžirskim poginulim vojnicima u ratu za nezavisnost i Crkve naše Gospe od Afrike. Vožnja centrom te upoznavanje s ritmom grada i kolonijalnom arhitekturom. Povratak u hotel, večera i noćenje.

3. dan: ALŽIR – TIPAZA – CHERCHELL – ALŽIR

Doručak. Odlazak na cjelodnevni izlet do starog rimskog grada i luke Tipaza. Nekadašnja punska trgovačka luka, nakon rimskog osvajanja postaje Colonia Aelia Tipasensis tokom vladavine imperatora Klaudija. Od 4.st. Tipaza je važan centar širenja kršćanstva u sjevernoj Africi sve dok je nisu uništili Vandali u 5.st. Posjet arheološkom parku te nakon toga vožnja do susjednog grada Cherchell, poznatom po ribarima. Kratka šetnja gradom, posjet arheološkom muzeju sa zbirkom rimskih skulptura i mozaika i ostacima rimskog teatra te slobodno vrijeme u lokalnom restoranu za riblji ili mesni ručak (nije uključen u cijenu). Poslije podne posjet berberskom kraljevskom mauzoleju izgrađenom u obliku piramide. Povratak u hotel, večera i noćenje.

4. dan: ALŽIR – SETIF – DJEMILA – CONSTANTINE

Doručak. Odlazak prema Constantineu (oko 450 km) i vožnja sjevernom pokrajinom, nekadašnjom žitnicom starog Rima. Stanka u gradu Setif i posjet muzeju rimskih mozaika. Nastavak vožnje i dolazak u Djemilu, UNESCO-ov grad, staru rimsku prijestolnicu Cuicul, spektakularno smještenu na 900 m nadmorske visine. Posjet ruševinama grada s forumom, hramovima, bazilikom, privatnim kiućama, trijumfalnim vratima. Lijep primjer rimskog grada prilagođenog brdskom terenu. Nastavak puta i dolazak u Constantine. Smještaj, večera i noćenje.

5. dan: CONSTANTINE

Doručak. Razgled grada Constantine, izgrađenog iznad kanjona i znanog po svojim visećim mostovima. Treći je najveći grad i trgovački centar, a ime je dobio po rimskom imperatoru Konstantinu Velikom. Šetnja gradom s pogledom na mostove, vidikovac sa spomenikom palim rodoljubima, arheološki muzej, džamija, palača Ahmed bega. Večera i noćenje u hotelu.

6. dan: CONSTANTINE – TIMGAD – CONSTANTINE

Nakon doručka vožnja južno od Constantinea do još jednog UNESCO-ovog rimskog grada Timgad (oko 120 km). Car Trajan osnovao je Timgad 100. godine ex nihilo (“ni iz čega”) kao koloniju vojnih veterana. Nastao je kao bastion prema buntovnim Berberima koji su harali obližnjim Aures planinama. Najprije je naseljen veteranima rimske vojske iz partskih ratova kojima je bila obećana zemlja nakon tridesetogodišnje vojne službe. Grad je uživao nekoliko stotina godina mira i u 3. st.  postao središtem širenja kršćanstva. U 5. st. grad su opustošili Vandali, nakon čega je počeo propadati. U nastavku posjet berberskom kraljevskom mauzoleju Medracen, tajanstvenom spomeniku piramidalnog oblika iz 300 g. pr. Kr. Povratak u Constantine, večera i noćenje.

7. dan: CONSTANTINE – ISTANBUL

Doručak i slobodno vrijeme do odlaska na aerodrom na let TK1412 u 14:00 sati iz Constantinea za Istanbul. Obrok tokom leta. Dolazak u Istanbul i odlazak na noćenje.

8. dan: ISTANBUL – ZAGREB

Nakon doručka šetnja povijesnim dijelom Istanbula, oko Bosfora, Egipatske tržnice, arheološkog muzeja, Aya Sofije… Slobodno vrijeme za šetnju, kupovinu i lokalne turske specijalitete. U poslijepodnevnim satima odlazak na transfer do zračne luke i let TK1055 u 18:20 sati Turkish Airlinesom sa slijetanjem u 19:25 sati u Zagrebu.

 

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U 1/2 SOBI:

FIRST MINUTE CIJENA vrijedi za uplate do 45 dana prije putovanja ili do popunjenja kapaciteta.

Datum putovanja First minute cijena Redovna cijena
26.4.-3.5.2023. 8.490 kn / 1.125 € 8.690 kn / 1.153 €

Obavezna doplata za pristojbe zračnih luka: 2.990kn / 396,36 €

Doplata za jednokrevetnu sobu 2.290 kn / 303,93 €

MINIMALAN BROJ PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 15

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

prijevoz zrakoplovomTurkish Airlinesa na liniji Zagreb – Istanbul – Alžir –Constantine- Istanbul – Zagreb, smještaj u hotelima 3/4* u Alžiru u dvokrevetnim sobama na osnovi 7 noćenja s polupansionom te jedno noćenje i doručak u hotelu 4* u Istanbulu, voditelja putovanja,izlete i ulaznice prema programu, ulaznice za znamenitosti navedene u programu, transfer od/do zračne luke u Alžiru i Istanbulu, troškove organizacije i prodaje putovanja.

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

zrakoplovne pristojbe, putno osiguranje, ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu izrijekom navedeni kao uključeni, karte javnog prijevoza, fakultativne sadržaje i troškove osobnih narudžbi.

Red letenja:

Turkish Airlines

TK1054 ZAGIST 08:55-12:10

TK 653 ISTALG 13:30-15:25

TK1412CZLIST14:00-19:15

TK1055 ISTZAG 18:20-19-25

NAPOMENE: Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda. Organizator nije odgovoran za eventualno povećanje cijena ulaznica i fakultativne ponude.

Granične formalnosti za ulazak u Alžirsku Narodnu Demokratsku Republiku:

Viza je potrebna za hrvatske državljane.Trošak vize s uključenom uslugom viziranja od strane agencije iznosi 678 kn / 90 €. Dokumente za dobijanje vize potrebno je predati najkasnije 21 dan prije puta. Dokumenti potrebni za izradu vize su sljedeći:

 • elektronički ispunjen obrazac zahtjeva za vizu u dva primjerka
 • putovnica važeća više od šest mjeseci od datuma podnošenja zahtjeva
 • dvije novije identifikacijske fotografije, identične i formata 3,5 x 4,5
 • potvrda o prebivalištu (za strane državljane koji borave u Hrvatskoj)
 • potvrda o putnom osiguranju koja pokriva nezgodu i repatrijaciju (pokriva troškove od najmanje 30 000 €)
 • kopija povratne avionske karte ili rezervacije karte
 • potvrda rezervacije smještaja (hotel i sl.)

Molimo da svakako provjerite valjanost putnih isprava. Pripazite na Vaše putne isprave, kao i na sve vrijedne stvari.

PROTOKOLI VEZANI UZ COVID-19

Cijepljeni putnici prilikom dolaska trebaju imati potvrdu o cijepljenju ne stariju od 270 dana (9 mjeseci). Necijepljeni putnici prilikom dolaska trebaju imati negativan nalaz PCR testa ne stariji od 72 sata.

Na cijelom teritoriju Alžirske NDR zabranjeno je okupljanje više osoba, obavezno je nošenje zaštitnih maski na otvorenim i zatvorenim javnim mjestima, u javnim objektima obavezno je dezinficiranje ruku te držanje najmanje metar udaljenosti između skupina.

Za putovanja u inozemstvo glede sigurnosne i zdravstvene situacije molimo da pročitate stranice ministarstva vanjskih poslova: https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

KORISNE INFORMACIJE:

 • Službeninaziv: AlžirskaNarodnaDemokratskaRepublika
 • Geografskipoložaj: sjeverozapadna Afrika, izmeđuSredozemnog mora nasjeveru, TunisaiLibijenaistoku, NigeraiMalijanajugu, ZapadneSahareiMarokanazapadu
 • Površina: 2 381 741 km²
 • Brojstanovnika: 43 053 054 (2019.)
 • Glavni grad: Alžir
 • Jezici: arapski (službeni), berberski, francuski, engleski
 • Religija: islam
 • Vremenskarazlika: -1 sat (GMT +1)
 • Novčanajedinica: alžirski dinar (DZ)
 • Viza: potrebna
 • Korisna web stranica: https://www.ambalgzagreb.com/
 • Klima u mjesecutravnju u graduAlžiru: travanj je idealan za posjet, prosječnednevne temperature kreću se oko 23°C. Uz obalu prevladava mediteranska klima slična onoj u Dalmaciji, dok je u unutrašnjosti, naročito u brdima, izrazito kontinentalna klima.

Nakon obavljanja carinskih formalnosti, preporuka je da putnici prve transakcije izvrše na šalterima banaka postavljenim u području zračne luke. Preporučamo valute euro ili američki dolar u različitim apoenima. Upotreba kreditnih kartica nije raširena, a moguća je u boljim hotelima ili na aerodromima. WiFi je dostupan u hotelima te boljim restoranima i kafićima.

Prilikom ulaska u džamije, izuvaju se cipele, a žene pokrivaju tijelo i kosu. Alkohol je dostupan samo u boljim hotelima i barovima. Zabranjeno je fotografiranje vladinih zgrada i sigurnosnih instalacija.

Iskustva s dosadašnjih putovanja po Alžiru i savjeti:

Putnicima savjetujemoda na povratku iz Alžira prilikom čekiranja prtljage u Constantineu za Istanbul/Zagreb zadrže svoju ručnu prtljagu do 7kg sa svim potrebnim stvarima za jedno noćenje u Istanbulu jer ostatak prtljage ostaje na aerodromu u Istanbulu i preuzimamo je tek prilikom dolaska u Zagreb.

Preporučamo laganu, komotnu odjeću i obuću za hodanje i razgledavanje arheoloških lokaliteta te puloveri jaknu za eventualn epromjene temperature na višim nadmorskim visinama ili svježim noćima i jutrima. Preporuka je ponijeti šeširi sunčane naočale za izrazito tople i sunčane dane

Alžir nije samo zemlja bogata naftom i plinom, nego i bogatog povijesnog nasljeđa i nevjerojatnih prirodnih ljepota. Nakon turbulentnih godina borbe za nezavisnost i građanskog rata koji je završio prije 20 godina, danas  država pokušava uhvatiti korak sa modernim svijetom, polako i stidljivo se otvarajući turistima. U državi u koju još uvijek dolazi mali broj turista nema vrlo razvijene turističke infrastrukture ili servisa na koje su zahtjevni turisti naučeni u drugim mediteranskim državama, ali zato svoj turistički adut polaže upravo u iskrenoj, nekomercijaliziranoj, neotkrivenoj ljepoti povijesnog, ljudskog i prirodnog potencijala. Molimo za poštovanje lokalnih običaja te malo strpljenja i razumjevanja za eventualne sitne nedostatke ili kulturološke razlike.

Daleka putovanja